Toυ Γιάννη Παντελάκη

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει με την ΔΗΜΑΡ και μερικά ισχυρά μέσα ενημέρωσης. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο επιχειρούν τα δεύτερα να επηρεάσουν τις όποιες πολιτικές αποφάσεις του συγκεκριμένου κόμματος. Είναι μάλλον πρωτόγνωρο, ένα κόμμα με ιδιαίτερα χαμηλή εκλογική απόδοση (που δεν ξεπερνάει το 1,5%) να κερδίζει τόσα πολλά αρνητικά πρωτοσέλιδα και κυρίως τόσο πολλά κύρια άρθρα εφημερίδων. Τα οποία δεν έχουν τόσο τον χαρακτήρα της κριτικής για κάποια απόφαση, όσο της καθοδήγησης προς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Περίπου προσπαθούν να υπαγορεύσουν τις κινήσεις της.

Είναι αυτονόητο πως τα μέσα ενημέρωσης δεν περιορίζουν τον ρόλο τους στην ενημέρωση, αλλά επιχειρούν να παρέμβουν στα δημόσια πράγματα, να επηρεάσουν συνειδήσεις και μυαλά, να καθορίσουν πορείες. Πάντα έτσι γινόταν. Ωστόσο, ακόμα και αυτό, στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβαίνει μ’ έναν θεαματικά βίαιο τρόπο. Ο οποίος ξεκίνησε από τότε που η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ν’ αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση και συνεχίζεται έως τώρα. Είναι τέτοια η ένταση κριτικής προς ένα κόμμα το οποίο σε τελική ανάλυση έχει ελάχιστη επιρροή στην κοινωνία, που μοιάζει τα συγκεκριμένα μέσα να έχουν αναλάβει έναν συγκεκριμένο ρόλο εκ μέρους άλλων κομμάτων.

Μετά τον Ιούνιο του 2013, για τα συγκεκριμένα μέσα, ο «συνεπής, υπεύθυνος και αξιόπιστος» Κουβέλης, έχει μετατραπεί περίπου σ’ έναν σαλτιμπάγκο της πολιτικής. Ο άνθρωπος που έως τότε υμνούσαν, μεταμορφώθηκε σε αποδιοπομπαίο. Η αλήθεια είναι πως η κριτική χαμήλωσε ενδιάμεσα και αυτό είχε μια αιτία. Η ΔΗΜΑΡ είχε έναν ικανό αριθμό βουλευτών για να συμπληρωθεί το παζλ των 180 τον προσεχή Μάρτιο. Όταν το σενάριο αυτό απορρίφθηκε ως προς τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, η ένταση κριτικής αυξήθηκε. Σε σημείο εντυπωσιακό.

Προσωπικά, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η κοινοβουλευτική επιβίωση της ΔΗΜΑΡ. Λυπάμαι που πρέπει να κάνω τέτοιους είδους διευκρινίσεις οι οποίες γίνονται επειδή κάποιοι θα θεωρήσουν πως πίσω από τις γραμμές αυτές κρύβεται κάποιος διακαής πόθος μου. Ούτε μισός, οφείλω να διευκρινίσω. Δεν έχω επίσης και κανένα πρόβλημα να σημειώσω πως η ΔΗΜΑΡ έχει την τύχη που της αξίζει. Η πορεία της συνδέεται απόλυτα με τις επιλογές της. Αυτές του παρελθόντος και αυτές που διαγράφονται για το μέλλον.

Εκείνο που με απασχολεί (και αφορά την επιρροή εξωθεσμικών κέντρων στη λειτουργία της δημοκρατίας) είναι πως μιντιακά συμφέροντα επιχειρούν με τόσο βίαιο τρόπο να επηρεάσουν τις αποφάσεις ενός κόμματος, το οποίο πήρε κάποιες αποφάσεις που δεν ταυτίζονται με τις δικές τους επιλογές. Με άλλα λόγια, διότι «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Απορώ και για κάτι άλλο. Δεν βλέπουν άραγε ότι όταν επιχειρούν να καθορίσουν την πολιτική ατζέντα με τόσο ωμό τρόπο, δεν έχουν και το καλύτερο προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Το παράδειγμα των πρόσφατων ευρωεκλογών δεν τους φάνηκε χρήσιμο; Έδωσαν ό,τι είχαν για να στηρίξουν το σημερινό κυβερνητικό σχήμα και δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά…

Via : www.badiera.gr