«Χρειάζεται ένας ανένδοτος που δε θα συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την παραίτηση του πρωθυπουργού», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Η στήλη θεωρεί ενδιαφέρουσα μια ανάρτηση του Κωστή Παπαϊωάννου, καθηγητή, συγγραφέα, πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πρώην γγ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- και την αναδημοσιεύει:

 1. Δεν αρκεί ο συνήθης αντιπολιτευτικός καταγγελτικός λόγος. Χρειάζεται ένας ανένδοτος που δε θα συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την παραίτηση του ΠΘ. Είτε γνώριζε (πράγμα βέβαιο) είτε όχι (όπως διακινείται) είναι θεσμικά υπεύθυνος. Τόσο απλά.

2. Η κυβερνητική κρίση λαμβάνει μορφή καθεστωτικής αποσύνθεσης. Ως τέτοια, μπορεί να έχει σπασμούς και, πάντως, επιμολύνει όλο το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να τελειώνει γρήγορα.

3. Αν ο ΠΘ σιωπά, δεν είναι βέβαιο πως θα υπάρξει μακρά σιγή όλων των υψηλών στελεχών κυβέρνησης και ΝΔ. Γίνονται όλοι συμμέτοχοι και θα σκεφτούν και το δικό τους πολιτικό μέλλον. Και, πάντως, αν υπάρχουν εχέφρονες συντηρητικοί, καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοκάθαρσης και επιβίωσης.

4. Η ευκαιρία συνεννόησης της αντιπολίτευσης είναι μοναδική. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη περνάει μέσα από το ΠΑΣΟΚ, το τέμνει: » Κι έρχεται η στιγμή  για να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει».

 5. Η διεθνής διάσταση της κυβερνητικής εμπλοκής σε παράνομες δραστηριότητες είναι σαφής. Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα εξασθενεί συνεχώς. Το λέγαμε αλλά οι νεοπροσήλυτοι του 19 μας έλεγαν υπερβολικούς. Από χτες το λέει η ΕΕ με τον πιο κοφτό τρόπο. «Με τέτοια (Ερντογανικά) κόλπα λεφτά δεν παίρνετε».

6. Δεν είναι μόνο οι υποκλοπές. Η παραίτηση Δημητριάδη αποτελεί ρητή παραδοχή για άλλες μπίζνες. Ομολογούν ότι το alter ego του ΠΘ και συντονιστής του κυβερνητικού έργου «ασκούσε επιχειρηματικές δραστηριότητες». Είναι επίσης megaσκάνδαλο.

7. Τα χειρότερα δεν τα ξέρουμε ακόμα. Αυτά επιδιώκεται να αποκρυβούν με τις παραιτήσεις. Δεν πρέπει να κοπάσει η πίεση για διερεύνηση.

 8. Η λίστα Πέτσα καλά κρατεί. Τα μεγάλα ΜΜΕ παίζουν καθυστερήσεις. Η δική μας σοσιαλμιντιακή πραγματικότητα δεν είναι καθρέφτης της κοινής γνώμης.

9. Δεν συζητάμε για μια απλή εναλλαγή στην εξουσία. Χρειάζεται σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας που κείτεται τραυματισμένη. Σε Δικαιοσύνη, πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ και διανομής Τύπου, ανεξάρτητες αρχές και ελεγκτικούς μηχανισμούς ζητείται σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης.

10. (Θα το επαναλαμβάνουμε διαρκώς) Την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τα μάτια μας! Ελάχιστοι άνθρωποι ήταν αρκετοί για να σωθεί η παρτίδα. Σκεφτείτε να είχε αυτή η κυβέρνηση από την αρχή απέναντί της κανονικό Τύπο.

Για την αντιγραφή…

Β. Σκ.

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr