imagesCAJNBOEB

Τόμσεν, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προσπαθούν να βρουν ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που να αντέχει στις επικείμενες συγκρούσεις με κοινωνία και αντιπολίτευση

του Τάσου Παππά 

Να συμμαζέψει την κυβέρνησή του και να την ετοιμάσει εν όψει των συγκρούσεων που έρχονται με την κοινωνία και την αντιπολίτευση στα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων στο Δημόσιο και να στείλει το μήνυμα στους δύο εταίρους του ότι τελείωσε η περίοδος που έκανε τον τροχονόμο, είναι η επιδίωξη του Α. Σαμαρά, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το μοντέλο λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης πρέπει ν’ αλλάξει. Μετά την έγκριση της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης και τις σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία του προγράμματος («μισογεμάτο είναι πια το ποτήρι», κατά τον κ. Τόμσεν), η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει συνοχή, συναντίληψη και να φύγει μπροστά καταθέτοντας ένα σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας.

Ρουπακιώτης-Μανιτάκης

Το πιθανότερο είναι ότι στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα τοποθετηθούν αναπληρωτές υπουργοί. Το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι ο Α. Ρουπακιώτης και ο Α. Μανιτάκης δεν προχωρούν, όσο γρήγορα απαιτείται, τις αλλαγές στους χώρους ευθύνης τους, με συνέπεια να είναι ευάλωτος ο πρωθυπουργός στις αιτιάσεις της τρόικας ότι καθυστερεί επικίνδυνα η υλοποίηση των μέτρων σε κρίσιμους τομείς.

Προβλέποντας ο κ. Σαμαράς ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα δεχτεί να συζητήσει την αντικατάσταση των δύο υπουργών της και επειδή δεν θέλει να προκαλέσει εντάσεις, φροντίζει από τώρα, με τη δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών, να ελέγξει την κατάσταση. Αλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει από καιρό και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος δεν κρύβει ότι η συνύπαρξή του, κυρίως με τον κ. Μανιτάκη, είναι προβληματική.

Ωστόσο, αυτή η παλαιοκομματική τακτική έχει ενοχλήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Και τα δύο κόμματα την εισέπραξαν ως επίδειξη πυγμής του πρωθυπουργού και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να την ανεχτούν. Βεβαίως, αν κρίνουμε από το πώς συμπεριφέρθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, μάλλον θα μείνουν στους φραστικούς λεονταρισμούς. Από τη στιγμή που έχουν καταλήξει στη θέση ότι προτεραιότητα είναι η σωτηρία της κυβέρνησης, δεν θα διακινδυνεύσουν μια ρήξη. Απλώς διαπραγματεύονται για να πετύχουν έναν λιγότερο οδυνηρό συμβιβασμό.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί μετ’ επιτάσεως συμμετοχή στη διαμόρφωση της κυβερνητικής γραμμής, τακτικές συνεδριάσεις του συμβουλίου αρχηγών, τήρηση των συμφωνηθέντων και συνεννόηση με τους υπουργούς ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι βουλευτές του. Συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» πως «όταν λέμε κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει και να το εννοούμε. Διαφορετικά δεν έχει νόημα. Δεν είμαστε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας». Η φράση «συνιστώσα της Ν.Δ.» προκαλεί ανατριχίλες στην Ιπποκράτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η ΔΗΜΑΡ. Συνομιλητές του Φ. Κουβέλη είπαν στην «Εφ.Συν.» ότι «η κίνηση του πρωθυπουργού προκαλεί δυσκολίες στις σχέσεις μας και δίνει πατήματα στους αντιπάλους μας που υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. κάνει κουμάντο και οι άλλοι δύο είναι οι δορυφόροι της». Επισημαίνουν ακόμη ότι δεν προτίθενται να παραιτηθούν από τον ρόλο της σχετικής αυτονομίας που έχουν εξασφαλίσει με κόπο και υπογραμμίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίζει στη Βουλή οτιδήποτε έχει να κάνει με τα εργασιακά θέματα: «Είπαμε “όχι” στο πακέτο των εργασιακών, θα λέμε “όχι” σε οποιαδήποτε ρύθμιση αναφέρεται σ’ αυτό το πεδίο». Ετσι δικαιολογούν την άρνησή τους να στηρίξουν την πρωτοβουλία Μουσουρούλη και την αντίθεσή τους στην πρόθεση Χατζηδάκη για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές.

Ιδεολογική ηγεμονία

Το δεύτερο και σημαντικότερο θέμα που έχει το τρικομματικό μπλοκ εξουσίας είναι η εικόνα του στην κοινωνία. Και οι τρεις εταίροι μιλούν για την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου, αλλά μέχρι τώρα εκτοξεύουν μόνο λόγια. Η σπουδαιοφανής θεωρία περί «διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής με την τρόικα παρούσα» (η εκδοχή της Νέας Δημοκρατίας) έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Το παυσίπονο επιχείρημα της ΔΗΜΑΡ για «σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο» έχει χάσει την όποια θεραπευτική δυναμική του. Το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει συνεχώς μια «νέα εθνική αφήγηση πέραν του Μνημονίου», αλλά ο αρχηγός του επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο Μνημόνιο».

Τα επιτελεία και των τριών κομμάτων παραδέχονται ότι μόνο με τον φόβο δεν μπορείς να κυβερνήσεις. Χρειάζεται να κατακτήσεις την ιδεολογική ηγεμονία. Δεν αρκούν πια οι παλικαρισμοί του πρωθυπουργού («δεν μασάμε»), οι απειλές Στουρνάρα («τι θέλετε, να δώσω τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ;»), η στωμυλία του Βενιζέλου και ο γραβατωμένος λόγος του Κουβέλη. Απέναντι είναι η πλειονότητα των πολιτών που πάσχει και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι λειτουργεί περίπου σαν «λογιστής της τρόικας».

Via : www.efsyn.gr