ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: 27/8/2020
Ώρα:                12:00

 STOP στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία

Η πανδημία της COVID-19 βρήκε απροετοίμαστο όλον τον πλανήτη και οι περισσότερες χώρες, λιγότερο ή  περισσότερο, έχουν πληγεί.
Αποδεικνύεται ότι καμία χώρα δεν είχε ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης μιας υγειονομικής κρίσης, που εξελίχθηκε και σε οικονομική και κοινωνική. Στην εποχή δε, του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού που όλα κινούνται γύρω από το χρήμα ήταν/είναι «αναμενόμενο» να μην υπάρχει ενασχόληση με τέτοιους είδους σχέδια.
Δυστυχώς όμως τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία πια, το ίδιο και οι θάνατοι.
Παρατηρούμε τον έντονο διαγκωνισμό των φαρμακευτικών εταιρειών για το ποια θα κατασκευάσει πρώτη το εμβόλιο ή θα πάρει το μεγαλύτερο συμβόλαιο από κάποιο κράτος, αντί της συνεργασίας όλων στον κοινό σκοπό της αντιμετώπισης.

Η πανδημία της COVID-19 αποκαλύπτει ουσιαστικά το κοινωνικο-οικονομικό αναπτυξιακό μοντέλο των σύγχρονων ανεπτυγμένων κρατών, το οποίο πλέον ακολουθούν και οι αναπτυσσόμενες χώρες για να γίνουν «ανεπτυγμένες».
Η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας πρόκειται σε σημαντικό βαθμό να διαμορφώσει το τοπίο του μέλλοντος σε επίπεδο κρατών και διακρατικών σχέσεων.

Τα πρώτα συμπεράσματα αναφέρονται στην αδυναμία του ιδιωτικού συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς την κρίση, αλλά και στην ικανότητα του δημοσίου συστήματος υγείας, παρά τις φοβερές ανεπάρκειες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε ιατρικά αναλώσιμα και μηχανολογικό εξοπλισμό, να οργανωθεί γρήγορα και να αντιμετωπίσει επάξια τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης επένδυσε στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, παρά στην μακροπρόθεσμη προστασία των πολιτών, αγωνιώντας να πιστώσει την επιτυχία της πρώτης περιόδου στη δική της πολιτική.

Τώρα, που τόσο η πορεία του ϊού όσο και η ανάγκη να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο του τουρισμού έγινε πιεστική και τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν, έχει απολέσει τον έλεγχο της κατάστασης (προσπαθώντας να δείξει το αντίθετο), ενώ οι πρώτες ενδείξεις για την οικονομία δεν αντιστοιχούν στις (προ λίγων εβδομάδων) προσδοκίες της, ούτε προοιωνίζονται ανατροπή της κατάστασης.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θεωρεί ότι το βάρος πρέπει να είναι στην πρόληψη και γι’ αυτό είναι επιτακτική:
– Η προώθηση και εφαρμογή ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
– Η άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών/τριών.
– Η άμεση ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων προκειμένου να δημιουργηθούν μονάδες ΜΕΘ και να εξοπλιστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
– Η προμήθεια αναλώσιμων υλικών (συμπεριλαμβανομένων των test για την COVID-19) και η αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι:
– Τώρα που η συλλογικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη απειλούνται, πρέπει να ενδυναμωθούν περαιτέρω.
– Επιβάλλεται η συνεχής και αδιάκοπη διεκδίκηση για ίσες δυνατότητες πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας.
– Απέναντι στην διαφαινόμενη «δικτατορία του φόβου» που φαίνεται να εγκαθιδρύεται στην κοινωνία, είναι αναγκαίο να προτάξουμε την κριτική σκέψη.
– Η κοινωνία των πολιτών έρχεται αντιμέτωπη -εκ νέου- με τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες, που τώρα εκτιμούμε ότι θα διογκωθούν ή θα ανακύψουν νέες.
– Οι «κάθετες πολιτικές» που εστιάζουν στον ιό , θα έπρεπε να αντικατασταθούν από προγράμματα «οριζόντιου χαρακτήρα» που να εστιάζουν στην Υγεία των πολιτών.

Γραφείο Τύπου
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ