kouropitos660

Ο Κουρουπητός, η τεράστια παράνομη χωματερή στο ακρωτήρι Χανίων που μετέφερε επί χρόνια εικόνες ντροπής στην Ευρώπη και υποχρέωσε τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καταβάλει πρόστιμο επειδή απέτυχε να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία, σήμερα είναι ένα πράσινο ανθισμένο τοπίο.

Τον Απρίλιο του 1992, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Ελλάδα, ύστερα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού η χώρα μας δεν είχε καταρτίσει και εφαρμόσει προγράμματα διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και έβλαπταν το περιβάλλον, στα Χανιά.

Το θλιβερό ιστορικό

Το Νοέμβριο του 1997 η Κομισιόν έκανε δεύτερη προσφυγή κατά της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας δεν είχε λάβει μέτρα σχετικά με την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Στις 5 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την επιβολή του προστίμου, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), την επομένη της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη ρίψη τοξικών αποβλήτων στο ρέμα του Κουρουπητού Χανίων, βάζει φρένο με απόφασή του στη δημιουργία χωματερής στα Χανιά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι εντός δύο μηνών θα έχει σφραγίσει τη χωματερή Κουρουπητού και θα έχει εγκαταστήσει προσωρινή μονάδα συμπίεσης απορριμμάτων.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου, επεισόδια ξεσπούν στη χωματερή του Κουρουπητού. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να εμποδίσουν την αστυνομία να απομακρύνει τα μηχανήματα που είχαν τοποθετήσει στην είσοδο της χωματερής, προκειμένου να αποτρέψουν την πρόσβαση των απορριμματοφόρων.

Τελικά ο νομάρχης αναγκάστηκε να υπογράψει έργα αποκατάστασης ώστε ο χώρος, «που αποτελούσε ντροπή για το νομό και τη χώρα», να είναι επισκέψιμος και να αποτελέσει περιοχή περιπάτου και αναψυχής μέχρι και τη μικρή παραλία του Κουρουπητού.

 

τότε

τότε

 

Εργα που κόστισαν

Συνολικά η αποκατάσταση κόστισε 1,7 εκατ.ευρώ με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Φυτεύτηκαν δένδρα και λουλούδια, οι διοξίνες που εκλύονταν από την καύση των απορριμμάτων αποτελούν παρελθόν και η φύση ανακαταλαμβάνει τη θέση της στη χαράδρα.

Via : www.iefimerida.gr