Το σοσιαλιστικό κόμμα PSOE αποκάλυψε τα ονόματα των δύο κορυφαίων υποψηφίων του προοδευτικού σχηματισμού που θα πλαισιώσουν τον ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου, ενώ τα αριστερά κόμματα Sumar και Unidas Podemos έχουν πλέον ελάχιστο χρόνο για να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Η έκπληξη ήρθε το πρωί της Τετάρτης, αφού σοσιαλιστικές πηγές δήλωσαν στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριμπέρα θα είναι το νούμερο δύο του Σάντσεθ στη λίστα του PSOE και η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες θα είναι το νούμερο τέσσερα.

«Είναι τιμή μου να είμαι προτεινόμενη ως βουλευτής λίστας της Μαδρίτης στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή. Σας ευχαριστώ! Είμαι υπερήφανη για τη δέσμευση του PSOE και του γενικού γραμματέα του (Πέδρο Σάντσεθ)», έγραψε η Ριμπέρα στο Twitter.

«Σέβομαι πολύ την Ομοσπονδιακή Επιτροπή του κόμματος που πρέπει να αποφασίσει για τις λίστες», αλλά «αισθάνομαι πολύ περήφανη που είμαι και πάλι μέρος του σοσιαλιστικού σχεδίου, των λιστών και μιας κυβέρνησης που σε δύσκολους καιρούς ήταν μαζί με τους πιο ευάλωτους πολίτες», έγραψε η Ρόμπλες.

Προβλέπεται ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή του κόμματος θα επικυρώσει το Σάββατο τις λίστες των υποψηφίων που θα κατέβουν στις γενικές εκλογές, μετά από προτάσεις που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στις περιφέρειες και τις Αυτόνομες Κοινότητες.

Η εσωτερική διαδικασία ξεκίνησε από τις τοπικές σοσιαλιστικές ομάδες σε όλη την Ισπανία (περιφερειακά όργανα του PSOE), οι οποίες είχαν προθεσμία μέχρι τις 6 Ιουνίου να προτείνουν τα ονόματα των υποψηφίων.

Ο χρόνος περνάει

Εν τω μεταξύ, με ελάχιστο χρόνο να απομένει για την καταγραφή ενός ενιαίου αριστερού προοδευτικού συνασπισμού πριν από την προθεσμία της Παρασκευής, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Unidas Podemos και του Sumar εξακολουθούσαν να εμφανίζονται εξαιρετικά τεταμένες, χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα.

Ωστόσο, ο νέος εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Sumar, ο ευρωβουλευτής Έρνεστ Ουρτασούν, εξέφρασε αισιοδοξία, δηλώνοντας ότι η συμφωνία οριστικοποιείται και ότι το Sumar δεν θα βιάσει τις προθεσμίες.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Τα πράγματα πάνε καλά, είναι ένα πολύπλοκο παζλ, αλλά οι συνομιλίες προχωρούν. Δεν πρόκειται να περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε τη συμφωνία, αλλά θα πούμε ότι οι συνομιλίες προχωρούν με τέλειο ρυθμό και είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε νέα πολύ σύντομα», επέμεινε ο Urtasun.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες και οι ακτιβιστές του Podemos στη Μαδρίτη, την Εξτρεμαδούρα (νοτιοανατολικά) και την περιοχή της Βαλένθια (ανατολικά) έχουν πιέσει την υπουργό Κοινωνικών Δικαιωμάτων του και τη γενική γραμματέα του κόμματος, Ιόνε Μπελάρα, να ενταχθεί στη Sumar.

Η Αλεχάντρα Χαθίντο, υποψήφια της Unidas Podemos στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, δημοσίευσε την Τετάρτη ένα άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι τα – καταστροφικά – αποτελέσματα για τον αριστερό σχηματισμό θα ήταν διαφορετικά αν η αριστερά ήταν ενωμένη.

«Αν ξέρουμε πώς να διαβάσουμε (να κατανοήσουμε) αυτό που συνέβη -τη συντριπτική ήττα του αριστερού στρατοπέδου- έχουμε μπροστά μας τα στοιχεία για να γράψουμε το μέλλον», προειδοποίησε η Χαθίντο.

Εν τω μεταξύ, η συντονίστρια του Podemos στην Εξτρεμαδούρα, Ιρένε ντι Μιγκέλ, ζήτησε να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία με το Sumar και όσοι «δεν θέλουν την ενότητα να κάνουν στην άκρη».

Στην περιοχή της Βαλένθια (ανατολικά), μια ομάδα ακτιβιστών του Podemos συνέταξε την Τετάρτη ένα μανιφέστο που ζητούσε τη γρήγορη ενσωμάτωση του κόμματος στο Sumar.

Πηγή : https://www.euractiv.gr