%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%ac-logo-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 16/1/2020

Ώρα:                12:00

Απαιτείται σοβαρότητα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ παρακολουθεί με αυξημένη ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής κεντρική λεκάνη της Μεσογείου

Σε μια περίοδο έντασης, που η πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να συσπειρώσει την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στρουθοκαμηλίζει ότι δεν συμβαίνει κάτι ανησυχητικό και προσπαθεί να πείσει ότι τα γεγονότα είναι έκτακτα και υπό έλεγχο. Ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη και οι συνεργασίες της περιορισμένες. Γεγονός που υποδηλώνει είτε λανθασμένη εκτίμηση είτε υποκρυπτόμενη πολιτική.

Η αποτυχημένη συνάντηση με τον κ.Trump, καθώς επίσης και τα παρακάλια για την αυτονόητη (υπό κανονικές συνθήκες) συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνική συνδιάσκεψη για την ειρήνη με χώρα που η ίδια συνορεύει, έχουν ξεγυμνώσει τα επιχειρήματα περί πολυδιάστατης και ενεργής εξωτερικής πολιτικής, τόσο της παρούσας κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης.

Η πανθομολογούμενη απομόνωση της χώρας, οφείλεται στην επί σειρά ετών:

  • ανικανότητα κατανόησης των θεμάτων,
  • έλλειψη σχεδίου δράσης,
  • ανυπαρξία μεθοδικότητας,
  • σύνδεση των εθνικών θεμάτων με τους εκλογικούς συσχετισμούς.

Από το 1995 έως σήμερα, η χώρα έχει de facto απολέσει την δυνατότητα υπεράσπισης της Εθνικής κυριαρχίας, πολλώ δε μάλλον την Εθνική κυριαρχία αυτή καθ’ αυτήν. Η συνεχιζόμενη αποδοχή της υποτέλειας και η ασύδοτη ενδοτικότητα, προς ΗΠΑ και Γερμανία (για διαφορετικούς λόγους με εκάστη) έχει και ένα όριο.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν συνηθίζει να αποζητά την κεφαλή επί πίνακι των ατόμων που χειρίζονται κρίσιμα θέματα. Δεν το πράξαμε ούτε με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Φτάσαμε όμως στο τέλος της σύντομης διαδρομής για τον δημοσιοσχεσίτη υπουργό κ. Δένδια και τους Συμβούλους του.

Η παραίτηση είναι το ελάχιστο που μπορούν να προσφέρουν.

Η μεγαλύτερη ήττα της Ελληνικής Διπλωματίας έχει ήδη προκύψει (ακόμη κι αν τα παρακάλια για συμμετοχή, πιάσουν τόπο και η χώρα συμμετάσχει την Κυριακή στην συνδιάσκεψη).

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κατανοεί την πολυπλοκότητα των θεμάτων, έχει καταθέσει εγκαίρως τις προτάσεις της για την Εξωτερική Πολιτική, παραμένει προσηλωμένη στην ειρηνική διευθέτηση όλων των θεμάτων και θα δηλώσει παρών όποτε ζητηθεί, ώστε να συνεισφέρει στην κοινή στρατηγική για την χάραξη της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας.

Προτείνουμε, την άμεση δημιουργία μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ως θεσμικό όργανο που θα εκτιμά, συζητά και αποφασίζει στην βάση του διαρκούς έργου ομάδων που θα έχουν συσταθεί (από το ίδιο) και θα αποτελούνται από διπλωμάτες, πολιτικά κόμματα, καθηγητές διεθνούς δικαίου, πρώην πρωθυπουργούς, πρώην υπουργούς (Άμυνας, Εξωτερικής πολιτικής και Εσωτερικών) και φυσικά την κυβέρνηση.

Γραφείο Τύπου

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ