Ντάνι Βέργου

Kάθε χρόνο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι πολίτες για την υγεία τους. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023, που υπερψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες, βαθαίνει την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησή του ευαίσθητου χώρου της Υγείας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση παρουσιάζει αυτή την προοπτική ως τη μοναδική λύση στα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει διαχρονικά αυτή η πολιτική που έχει επιλεγεί.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός;

Μείωση των δαπανών την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες των νοσοκομείων. Τα τελευταία αφήνονται στη μοίρα τους, να εξαρτώνται από την αυτοχρηματοδότησή τους –δηλαδή θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις– ή από ιδιωτικούς πόρους. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αποψίλωση του ΕΣΥ από μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει προσλήψεις που δεν καλύπτουν ούτε το 50% των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων της τελευταίας τριετίας. Ετσι, οι άρρωστοι εξωθούνται στους ιδιώτες με βάση και τον τελευταίο νόμο-έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ο ΕΟΠΥΥ, κι αυτός εγκαταλείπεται, με την κρατική χρηματοδότηση που τον αφορά να κατρακυλάει. Μειώνονται οι παροχές σε θεραπείες και αναλώσιμο και υγειονομικό υλικό, ενώ την ίδια ώρα επιβάλλεται η συμμετοχή των ασθενών, που στα φάρμακα έχει φτάσει στο 80%, και φυσικά διατηρούνται το ένα ευρώ ανά συνταγή και τα φάρμακα που αγοράζονται χωρίς συνταγή.

Το φάρμακο επίσης κοστίζει πανάκριβα, με την ιδιωτική δαπάνη να έχει εκτοξευθεί στα ύψη – στο 53% την περίοδο 2012-2020. Παράλληλα εκατοντάδες φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι εξαγωγές τους φέρνουν μεγαλύτερο κέρδος στους γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει απαγορεύοντας τις παράλληλες εξαγωγές, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια στη χώρα.

Κάθε χρόνο και χειρότερα…

Πηγή : https://www.efsyn.gr