Η φιλία ενός διασώστη και του γάτου που ανέσυρε από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γείτονα χώρα κάνει τον γύρο του κόσμου, θυμίζοντάς μας ότι κάτι καλό υπάρχει ακόμα εκεί έξω.

Ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία άφησε πίσω του ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, ανθρώπους χωρίς στέγη, τραυματίες και δυστυχώς πάνω από 48 χιλιάδες νεκρούς. Ανάμεσα σε εικόνες καταστροφής και πένθους αναζητάς στιγμές και ιστορίες που θα σε κάνουν να ξεφύγεις για λίγο από τη θλίψη και να πιστέψεις πως κάτι καλό εξακολουθεί να υπάρχει σε τούτον εδώ τον πλανήτη.

Μία από τις ιστορίες που μας έκαναν να χαμογελάσουμε, να συγκινηθούμε και ίσως να δακρύσουμε, ήταν κι εκείνη του γάτου με το όνομα Ενκάζ (στα τουρκικά σημαίνει «χαλάσματα», «συντρίμμια») και του 33χρονου διασώστη Αλί Κάκας (Ali Cakas) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Δήμου Μαρντίν στην Τουρκία.

Τα μέλη της ομάδας διάσωσης συνέχισε να ψάχνει για επιζώντες, με την ελπίδα ότι μπορεί να εντοπίσει και τον φροντιστή του μικρού ζώου. Όμως, κανείς δεν εμφανίστηκε και σύντομα κατάλαβαν ότι ο άνθρωπός του είχε πεθάνει στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Διασώστης στην Τουρκία υιοθετεί τον γάτο που έσωσε

HALIL IBRAHIM SINCAR/ANADOLU AGENCY/AFP

Ο Αλί πήρε τον Ενκάζ στο σπίτι του και όπως λέει «η μητέρα, ο πατέρας, τα αδέρφια μου με στηρίζουν. Τον βλέπουμε ως μέλος της οικογένειας». Από την ημέρα που του έδωσε νερό και τροφή, ο γάτος δεν έχει φύγει από το πλευρό του διασώστη. «“Δέσαμε” γρήγορα. Και οι δύο περάσαμε δύσκολες στιγμές. Θα ξεπεράσουμε το τραύμα αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον».

Διασώστης στην Τουρκία υιοθετεί τον γάτο που έσωσε

HALIL IBRAHIM SINCAR/ANADOLU AGENCY/AFP

Είναι «έξυπνος, όμορφος και υπάκουος», προσθέτει. Το βλέμμα του, όμως, είναι λυπημένο. Νιώθει την απώλεια του παλιού του σπιτιού και του ανθρώπου που τον είχε. «Τα ζώα έχουν συναισθήματα και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ», αναφέρει.

Μερικές φορές ξεχνάμε ότι ανάμεσα στα θύματα μιας καταστροφής υπάρχουν και ζώα συντροφιάς. Έτσι είθισται να τα ονομάζουμε, αλλά όποιος έχει ένα τέτοιο ζώο στη ζωή του ξέρει καλά ότι πρόκειται για αγαπημένο συγκάτοικο και μέλος της οικογένειας.

O Αλί, που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας ποδηλασίας βουνού της χώρας, δημιούργησε και λογαριασμό στο Instagram, αφιερωμένο στον μικρό του γάτο. Στον γάτο που κατάφερε να επιβιώσει της μεγάλης αυτής καταστροφής.

Πηγή : https://www.ow.gr