Μέσα σε 3 μόνο μήνες, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 620 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Διονύσης Τεμπονέρας: Ανάπτυξη για λίγους - Πνίγονται στα χρέη οι μικρομεσαίοι

Διονύσης Τεμπονέρας

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί συστηματικά να πείσει την ελληνική κοινωνία, ότι η οικονομία «πάει καλά». Την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για την ισχυρή πιθανότητα η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα(και αυτό είναι θετικό), οι αριθμοί στο εσωτερικό, μαρτυρούν, ότι οι πολίτες στενάζουν, υπό το βάρος της ακρίβειας και της φτώχειας.

 Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε η 2η τριμηνιαία έκθεση προόδου για το 2023 από το ΚΕΑΟ(Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών οφειλών).

Από την έκθεση προκύπτει, ότι στο τέλος του Ιουνίου 2023 το συνολικό ποσό σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο., διαμορφώθηκε στα 46.546.592.005 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τον Μάρτιο του 2022, το χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση ήταν 42,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το χρέος αυξήθηκε δηλαδή, κατά σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 1,5 έτος.

Το συνολικό χρέος στο Κ.Ε.Α.Ο. στις 31.3.2023 ήταν 45.928.413.949 ευρώ και μέσα στο επόμενο τρίμηνο, το χρέος αυξήθηκε κατά 618.178.056 ευρώ. Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 214.244.806 ευρώ στις κύριες οφειλές και 403.933.251 ευρώ στα πρόσθετα τέλη.
Αυτό σημαίνει, ότι μέσα σε 3 μόνο μήνες, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 620 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Προφανώς η αύξηση στις οφειλές, προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλό κόστος των πρώτων υλών, στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των επιχειρήσεων και συνεπακόλουθα, στην αδυναμία καταβολής των αποδοχών στους εργαζομένους.

Από τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ, όμως προκύπτουν επίσης ορισμένα σημαντικά στοιχεία:

1.Ακριβώς 1.753.769 οφειλέτες ( δηλαδή 76,29% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα, να επενδύσουν και να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία, δεν μπορούν τελικά, να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται κυρίως για μικρές και πού μικρές επιχιερήσεις και επαγγελματίες, τους οποίους η κυβέρνηση τους «στραγγαλίζει» συνειδητά, στερώντας τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Πως αλλιώς εξηγείται το γεγονός, ότι παρά την τεράστια ακρίβεια και το αρνητικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα αλλά και τα ακραία γεγονότα της πρόσφατης περιόδου(πανδημία-ενεργειακή κρίση) η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να προχωρήσει σε μια νέα γενναία ρύθμιση οφειλών, αντίστοιχη με εκείνη που είχε γίνει το 2019(ν.4611/2019) για το σύνολο των οφειλών;

2.Το 89,21% των οφειλετών (2.050.641 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Το ΚΕΑΟ ήδη έχει εντολές να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τις οφειλές αυτές . Στο επιχειρησιακό σχέδιο που κατατέθηκε από τον φορέα πριν από 2 μήνες, υπάρχει η πρόβλεψη για εισπράξεις 1,57 δισ. ευρώ μέσα στο 2023. Δηλαδή η κυβέρνηση και δεν προχωρά σε ρύθμιση οφειλών και εξαπολύει κυνηγητό κατά των οφειλετών με στόχο να πλήξει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις προχωρώντας σε «ταχεία εκκαθάρισή τους»(πρόθεση που έχει άλλωστε αποτυπωθεί στην «Έκθεση Πισσαρίδη»).

3.Απο τα στοιχεία προκύπτει, ότι μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 93.991 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (14,19% του τρέχοντος υπολοίπου).

4.Το «παράδοξο» είναι, ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.578 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,71% του υπόλοιπου οφειλών), οι οποίοι φαίνεται να μένουν στο απυρόβλητο. Ακόμα και αν εξαιρέσει κανείς μεγάλες επιχειρήσεις που παραμένουν αδρανείς ή σε εκκαθάριση, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των οφειλόμενων, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια στιγμή, πως συνεχίζουν αρκετοί «γνωστοί – άγνωστοι», την λειτουργία των επιχειρήσεών τους ενώ χρωστάνε δεκάδες εκατομμύρια σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, την ώρα που απλοί πολίτες και επαγγελματίες χάνουν την ακίνητη περιουσία τους καθημερινά στους πλειστηριασμούς για λίγες χιλιάδες ευρώ.
Φυσικά η ανωτέρω αύξηση των οφειλών στο ΚΕΑΟ δεν πρόκειται να ανακοπεί, όσο συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας που πνίγουν την αγορά.
Μόνη λύση είναι η ολιστική ρύθμιση 120 δόσεων, για όλα τα χρέη προς Δ.Ο.Υ και ΕΦΚΑ, ώστε να δοθεί η «ανάσα» που χρειάζονται οι μικρές επιχειρήσεις, ώστε να ανασυγκροτηθούν και να επανακάμψουν, προς όφελος και της αγοράς και της κοινωνίας.

Χρεη

(Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι Δικηγόρος – Εργατολόγος)