Η παραδοσιακή τρομοκρατία των βομβών, των στοχευμένων και χειρουργικών επιθέσεων και των πολιτικών μηνυμάτων έχει εν πολλοίς αντιμετωπιστεί στην Ευρώπη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο η νέου είδους τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους με μαζικές επιθέσεις που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των απωλειών μέσα στην κοινωνία εμφανίστηκε σχετικά νωρίς, περιορίζοντας το χρόνο μετάβασης. Από το 2001 και τους δίδυμους πύργους η νέα μορφή τρομοκρατίας έδειξε ξεκάθαρα τη στόχευση και την αποφασιστικότητά της.

Το μοντέλο αυτό έχει εξελιχθεί περαιτέρω μετά την αραβική άνοιξη στη Μέση Ανατολή καθώς χώρες και οικοσυστήματα αποσυντέθηκαν από τις παρεμβάσεις της Δύσης δημιουργώντας φθηνό και απόλυτα εξαγριωμένο τρομοστρατό.

Τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας που υιοθετήθηκαν από το 2001 μετά τους δίδυμους πύργους, αλλά ιδιαίτερα μετά την επίθεση στο Παρίσι περιόρισαν τη δυνατότητα δράσης συγκροτημένων τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων, με το κέντρο βάρος να δίδεται πλέον στους «μοναχικούς λύκους». Η τροφοδότηση του θρησκευτικού φανατισμού σε συνδυασμό με τον κοινωνικό αποκλεισμό πολλών πληθυσμιακών ομάδων αποτέλεσαν την ιδανική σκανδάλη για την οργάνωση αυτών των αποκεντρωμένων δικτύων.

Η έλλειψη κεφαλαίων και η ανάγκη άμεσης υλοποίησης των χτυπημάτων, με εύκολο σενάριο, που μπορεί να αντιγραφεί, οδήγησε στην ανάδυση των επιθέσεων με μαχαίρια, ενώ η προσπάθεια για μεγιστοποίηση των συνεπειών του πλήγματος δημιούργησε τις τυφλές επιθέσεις με αυτοκίνητα. Αυτές είναι πλέον οι πιο επικίνδυνες, αδύνατο να προβλεφθούν επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη οι επιθέσεις με αυτοκίνητα έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, κάνοντας παράλληλα το έργο των δυνάμεων ασφαλείας δυσκολότερο και οδηγώντας στη μεγαλύτερη εμπλοκή των υπηρεσιών πληροφοριών στην αντιμετώπιση ακόμα και της καθημερινής ρουτίνας.

Το ιστορικό των επιθέσεων:

Επίθεση στη Γαλλική Ριβιέρα, στη Νίκαια με φορτηγό

Την 14η Ιουλίου του 2016, ανήμερα της εθνικής επετείου της Ανεξαρτησίας στη Γαλλία, ένας Τυνήσιος, ηλικίας 31 ετών, παρέσυρε με το φορτηγό – ψυγείο που οδηγούσε πολίτες που είχαν πάει για να παρακολουθήσουν το σόου πυροτεχνημάτων στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας (νότια).
Κατά την επίθεση, 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 τραυματίστηκαν.

Επίθεση με φορτηγό στο Βερολίνο

Την 19η Δεκεμβρίου του 2016, ένας Τυνήσιος εισβάλλει με το φορτηγό του σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48.
Λίγες ημέρες αργότερα πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ελέγχου στην Ιταλία.

Δυο επιθέσεις στο Λονδίνο

Την 22α Μαρτίου 2017 ο οδηγός ενός οχήματος το ρίχνει πάνω στους πεζούς στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 ανθρώπων. Στη συνέχεια μαχαίρωσε και σκότωσε έναν αστυνομικό, προτού πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά έξω από το Κοινοβούλιο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Την 3η Ιουνίου 2017 η βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Τρεις δράστες επιτίθενται με φορτηγάκι εναντίον πεζών στη Γέφυρα του Λονδίνου, προτού επιτεθούν με μαχαίρι σε περαστικούς στη συνοικία Μπόροου Μάρκετ.
Οκτώ νεκροί και σχεδόν 50 τραυματίες, είναι ο απολογισμός της επίθεσης. Οι δράστες, τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί, φορούν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη.

Επίθεση με φορτηγό στη Σουηδία

Την 7η Απριλίου του 2017, ο οδηγός ενός φορτηγού διανομής εισβάλλει έχοντας αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν 100 χιλιομέτρων την ώρα στον πεζόδρομο Ντρότνινγκαταν, στη Στοκχόλμη. Παρασύρει με το βαρύ όχημα περίπου 20 ανθρώπους με αποτέλεσμα να σκοτώσει 5 και να τραυματίσει 15 προτού καταλήξει στη βιτρίνα ενός πολυκαταστήματος.
Ένας Ουζμπέκος υπήκοος συλλαμβάνεται λίγες ώρες μετά. Σύμφωνα με την αστυνομία του Ουζμπεκιστάν, είχε προσπαθήσει να ενταχθεί στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Επίθεση στη Βαρκελώνη με βαν

Την 17η Αυγούστου του 2017 λευκό βαν επιτίθεται και παρασύρει πεζούς σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της Βαρκελώνης με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων έως τώρα, ενώ οι τραυματίες προσεγγίζουν τους 100. Ο δράστης συνελήφθη σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας, ενώ άλλοι δυο ύποπτοι τραυματίστηκαν μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Επίθεση κατά στρατιωτών στο Παρίσι

Στις 9 Αυγούστου του 2017 ένα BMW 2-Series Active Tourer έπεσε πάνω σε στρατιώτες καθώς έβγαιναν από τη βάση τους σε προάστιο του Παρισιού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 6 ανθρώπων, οι τρεις σοβαρά. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα μετά από καταδίωξη και αφού πυροβολήθηκε.

Επίθεση με Renault Menane στα Ηλύσια Πεδία

Ένα Renault Megane που περιείχε εκρηκτικά και όπλα (ένα καλάσνικοφ και πιστόλια χειρός) έπεσε επάνω σε όχημα της πολιτικής προστασίας στα Ηλύσια Πεδία. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα παρά μόνο ο οδηγός-δράστης της επίθεσης. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η επίθεση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πηγή: crisismonitor.gr