του Γιώργου Παππού

Αλλο να το ακούς, άλλο να το λες κι άλλο να το βλέπεις. Επί μήνες συζητάνε όλοι για την άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου στο εσωτερικό, που ανατροφοδοτεί το φαύλο κύκλο των χρεών προς τους πολίτες και από τους πολίτες, αλλά τα στοιχεία είναι πραγματικά αποκαλυπτικά.

Στοιχείο πρώτο: παρά τη θερμή ανταπόκριση στις ρυθμίσεις οφειλών, οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να δημιουργούν νέα χρέη προς την εφορία. Μέσα στον Απρίλιο «γεννήθηκαν» νέα χρέη 737 εκατ. ευρώ κι αν αφαιρέσει κανείς τις πληρωμές που έγιναν, προστέθηκαν τελικά στο απίστευτο stock ληξιπρόθεσμων οφειλών άλλα 602 εκατ. ευρώ! Συνολικά, παλιά και νέα χρέη προς τις εφορίες έχουν ξεπεράσει τα 77 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τις οφειλές προς τα τελωνεία, έχουμε υπερβεί τα 80 δισ. ευρώ.

Στοιχείο δεύτερο: το Δημόσιο προσέθεσε το Μάρτιο άλλα 418 εκατ. ευρώ στο stock των οφειλών του προς τους ιδιώτες προμηθευτές του, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του να φτάνουν στα 4,5, δισ. ευρώ. Θεωρείται βέβαιο ότι η στάση πληρωμών τον Απρίλιο ανέβασε τον πήχη πάνω από τα 5 δισ. ευρώ.

Στοιχείο τρίτο: οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 860 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 680 εκατ. ευρώ είναι στα συρτάρια των εφοριών για πάνω από 90 ημέρες! Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι 20 εφορίες ανά την Ελλάδα έχουν αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ που βρίσκονται σε αναμονή άνω του 1 έτους!

Στοιχείο τέταρτο: οι καταθέσεις συνεχίζουν να φεύγουν από τις τράπεζες, αν και με… ηπιότερους ρυθμούς. Με βάση την τελευταία Έκθεση της Goldman Sachs, τον Απρίλιο έκαναν «φτερά» άλλα περίπου 7 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες «πέταξαν» περίπου 28 δισ. ευρώ από τις τράπεζες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα επίπεδα ρευστότητας.
Via : www.iefimerida.gr