Άρης Τσουκνίδας
του Άρη Τσουκνίδα
Διοικούσα Επιτροπή ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Μερικά ερωτήματα και κάποιες σκέψεις:
  1. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ συγκροτημένων θυλάκων νεοναζί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; Ναι και έχει αποδειχθεί.
  2. Παρακολουθείται η δράση και οι κινήσεις των νεοναζί δολοφόνων; Ναι και υπάρχει διαρκής ενημέρωση.
  3. Υυπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης τους και πρόληψης των εγκλημάτων τους; Αλλού ναι και αλλού όχι. Εξαρτάται από την λειτουργία του κράτους και την πολιτική βούληση.
  4. Υπήρξε σχέδιο πρόληψης για την αντιμετώπιση των νεοναζί της Δυναμό Ζάγκρεμπ; Ναι και υπήρξε σαφής Ευρωπαϊκή οδηγία για αποκλεισμό των οπαδών των 4 ομάδων στις άλλες χώρες,
  5. Εφαρμόστηκε αυτή η απαγόρευση; Όχι, με ευθύνη του ελληνικού κράτους. Πιο συγκεκριμένα: δεν στάλθηκε εντολή απαγόρευσης εισόδου στα σύνορα. Εδώ εκτός των άλλων τίθεται και θέμα μείζονος Εθνικής Ασφάλειας
  6. Από την είσοδο και μετά υπήρξε σχετική ενημέρωση; Ναι από τηλέφωνα Ελλήνων πολιτών;
  7. Υπάρχουν υπηρεσιακές ευθύνες; σαφέστατα και κατανέμονται τόσο σε επίπεδο περιφερειακών υπηρεσιών, όσο και η ελλιπέστατη αντιμετώπιση από το αντίστοιχο υπηρεσιακό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας.
  8. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Σαφέστατα και αφορούν τόσο στην λειτουργική ανικανότητα του μηχανισμού της αστυνομίας, όσο και στην έλλειψη σοβαρής αξιολόγησης του περιστατικού. Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη για την έλλειψη διαύλου ενημέρωσης και αξιολόγησης.
  9. Η πολιτική ευθύνη αφορά τον συγκεκριμένο υπουργό; Όχι μεμονωμένα δεδομένου της πρόσφατης τοποθέτησης του. Αφορά συνολικά όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης που πέρασαν από το συγκεκριμένο πόστο. Κυρίως δε αναδεικνύει την πλήρη αποτυχία του εφαρμοσμένου μοντέλου του «Επιτελικού κράτους». Σε κάθε περίπτωση έχει την αντικειμενική ευθύνη και έπρεπε να παραιτηθεί γιατί όπως τα το κάνουμε «έσκασε στα χέρια του»
  10. Τι έπρεπε να γίνει εκ των υστέρων;
Οι συλλήψεις και η προσπάθεια σύλληψης και εξάρθρωσης του πυρήνα των εγκληματιών κινείται σε σωστή κατεύθυνση, η οποία θα κριθεί φυσικά από το αποτέλεσμα.
Βέβαια εντείνεται η αντίφαση της επιχειρησιακής δράσης του πριν και του μετά0.

Από την άλλη πλευρά για άλλη μια φορά φαίνεται ξεκάθαρα η πλήρης αποφυγή ανάληψης πολιτικής ευθύνης της Κυβέρνησης καθώς και η παντελής έλλειψη αντανακλαστικών. Ιδιαίτερα δε όταν αποπέμπεται ουσιαστικά ο Πατούλης «για ένα ζεϊμπέκικο» και ο Μηταράκης λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ αντίθετα το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού τυγχάνει πολιτικής προστασίας.

Εν κατακλείδι όλα τα παραπάνω συντείνουν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θεσμική αλλαγή στην λειτουργική συγκρότηση του κράτους και φυσικά καμία ανάληψη και αναγνώριση της παραμικρής πολίτικης ευθύνης.
Και ένα νέο παιδί χάθηκε….