Τάσος Παππάς

Από τη στιγμή που έσκασε το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρωθυπουργός, ορισμένοι -λίγοι, για να είμαστε ακριβείς- υπουργοί και ακόμη λιγότεροι βουλευτές της Ν.Δ. πουλάνε τρέλα. Τη μια μέρα λένε ένα σωρό ανοησίες, καλούν τους πολιτικούς αντιπάλους τους και τους πολίτες να τις πιστέψουν, την επόμενη μέρα τα αλλάζουν και ζητούν από τους άλλους να συμφωνήσουν με τα ανάποδα και στη συνέχεια υποδύονται τους ανήξερους:

■ Η πρώτη εν θερμώ αντίδραση για τις υποκλοπές (επισυνδέσεις είναι ο… αθώος νεολογισμός που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την κακόφημη λέξη «υποκλοπές») ήταν ότι μάλλον πρόκειται για υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ιδιώτες.

■ Αργότερα και αφού η βρόμικη ιστορία πήρε μεγάλες διαστάσεις και αφού τα φληναφήματα ότι την παρακολούθηση Ανδρουλάκη είχαν ζητήσει η Κίνα, η Ουκρανία και η Αρμενία έσπασαν τα μούτρα τους με το που ήρθαν σε επαφή με την πραγματικότητα, εφάρμοσε τη γραμμή: η επισύνδεση ήταν νόμιμη, έγινε με όλους τους τύπους, υπήρχε η έγκριση της εισαγγελέως, αλλά δεν ήταν πολιτικά ορθή κι αν το ξέραμε, δεν θα το επιτρέπαμε. Δηλαδή θα ακύρωναν μια υποτίθεται νόμιμη πράξη;

 ■ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν ήξερε τίποτα, εγκάλεσε τους υφισταμένους του, τους υποχρέωσε σε παραίτηση και μας είπε ότι δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να γνωρίζει ποιοι και για πόσο καιρό παρακολουθούνταν. Μ’ άλλα λόγια ισχυρίστηκε ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ότι ήταν σε βαθύ σκοτάδι και οι από «κάτω του», αυτοί που ο ίδιος διόρισε σε θέσεις-κλειδιά, ο ένας ήταν ανιψιός του και ο πιο στενός συνεργάτης του στο μέγαρο Μαξίμου, για τον άλλο τροποποίησε τον νόμο, κοντολογίς πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, έκαναν παιχνίδι εν αγνοία του. Δεν θεώρησε βεβαίως σκόπιμο να μας πει για λογαριασμό ποιου ή ποιων πιστεύει πως ενεργούσαν. Το ξέρει και δεν μας το λέει; Είναι συνεργός, αν δεν είναι ο εμπνευστής. Δεν μας το λέει επειδή δεν το ξέρει; Είναι ακατάλληλος.

■ Και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός που έχει αναλάβει να τον ξελασπώσει -το έχει κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν σε λιγότερο δύσοσμες καταστάσεις- κατηγορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη γιατί δεν ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις τους να πάει να ενημερωθεί ιδιωτικώς από την κυβέρνηση για το συμβάν. Την ίδια ώρα και ο πρωθυπουργός και ο πυροσβέστης υπουργός λένε ότι δεν ξέρουν τίποτα για την υπόθεση γιατί δεν πρέπει να ξέρουν. Οπότε τι είδους ενημέρωση θα κάνουν στον παρακολουθούμενο πολιτικό αντίπαλό τους; Εδώ η κοινή λογική το βάζει έντρομη στα πόδια.

■ Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εργαλειοποιεί (έσκασε ξανά μύτη η λέξη που την έχουμε όλοι ξεσκίσει) την υπόθεση για μικροκομματικούς λόγους και βάζει τους πρωταθλητές της φλυαρίας του κόμματός του να ρίχνουν μπηχτές στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι ακολουθεί τον Τσίπρα κι αυτό δεν πρόκειται να του το συγχωρήσουν οι σώφρονες οπαδοί του, οι οποίοι κατά την κρίση της Δεξιάς είναι μπροστάρηδες στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Ο πυρήνας αυτής της συλλογιστικής αποτυπώνεται στη φράση που διακινούν: «Ψηφίζεις Ανδρουλάκη, σου βγαίνει Τσίπρας». Αθελά τους μάλλον, αποκαλύπτουν τους λόγους (κάθε άλλο παρά εθνικής ασφαλείας είναι) για τους οποίους επιχείρησαν να παγιδεύσουν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα που τους βασανίζει είναι τι θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης όταν θα προκύψει θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Για να τον εκβιάσουν; Αυτό πιστεύει και το είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

■ Οταν το σκάνδαλο πέρασε τα σύνορα και αγκυροβόλησε στις πρώτες θέσεις έγκυρων ξένων μέσων ενημέρωσης (εφημερίδες, κανάλια, πρακτορεία), η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε. Οι επίσημες διαψεύσεις της δεν έπειθαν και έβαλε σε λειτουργία τα μεγάλα μέσα. Συκοφάντησε τους συντάκτες που υπέγραφαν τα ρεπορτάζ και τα άρθρα (τρίτης κατηγορίας δημοσιογράφοι που παίρνουν γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ) και έριξε στην κυκλοφορία θεωρίες συνωμοσίας. Δημοφιλείς στην Ελλάδα και όπλο των καθεστώτων που βρίσκονται σε παραζάλη. Δράστες; Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Είναι προφανές. Ο προαιώνιος εχθρός του ελληνικού έθνους (η Τουρκία του Ερντογάν) και ο καινούργιος πανούργος εχθρός (η Ρωσία του Πούτιν). Αποδείξεις; Εκείνοι οφείλουν να τις προσκομίσουν. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη.

■ Τους λέει ο Κώστας Καραμανλής ότι πρέπει να πέσει άπλετο φως σ’ αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση και ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» και αυτοί νομίζουν πως δεν τους φτύνει, αλλά ότι απλώς ψιχαλίζει, σκουπίζονται και μας λένε ότι συμφωνούν με τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζουν χωρίς να κοκκινίζουν πως και η κυβέρνηση θέλει να πέσει άπλετο φως, ξεχνούν όμως ότι έχουν δηλώσει πως το απόρρητο δεν πρέπει να παραβιαστεί για εθνικούς λόγους. Βεβαίως δεν αποκλείεται ο Κώστας Καραμανλής να είπε όσα είπε γιατί είναι πράκτορας του Πούτιν και να έχουν τον ίδιο στόχο: να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν το λένε επισήμως. Για την ώρα

Πηγή : https://www.efsyn.gr