«Σανίδα σωτηρίας» αναζητά ο Σάντσεθ για να κρατηθεί στο τιμόνι της Ισπανίας – Οι κινήσεις της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ισπανία μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπου το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ ήρθε αντιμέτωπο με πανωλεθρία.

Η απόφαση να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές είναι μεγάλο ρίσκο για τον Σάντσεθ, ο οποίος ολοκληρώνει την τετραετή θητεία του στο τιμόνι της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού στην ιστορία της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί 54 ημέρες μετά τη διάλυση της Βουλής, ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για τον πρωθυπουργό να αντιστρέψει τις πολιτικές του κακοτυχίες και να κερδίσει τους απογοητευμένους αριστερούς αλλά και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Στρατηγική κατά της Ακροδεξιάς

Ωστόσο, αυτό το μικρό «παράθυρο», μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Σάντσεθ, χρησιμοποιώντας ένα «άσσο στο μανίκι του», σύμφωνα με το Politico.

Αν και οι υποψήφιοι του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος κέρδισαν στις περισσότερες πόλεις την Κυριακή, σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Η απόκτηση του ελέγχου των δημαρχείων σε όλη τη χώρα θα αναγκάσει από το κεντροδεξιό κόμμα να συνάψει συνασπισμούς ή κυβερνητικές συμφωνίες με το ακροδεξιό κόμμα Vox.

 Προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, ο Σάντσεθ ελπίζει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ανησυχίες και να υποστηρίξει ότι η ψήφος στο PP ανοίγει την πόρτα σε έναν ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό σε εθνικό επίπεδο στη χώρα, ένα αποτέλεσμα που δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τους κεντρώους.

Πέρυσι, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Αντόνιο Κόστα, χρησιμοποίησε την ίδια στρατηγική για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η συσπείρωση της Αριστεράς

Το μικρό χρονοδιάγραμμα ασκεί τεράστια πίεση και στη διασπασμένη άκρα Αριστερά της Ισπανίας, η οποία καλείται να συσπειρωθεί ώστε να καταστήσει πιθανή οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση του Σάντσεθ.

Το ακροαριστερό λαϊκιστικό κόμμα των Podemos ήταν σε διαμάχη με το νέο αριστερό κίνημα Sumar, του οποίου ηγείται η Γιολάντα Ντίαθ, η χαρισματική υπουργός Εργασίας της Ισπανίας. Την Κυριακή, οι Podemos «εξαφανίστηκαν» από πολλά περιφερειακά κοινοβούλια ενώ οι σύμμαχοι της Ντίαθ είχαν χαμηλή απόδοση, με τους πολίτες να «τιμωρούν» και τα δύο κόμματα.

 Η Ντίαθ δήλωσε έτοιμη για την πρόκληση της επίλυσης των διαφορών μεταξύ της άκρας Αριστεράς για να νικήσει τη «μαύρη Ισπανία» της Δεξιάς ενώ οι Podemos ανακοίνωσαν την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Sumar για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο εκλογικός νόμος της Ισπανίας υπαγορεύει ότι τα κόμματα του συνασπισμού πρέπει να εγγραφούν εντός 10 ημερών από τη διάλυση της Βουλής, πράγμα που σημαίνει ότι οι όποιες διαφορές που χωρίζουν τους Podemos και το Sumar μέχρι να επιλυθούν άμεσα.

Η πρόκληση των καλοκαιρινών εκλογών

Οι εκλογές στην Ισπανία πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιούλιο, εν μέσω καλοκαιριού με τους περισσότερους πολίτες να βρίσκονται σε διακοπές. Η συμμετοχή (ή η αποχή) θα μπορούσε να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον καύσωνα αλλά και τις πιθανές πυρκαγιές που πλήττουν εκείνη την περίοδο τη χώρα, κάτι που ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστικό για το αποτέλεσμα.

Παράλληλα, οι εκλογές θα διεξαχθούν μόλις τρεις εβδομάδες αφότου η Ισπανία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να βρίσκεται 6 μονάδες πίσω από το κεντροδεξιό PP, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εκ περιτροπής προεδρία να ξεκινήσει με τον Σάντσεθ στο τιμόνι της χώρας αλλά να ολοκληρωθεί με τον ηγέτη του PP Alberto Núñez Feijóo επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Πηγή : https://www.ieidiseis.gr