ζακυνθοσ

της Αγγελικής Ξενόφου

Μία σοβαρή υπόθεση θα απασχολήσει πιο έντονα το προσεχές διάστημα την τοπική κοινωνία και τις αρχές  αλλά και το αρμόδιο υπουργείο  αφού οι παρανομίες απέναντι στο περιβάλλον του νησιού συνεχίζουν με αμείωτη ένταση. Αυτή τη φορά το θέμα αφορά την κατασκευή ενός δρόμου μήκους ενός περίπου χιλιομέτρου που έγινε μέσα στο βιότοπο στην περιοχή της  Δάφνης, θέμα για το οποίο ήδη έχουν επιληφθεί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε διάφορα σημεία της Ζακύνθου και κοντά στις ακτές, αλλά το ζητούμενο είναι να προλαμβάνονται τέτοιες καταστροφές, καθώς εκ των υστέρων δεν γίνεται καμία αποκατάσταση του φυσικού τοπίου. Πρέπει να σημειώσουμε πως η Περιφέρεια Ιονίων νήσων σε πρόσφατη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα έκανε γνωστό ότι από τους ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες στα νησιά για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η Ζάκυνθος είχε τις περισσότερες!

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο παράνομος δρόμος που ανοίχτηκε  μέσα στο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου είναι εντός της ζώνης Φ1 και το πλάτος του είναι 3 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού δεν είχαν καταγραφεί τέτοιες παρανομίες τα τελευταία χρόνια  και υπήρχε σχετική ηρεμία από τότε που ανέλαβε το νέο Διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης.  Για το γεγονός αυτό έχει γίνει αυτοψία πριν από μερικές ημέρες από κλιμάκιο του Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της  Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και συντάχθηκε πόρισμα για να υπάρξουν κυρώσεις.

Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν συντάξει επιστολή  την οποία έστειλαν στο αρμόδιο υπουργείο και στις δικαστικές αρχές.

Via : www.zantepress24.gr