Επιμέλεια Ευάγγελος Γεωργίου

Μετά την επικράτηση της Δεξιάς σε Ελλάδα, Σουηδία και Φινλανδία, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι η Ισπανία θα ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που θα στρεφόταν στη δεξιά. Ωστόσο έπεσαν έξω.

Αψηφώντας τις περισσότερες προβλέψεις, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει έναν συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό, παρά το γεγονός ότι είχε θριαμβεύσει στις τοπικές εκλογές.

Τι ακριβώς συνέβη όμως;

Σύμφωνα με ανάλυση στο Euobserver της οικονομολόγου στη συμβουλευτική Oxford Economics -που διασυνδέεται με το ομώνυμο πανεπιστήμιο-, Κάρλα Σουμπιράνα, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, έκανε τρία μεγάλα λάθη στη προεκλογική εκστρατεία που οδήγησαν σε χαμηλές επιδόσεις για το κόμμα του.

Το μεγαλύτερο αμάρτημα

Το μεγαλύτερο λάθος που έκανε, σύμφωνα με την αναλύτρια, ήταν ότι κυβέρνησε με το ακροδεξιό Vox στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, καθώς δεν διέθετε την πλειοψηφία στις περισσότερες ισπανικές περιφέρειες.

«Το αποτέλεσμα ήταν μια πραγματική προεπισκόπηση του πώς θα έμοιαζε μια κυβέρνηση PP-Vox σε εθνικό επίπεδο και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άρεσε στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους» σχολιάζει η Κάρλα Σουμπιράνα.

Για παράδειγμα, στη Βαλένθια, αφού το Λαϊκό Κόμμα και η σκληρή δεξιά κατέληξαν σε κυβερνητική συμφωνία, ένας αξιωματούχος του Vox είπε ότι η βία κατά των γυναικών δεν υπάρχει. Οι κυβερνήσεις περιβάλλοντος και ισότητας καταργήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και οι σημαίες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ απαγορεύτηκαν σε αρκετές περιοχές.

Στρατηγικά λάθη

Δεύτερον, έχοντας ως δεδομένο ότι θα κέρδιζε στις εκλογές με άνεση, ουσιαστικά παρότρυνε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να μείνουν στο σπίτι και ταυτόχρονα κατ΄αυτόν τον τρόπο πείσμωσε τους αριστερούς ψηφοφόρους να πάνε στη κάλπη.

Επιπλέον, μια σειρά από κακές αποφάσεις στη διάρκεια μιας ασταθούς προεκλογικής εκστρατείας αποθάρρυνε περαιτέρω τους ψηφοφόρους.

Αρνήθηκε να παρευρεθεί σε ένα ντιμπέιτ με τους τρεις κύριους αντιπάλους του, κάτι που αποδυνάμωσε την εικόνα του.

Επίσης σε μια τηλεοπτική συνέντευξη έκανε λάθη σχετικά με τις συντάξεις, που είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τους περισσότερους Ισπανούς.

Δεν μπόρεσε να απορρίψει τις κατηγορίες ότι ήταν φίλος με τον Μετά την δημοσίευση μιας παλιάς φωτογραφίας του με τον έμπορο ναρκωτικών Marcial Dorado, δεν κατάφερε να απορρίψει τις κατηγορίες ότι ήταν φίλοι.

Επίσης το σχόλιό του ότι η επικεφαλής της κομμουνιστικής Sumar Yolanda Diaz, ξέρει «πολλά για το μακιγιάζ», εκλήφθηκε ως σεξιστικό.

H μοίρα του είναι σφραγισμένη

Αν και φαίνεται πιθανό ότι θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές, καθώς το κόμμα του Σάντσεθ δεν είχε επίσης την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για να αναλάβει καθήκοντα ακόμη και με την υποστήριξη των υπαρχόντων συμμάχων του, τα πρόσφατα λάθη του Feijoo σημαίνουν ότι η μοίρα του είναι πιθανώς σφραγισμένη.

Έχει γίνει φανερό ότι η στροφή του κόμματός του προς τα δεξιά έχει αποτρέψει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, αλλά η επιστροφή του στο κέντρο θα μπορούσε να τον κάνει να χάσει την αξιοπιστία του, καθώς θα εκλαμβανόταν ως μια ευκαιριακή κίνηση.

Και πιθανότατα θα ήταν πονοκέφαλος για τους περιφερειακούς ηγέτες του PP που κυβερνούν με το Vox. Έτσι, έχει κολλήσει σε σκληρές θέσεις, σημειώνει η αναλύτρια.

Προβλήματα αυτονομιστών

Επιπλέον, διεξήγαγε μια εμπρηστική εκστρατεία, κατηγορώντας τους Βάσκους ως «τρομοκράτες» και ότι υιοθέτησαν μια πολύ σκληρή γραμμή με τους Καταλανούς αυτονομιστές, που ουσιαστικά τον άφησε χωρίς συμμάχους στο κοινοβούλιο.

Για παράδειγμα, το κόμμα του συχνά χρησιμοποιούσε ένα σύνθημα ενάντια στις συμφωνίες του Σάντσεθ με το αριστερό βασικό αυτονομιστικό κόμμα EH Bildu, το οποίο αναφερόταν στον ηγέτης της ΕΤΑ Txapote και έλεγε «Αφήστε τον Txapote να σας ψηφίσει», θέλοντας έτσι να δείξει έμμεσα δήθεν πονηρή διασύνδεση του τρομοκράτη ηγέτη με τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό του.

Αν και ήταν ασέβεια προς τα θύματα της ETA, ο Feijoo απέτυχε να το καταδικάσει, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι έχασε την υποστήριξη όλων των βασκικών κομμάτων στο κοινοβούλιο, τα οποία κατέχουν συλλογικά 11 έδρες.

Το Λαϊκό Κόμμα ήλπιζε έτσι πως θα απολάμβανε της υποστήριξης του κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματος των Βάσκων, αλλά αυτό αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.

«Ο Φεϊχόο έχει γίνει αντιδημοφιλής και στο κόμμα του» σημειώνει η Κάρλα Σουμπιράνα. «Ενώ εκφωνούσε την «θριαμβευτική» ομιλία του το βράδυ των εκλογών, ορισμένοι υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος φώναξαν το όνομα της Isabel Diaz Ayuso, περιφερειακού αρχηγού της Μαδρίτης και πολύ δημοφιλούς φυσιογνωμίας εντός του κόμματος, και υπάρχουν φήμες ότι ενδέχεται να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας».

«Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, «έχει μάθει με τον δύσκολο τρόπο ότι οι προσδοκίες έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις νίκες, μπορεί να είναι έτοιμος να ανακαλύψει ότι η εκδίωξη από τους δικούς σου είναι πιο επώδυνη από το να καταψηφιστείς στις κάλπες» καταλήγει η Σουμπιράνα.

Πηγή : https://www.in.gr