vromiko xrima

Γιατί κανείς δεν κυνηγάει το βρώμικο χρήμα; Δεν θέλουν ή μήπως δεν μπορούν;

της Λώρης Κέζα

Τα παλιά χρόνια ο καλύτερος τρόπος για να κωλυσιεργήσει το κράτος ήταν να συσταθεί μια επιτροπή. Μετά την μπαναλιζασιόν του όρου, επινοήθηκαν οι «αρχές».Οι αρχές μπορεί να δουλεύουν, αλλά το κράτος εξακολουθεί να κωλυσιεργεί. Σαν να μη θέλει η Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Μια τέτοια Αρχή, που δουλεύει και έχει αποτελέσματα, είναι της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα της δουλειάς δεν αξιοποιούνται. Και προσοχή: δεν αφορά κάτι αντιπαραγωγικό. Πρόκειται για δυνητική είσπραξη χρημάτων που προσκρούει σε μια ακατανόητη απροθυμία είσπραξης.

Η εν λόγω Αρχή οφείλει να καταθέτει στη Βουλή τα πεπραγμένα της. Πήγε λοιπόν στην αρμόδια επιτροπή ο πρόεδρός της, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτης Νικολούδης. Ανέφερε ότι 497 υποθέσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Δηλαδή, ενώ υπάρχουν τα στοιχεία, δεν υπάρχει πλαίσιο για να αποδοθεί το βρώμικο χρήμα στο κράτος. Η περιγραφή του αντεισαγγελέα είναι αφοπλιστική: «Στείλαμε στοιχεία στις Εφορίες για φορολογουμένους με 450.000 ευρώ καταθέσεις, που δήλωναν ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, και μας είπαν “τι να την κάνουμε εμείς αυτή την πληροφορία;”. Επεσα από τα σύννεφα».

Για όποιον τυχόν δεν το κατάλαβε: υπάρχουν οι οικονομικές υπηρεσίες, οι Εφορίες που λέμε. Υπάρχει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, υπάρχει και η Αρχή της Καταπολέμησης. Μείζων δε τούτων, η ασυνεννοησία. Υπάρχουν και τα δικαστήρια στα οποία καταφεύγουν όσοι τσακώνονται να έχουν ύποπτο χρήμα. Oλα αυτά δεν συνδέονται μεταξύ τους ώστε να προκύπτει γρήγορα αποτέλεσμα για το δημόσιο συμφέρον. Ετσι, ακόμη και αν ελέγχει η Αρχή χιλιάδες υπόπτους, το χρήμα απλώς δεσμεύεται. Το κράτος δεν μπορεί να το αξιοποιήσει. Η Ανεξάρτητη Αρχή το 2012 χειρίστηκε 3.923 υποθέσεις και το 2013 δέσμευσε 238 εκατομμύρια ευρώ.

Για να μην υπάρξει παρανόηση. Εδώ δεν πρόκειται για έμπορο που χρωστάει ΦΠΑ ούτε για κάποιον που αμέλησε τις υποχρεώσεις του. Πρόκειται για φορολογουμένους που σύμφωνα με τις ενδείξεις έχουν μπλεχτεί σε παράνομες δραστηριότητες. Τα χρήματα από αυτές τις παράνομες πράξεις δεσμεύονται. Για να έχουμε εικόνα: το 2013 δεσμεύτηκαν για παθητική δωροδοκία 957.750 ευρώ, για εμπορία ανθρώπων 72.288 ευρώ, για εγκληματική οργάνωση 8.788.139 ευρώ, για αδικήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση άνω των 6 μηνών 125.240.587 ευρώ.

Για τα ποσά που δεσμεύονται δεν υπάρχει κάποια πρακτική λύση. Κάθονται στην τράπεζα, δεσμευμένα, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις. Κάθονται δηλαδή για «δέκα με δεκαπέντε χρόνια». Υπάρχει λοιπόν κάποια συνωμοσία πίσω από αυτό, υπάρχει πολιτική απόφαση ανεκτικότητας απέναντι σε όσους παρανομούν. Θα μπορούσε να αποδεχτεί κάποιος το σενάριο, ότι υπάρχει καθεστώς προστασίας όσων έχουν βρώμικο χρήμα και όσων έχουν μεγάλους αφορολόγητους λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Η αλήθεια είναι ελαφρώς πιο εξευτελιστική. Το κυνήγι του κάθε απατεώνα είναι δύσκολη δουλειά. Δηλαδή ο έλεγχος 54.000 καταθετών είναι κάτι περίπλοκο που δεν κλείνει σε μια ημέρα. Οι χιλιάδες των υποθέσεων δεν έγιναν χιλιάδες μόνο και μόνο επειδή ευνόησαν κάποιοι πολιτικοί τους δικούς τους ανθρώπους. Η κατάσταση έφτασε στα άκρα επειδή επί δεκαετίες υπήρξε απίστευτη ανευθυνότητα και τεμπελιά στον δημόσιο τομέα. Ο συνδυασμός τους με τους εκβιασμούς και τα λαδώματα εγγυήθηκε την πλήρη αποτυχία του ελληνικού κράτους. Επί δεκαετίες κανείς δεν έλεγχε κανέναν ή μάλλον η κρίσιμη μάζα των υπαλλήλων δεν έλεγχε τα μεγάλα και μεσαία ψάρια

Είναι, πάντως, απίστευτο ότι ακόμη και σήμερα, με την κρίση να απειλεί την κοινωνική συνοχή, υπάρχουν υπάλληλοι στην Εφορία που όταν εμφανίζονται χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες αρνούνται να πράξουν τα δέοντα. Το είπε πολύ όμορφα ο κ. Νικολούδης: «Τους δίναμε κουταλιά έτοιμη στο στόμα και δεν μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν». Φταίει μήπως ο Πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός που ο υπάλληλος ολιγωρεί σε τέτοιον βαθμό; Φταίει ο συνδικαλιστής που θα τον προστατεύσει ό,τι και να γίνει; Είναι απογοητευτικό να φταίνε πολλά από τα γρανάζια μιας μηχανής. Αυτό μόνο: απογοητευτικό.

*Δημοσιεύθηκε στο ΒΗmagazino την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Via : www.tovima.gr