του Νίκου Τσίτσα

Τι έγινε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της συνεδρίασης της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Η ανθρωπογεωγραφία των βουλευτών του κόμματος και η σχέση τους με τον Φ. Κουβέλη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ η ομόφωνη απόφαση να μην δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνησηαποτέλεσε μία προσωρινή συμφωνία μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών, ενόψει των συγκρούσεων που αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

Οπως έχει επισημάνει τοTheTOC.gr η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ μοιάζει με καζάνι που βράζει λόγω της απαξιωτικής συμπεριφοράςτου Φ. Κουβέλη στο συνέδριο. Στην πραγματικότητα όμως η σύγκρουση μεταξύ βουλευτών και προέδρου της ΔΗΜΑΡ έχει ως βασικό αίτιο τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την…επιβίωση του κόμματος αλλά και για την επανεκλογή των βουλευτών σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στο εσωτερικό της ΚΟ διαμορφώνονται διάφορες τάσεις και απόψεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ καθώς έγινε σαφές στο συνέδριο του κόμματος ότι έχει πραγματοποιηθεί η στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί να καταγραφεί ως συνασπισμός κομμάτων με τη ΔΗΜΑΡ στις επερχόμενες εκλογές, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια του μπόνους των 50 εδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου έχει προχωρήσει τις συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ για μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία και οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει πρόταση στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να καταλάβει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την απόφαση της ΔΗΜΑΡ στο 3ο  συνέδριο να διατηρήσει την αυτόνομη πολιτική και οργανωτική της λειτουργία, αρκετοί βουλευτές έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο εσωτερικό της ΚΟ διαμορφώνονται διάφορες ομάδες και απόψεις, ενδεικτικές του διαλυτικού κλίματος που επικρατεί:

  1. Νίκος Τσούκαλης. Ο βουλευτής Αχαΐας και συνοδοιπόρος του Φ. Κουβέλη από την περίοδο της αποχώρησης από τον ΣΥΝ και της δημιουργίας της ΔΗΜΑΡ, αποτέλεσε την κοινή πρόταση των βουλευτών να ηγηθεί του κόμματοςσε μία ομαλή μετάβαση της ηγεσία με την συγκατάθεση του Φ. Κουβέλη. Με τη δική του παρέμβαση επιτεύχθηκε συμφωνία στην ΚΟ για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Ν. Τσούκαλης δεν είναι από τους φανατικότερους οπαδούς της σύμπραξης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποσυνδεθεί από τις βουλευτικές εκλογές. Αρνήθηκε να τεθεί αντίπαλος με τον Φ. Κουβέλη για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και φέρεται υπέρμαχος της συνεργασίας των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα με στόχο την συμμετοχή σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.
  2. Μαρία Ρεπούση. Υπερασπίστηκε την άποψη ότι θα πρέπει οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να κατέλθουν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια εκτιμά ότι μπορεί να εκλεγεί στην Α’ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσεγγίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερευνώντας το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας. Μάλιστα φέρεται να έχει προτείνει το σχέδιο για την διατήρηση της ΔΗΜΑΡ και τον «δανεισμό» των βουλευτών της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
  3. Ασημίνα Ξηροτύρη. Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης είναι θιασώτης της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με πληροφορίες έχει έρθει σε επαφή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο να κατέλθει με τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
  4. Μαρία Γιαννακάκη. Είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος εάν δεν ήταν υποψήφιος ο Φ. Κουβέλης. Με αριστοτεχνικό τρόπο μετακινείται από την μεριά της αμφισβήτησης του Φ. Κουβέλη στην πλευρά της υποστήριξης του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ.
  5. Γιάννης Πανούσης. Με διαρκείς ελιγμούς και διαφορετικές απόψεις που έχει καταθέσει στο παρελθόν καταφέρει να χάσει την επιρροή που ασκούσε τόσο στην ΚΟ όσο και στο κόμμα, η οποία τον ήθελε να προτείνεται μέχρι και για αντικαταστάτης του Φ. Κουβέλη. Επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ στο συνέδριο όπου του χρέωσε προσωπικά το 1,2% που έλαβε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Οι σχέσεις του με το Αριστερό Δίκτυο έχουν διαταραχτεί μετά τα συνεχή μπρος-πίσω με την υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Γ. Κατρούγκαλος, αλλά και τον Σπύρο Λυκούδη.
  6. Γ. Κυρίτσης. Αν και συμμαθητής και προσωπικός φίλος του Φ. Κουβέλη έχει ταχθεί εξ αρχής στο πλευρό του Γ. Πανούση και πιστεύει ότι για την ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή η προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Φανατικός αντίπαλος της κομματικής νομενκλατούρας, όπως την αναφέρει έχει δημιουργήσει μέτωπο με κομματικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
  7. Θ. Ψύρρας. Από τον κύκλο επιρροής του Γιάννη Πανούση. Ο Θεσσαλός βουλευτής  προσπαθεί να κρατήσει μία μετριοπαθή στάση αλλά είναι προβληματισμένος με την κατάσταση στο κόμμα. Διατηρεί καλές σχέσεις με τον Σπύρο Λυκούδη και τον Β. Οικονόμου.
  8. Δ. Αναγνωστάκης. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, έχει ξεκινήσει την προσέγγιση με τον Φ. Κουβέλη καθώς υπερασπίζεται τη συνολική διαπραγμάτευση της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θεωρείται απίθανο να εκλεγεί εάν κατέλθει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκλογική του περιφέρεια. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ, συνέφαγε με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη ως μία κίνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
  9. Νίκη Φούντα. Είναι ζήτημα χρόνου να ανεξαρτητοποιηθεί από την ΔΗΜΑΡ αφού δεν συμμετείχε ούτε στο συνέδριο του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ταχθεί στο πλευρό του Σπύρου Λυκούδη παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή σκεφτόταν να αποχωρήσει από την πολιτική, απογοητευμένη από την κατάσταση που έχει συναντήσει.

Via : www.thetoc.gr