ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Σταθερή χρηματοδότηση αποκτά για πρώτη φορά το Πάρκο Τρίτση. Το βάρος θα μοιράζονται εξίσου όλοι οι δήμοι της Αττικής, μια επιλογή που παρότι δεν χαροποιεί τους ιδιαίτερα τους δήμους μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα και για άλλα μητροπολιτικά πάρκα. Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να είναι έτοιμος και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, ο πρώτος από το 1995.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομίας, ο «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης κοινωνικής οικονομίας “Αντώνης Τρίτσης”» θα επιχορηγείται με 58.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό που θα παρακρατείται απευθείας από τους πόρους που κατανέμονται στους 67 δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

«Πρόκειται για πάρα πολύ θετική εξέλιξη», εκτιμά ο πρόεδρος του φορέα, ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος. «Μέχρι σήμερα το μητροπολιτικό πάρκο χρηματοδοτούνταν μόνο εκτάκτως, δεν υπήρχε σταθερή χρηματοδοτική ροή. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε έναν μεσοπρόθεσμο και έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό».

Την περίοδο αυτή έχει ξεκινήσει η εκπόνηση νέου masterplan, όπως προβλέπεται από το ρυθμιστικό της Αθήνας για όλα τα μητροπολιτικά πάρκα. Βάσει αυτού, θα επικαιροποιηθεί ο βραβευμένος σχεδιασμός που είχε κάνει το 1995 το γραφείο Παπαγιάννη, με σκοπό να ισχυροποιηθεί ο περιβαλλοντικός και οικολογικός χαρακτήρας του πάρκου. Ανάμεσα στις βασικές κατευθύνσεις είναι η ενίσχυση της σύνδεσης του πάρκου με τις όμορες περιοχές, η αναδιοργάνωση των βασικών λειτουργιών του, η επέκταση του εσωτερικού δικτύου πεζών και ποδηλάτων και η αύξηση της επισκεψιμότητας.

Ο νέος προϋπολογισμός του πάρκου είναι 1 εκατ. ευρώ ετησίως. «Περίπου 700.000 ευρώ θα προέρχονται από τους ΚΑΠ, 200.000 από το Πράσινο Ταμείο ενώ ακόμα 100-120.000 ευρώ από έσοδα του πάρκου», εξηγεί ο κ. Πολύζος. «Στόχος μας είναι τα έσοδα να αυξηθούν, μέσω χορηγιών αλλά και της εκμετάλλευσης των τεσσάρων χώρων εστίασης και αναψυχής που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Η λειτουργία τους θα ανατεθεί σύντομα με διαγωνισμό». Πάντως ένας από τους άμεσους στόχους είναι η βελτίωση της φύλαξης των 913 στρεμμάτων του Πάρκου Τρίτση, αρμοδιότητα που σήμερα έχουν μόλις 3 άνθρωποι. Μέσα στο μήνα λοιπόν αναμένεται να ανατεθεί σε κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ). Στις προθέσεις της νέας διοίκησης του πάρκου είναι να περιέλθουν στην αρμοδιότητα του φορέα τα κτίρια που στεγάζεται σήμερα το Ίδρυμα Διά Βίου Μάθησης (πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας)

Via : www.kathimerini.gr