του Τάσου Παππά

Θυμάστε τον κύριο Ολι Ρεν που μας είχε ευχηθεί «καλό κουράγκιο»; Ε, λοιπόν ήρθε η στιγμή να του ανταποδώσουμε την ευχή.

«Καλό κουράγιο», κύριε Ρεν, γιατί θα το χρειαστείτε μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στη χώρα σας, τη Φινλανδία. Το δεξιό κόμμα σας ηττήθηκε, πρώτο ήρθε το κόμμα που έχει επικεφαλής έναν επιχειρηματία, σε απόσταση αναπνοής τερμάτισε ένα ευρωσκεπτικιστικό με ακροδεξιές και ξενοφοβικές αναφορές σχήμα, ενώ το οικονομικό μοντέλο, για το οποίο δηλώνατε υπερήφανος και μας καλούσατε να το ακολουθήσουμε στην Ελλάδα, έχει μπει στο στόχαστρο των οίκων… αξιολόγησης, βρίσκεται σε μεγάλη κρίση, τόσο μεγάλη που ο νικητής των εκλογών φοβάται ότι θα γίνετε η επόμενη Ελλάδα.

Η χαιρεκακία σταματά εδώ, γιατί αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Σκανδιναβία.

Κάποτε λέγαμε ότι το σύστημα που έχουν οικοδομήσει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στις χώρες αυτές ήταν υπόδειγμα κοινωνικής δικαιοσύνης, πολυπολιτισμικότητας, ανεκτικότητας, αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με εξαιρετικά επιτεύγματα στα πεδία της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων, που δεν υποτιμούσε τους στόχους της υψηλής παραγωγικότητας και της ισχυρής ανταγωνιστικότητας.

Ηταν με άλλα λόγια η πιο πειστική απάντηση -στο επίπεδο της πράξης και όχι της θεωρίας- τόσο στον άπληστο καπιταλισμό, που θέλει την αγορά κυρίαρχη παντού, όσο και στον τριτοδιεθνισμό που υποστηρίζει ότι ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται, δεν εξανθρωπίζεται και ότι δεν μπορείς να φτάσεις σε μια δικαιότερη κοινωνία με κοινοβουλευτικά μέσα.

Σήμερα, με ευθύνη και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, το σύστημα σε αυτές τις χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία) έχει υπονομευτεί και η Ακρα Δεξιά δείχνει τα δόντια της, αφού οι ψηφοφόροι την έχουν αναγορεύσει σε ρυθμιστικό παράγοντα. Το υποτίθεται κοινό μας σπίτι (η Ευρώπη) δεν έχει απλώς ρωγμές στους τοίχους, παρουσιάζει σοβαρές βλάβες στον φέροντα οργανισμό.

Στον Νότο πυκνώνουν οι τάξεις των απελπισμένων και φτωχών ανθρώπων, στον Βορρά οι πολίτες αγκαλιάζουν τα ακροδεξιά μορφώματα που δαιμονοποιούν τους ξένους. Ολοι αυτοί που μας λένε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, ότι είναι μάταιη κάθε προσπάθεια ανατροπής, χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση «take it or leave it», παραμένουν εγκληματικά αμέριμνοι. Ηλίθιοι είναι ή συνένοχοι;

Via : www.efsyn.gr