Από τη μονομερή διαγραφή του χρέους, στη συνεννόηση με τους εταίρους.

Το Podemos βάζει νερό στο κρασί του: Από τη μονομερή διαγραφή του χρέους, στη συνεννόηση με τους εταίρους

Από τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στον πραγματισμό και από τις ακραίες λογικές στον ρεαλισμό. Με τα δημοσκοπικά στοιχεία να δείχνουν πως το κόμμα «Podemos» ανεβαίνουν ραγδαία (βρίσκεται στην πρώτη θέση με 28%), ο φόβος των αγορών και του επιχειρηματικού κόσμου ήταν έντονος.

Μεγάλο μέρος της ανησυχίας εδράζεται στο ακραίο πρόγραμμα του κόμματος που κάνει λόγο για μονομερή διαγραφή του χρέους και για κρατικοποίηση των τραπεζών. Κι όμως, ο 38χρονος ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας αρχίζει να βλέπει τα δεδομένα με περισσότερο ρεαλιστική ματιά.

Όλα τα διεθνή μέσα σημειώνουν πως στο μανιφέστο 79 θέσεων που έδωσε το κόμμα στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, πολλές από τις ακραίες θέσεις έχουν αποσιωπηθεί. Το Podemos δεν κάνει πλέον λόγο για μονομερή διαγραφή, αλλά για αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές. Ταυτόχρονα παραπέμπει στις καλένδες τις εθνικοποιήσεις τραπεζών και στρατηγικών επιχειρήσεων, εγκαταλείποντας και το αίτημα μείωσης του βασικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 60 χρόνια.  «Δεν πιστεύουμε ότι είναι η σωστή στιγμή να ανοίξουμε όλο το φάσμα των διεκδικήσεών μας, αντί να προτείνουμε πράγματα που μπορούν να γίνουν αμέσως», τόνισε ο Ιγκλέσιας, προσθέτοντας ότι η χώρα «διέρχεται τόσο σοβαρή και δύσκολη κρίση, ώστε απαιτείται μεγάλη δόση πραγματισμού».  Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η υπαναχώρηση των «Ποδεμίστας» σε δύο βασικές τους θέσεις θα καθησυχάσει τις αγορές, αφού διατηρούν τις «συγκρουσιακές» κόκκινες γραμμές σε σειρά άλλων θεμάτων.

«Κόκκινες γραμμές»

Για παράδειγμα, το μανιφέστο (στη σύνταξη του οποίου πρωτοστάτησαν οι οικονομικοί εγκέφαλοι του κόμματος, καθηγητές πανεπιστημίου Χουάν Τόρες και Βισένς Ναβάρο) θεωρεί αδιαπραγμάτευτα τα παρακάτω μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης:

1)Σημαντική αύξηση μισθών και συντάξεων. 2)Μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 40 σε 35. 3)Αναδιάρθρωση του χρέους των νοικοκυριών στις τράπεζες, ώστε να σταματήσουν οι κατασχέσεις σπιτιών – κάτι που, όπως είπαν, έχει προτείνει και το ΔΝΤ.  4)Εκτακτα μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας με καθιέρωση υψηλού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ιδίως για ανέργους, γυναίκες και ηλικιωμένους. 5)Φορολογική μεταρρύθμιση που θα μεταφέρει τα βάρη από τους εργαζομένους στο κεφάλαιο, μέσω της αύξησης φορολογικών συντελεστών για τους πλούσιους. 6)Ρυθμιστικοί κανόνες στην αγορά με έλεγχο των τιμών και πάταξη των μονοπωλίων. 7)Συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος διατροφής για όλους τους πολίτες και αναβάθμισή του σε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.  «Νομίζουμε ότι οι προτάσεις μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του προγράμματος οποιουδήποτε σοσιαλδημοκρατικού κόμματος», σχολίασε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Σύμφωνα με τους Τόρες και Ναβάρο, το ανορθωτικό πρόγραμμα του «Podemos» αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης στη χώρα. Θεωρούν ότι η κρίση στην Ευρώπη θα βαθύνει αν δεν υπάρξει συναινετική και συντονισμένη αναδιάρθρωση των χρεών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οποία θα παρακάμπτει, αν χρειαστεί, τους άκαμπτους κανόνες του Μάασχτριχτ.  Από ό,τι φαίνεται, η στρατηγική των «Podemos» στοχεύει στη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου κατά της λιτότητας για την κατάληψη της εξουσίας. Γι’ αυτό, αντί να κατέβουν αυτόνομα στις περιφερειακές εκλογές της άνοιξης, προσανατολίζονται να στηρίξουν ευρύτερα σχήματα «λαϊκής ενότητας» σε όλη την Ισπανία, χωρίς τη δική τους σφραγίδα.
Via : www.iefimerida.gr