Στα πεντακάθαρα νερά του χωριού καθρεφτίζονται οι φωτεινές ψυχές των μόνιμων κατοίκων που καθημερινά στηρίζουν τους πληγέτες στην ευρύτρερη περιοχή του Βόλου και όχι μόνο ● Οι κάτοικοι οργανώθηκαν και κατεβάζουν τέσσερις τόνους νερού ημερησίως σε κάθε γειτονιά του Βόλου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοτική αρχή ● Διατηρούν μόνοι τους καθαρή την πηγή, με κόπο και ιδρώτα, κάνοντας τακτικούς χημικούς ελέγχους ● Ωστόσο, εδώ και πέντε χρόνια, προειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές για τα προβλήματα στο δίκτυο, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση ● «Υπάρχει κόσμος στον Βόλο που θα κάνει να πιει πόσιμο νερό παραπάνω από εξάμηνο, οπότε όσο μπορούμε, ειδικά σε μια συνθήκη που ο κρατικός μηχανισμός έχει παραλύσει, είναι για εμάς αυτονόητο ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό και μόνο μέσω των ανθρώπων θα μπορέσουμε να στηριχθούμε στα πόδια μας» Πρόδρομος, μόνιμος κάτοικος Σταγιατών

Στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Πηλίου, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το κέντρο του Βόλου, βρίσκεται ένας πνεύμονας αλληλεγγύης: το χωριό Σταγιάτες, γνωστό για τους αγώνες του κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού του, και οι σπουδαίοι κάτοικοι που δεν έχουν σταματήσει στιγμή να στηρίζουν τους πληγέντες στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και να βρίσκονται στο πλευρό τους καθημερινά, ως ασπίδα στην καταστροφή, συμμέτοχοι στον ατέρμονο αγώνα τους. Η επόμενη μέρα βρίσκει ανθρώπους στον δρόμο, τους κόπους μιας ζωής παρασυρμένους στις λάσπες, φωνές που προσπαθούν να ακουστούν, με το κράτος να τους βάζει σε σίγαση.

«Τρίτη ξεκίνησαν οι βροχές, από την Πέμπτη ήδη όλος ο αλληλέγγυος κόσμος βρισκόταν στις γειτονιές του Βόλου για να βοηθήσει. Ο κόσμος δεν είχε να φάει και μπαίναμε με τα αγροτικά σε λάσπες με εξήντα πόντους εκατοστά. Είχε πάει απόγευμα και δεν είχαν φάει τίποτα. Είναι το κομμάτι της αλληλεγγύης, όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Βλέπουμε τους όρους και τις αξίες της δημοτικής αρχής που πηγαίνει και βρίζει τους ανθρώπους, αυτός είναι ο πολιτισμός τους και αυτός ο δικός μας. Η έννοια της αλληλεγγύης στο χωριό μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα που τρέχει εδώ, την τελευταία δεκαετία, στις Σταγιάτες.

 »Οι κάτοικοι έχουμε βιώσει πολύ καλά την έννοια της αλληλεγγύης και προσπαθούμε όσο μπορούμε να την ανταποδίδουμε. Οπως έγινε στο παρελθόν που κατεβάζαμε καθημερινά λίτρα νερού στο καμπ προσφύγων του Βόλου, όπως κάναμε και τώρα. Δεν κάναμε κάτι παραπάνω από το αυτονόητο. Υπάρχει κόσμος στον Βόλο που θα κάνει να πιει πόσιμο νερό παραπάνω από εξάμηνο, οπότε όσο μπορούμε, ειδικά σε μια συνθήκη που ο κρατικός μηχανισμός έχει παραλύσει, είναι για εμάς αυτονόητο ότι μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό και μόνο μέσω των ανθρώπων θα μπορέσουμε να στηριχθούμε στα πόδια μας» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Πρόδρομος, μόνιμος κάτοικος Σταγιατών.

«Σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη λογική, οργανωθήκαμε τέσσερα αγροτικά που βάζαμε παλετοδεξαμενές του ενός τόνου, δηλαδή μιλάμε για τέσσερις τόνους νερού ημερησίως στον Βόλο, σε κάθε γειτονιά. Καθημερινά, όπου μπορούμε, κατεβάζουμε συνέχεια νερό, όπου μαθαίνουμε ότι χρειάζεται ο κόσμος και υπάρχει ανάγκη είμαστε εκεί. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε το ποιοι είμαστε, να καταστήσουμε σαφές ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τη δημοτική αρχή και το κάνουμε γιατί, όπως και εμείς βιώσαμε την αλληλεγγύη του κόσμου, έτσι θέλουμε και εμείς να την επιστρέψουμε στον κόσμο που το έχει ανάγκη. Μαζί με αυτό, επικοινωνούμε ότι ο δρόμος για το χωριό μας είναι ανοιχτός και τα νερά μας πεντακάθαρα. Καθημερινά κατεβάζουμε τεράστιες ποσότητες στον Βόλο που ταξιδεύει μέχρι τον Παλαμά στην Καρδίτσα. Το είδαμε και με τις φωτιές, το είδαμε και τώρα, η αλληλεγγύη είναι μονόδρομος».

Οι άνθρωποι στις Σταγιάτες διατηρούν μόνοι τους καθαρή την πηγή, με κόπο και ιδρώτα. Κάνουν χημικούς ελέγχους ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα και φροντίζουν η ποιότητα του νερού να είναι η καλύτερη δυνατή. Εδώ και πέντε χρόνια, προειδοποιούν τις αρμόδιες αρχές για τα προβλήματα στο δίκτυο. Εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση στα διαρκή τους αιτήματα. Η μόνη απάντηση του δήμου είναι τραμπουκισμός και εκφοβισμός σε μια γενικότερη προκλητική στάση.

«Φροντίζουμε, κάθε χρόνο, να κάνουμε ελέγχους στο νερό. Είναι η τρίτη χρονιά που μας έχουν αλλάξει τα δίκτυα, που έχει αποκοπεί η πηγή του χωριού μας, μας την έχουν κόψει. Στα σπίτια μας τρέχει νερό από την πηγή της “Μάνας”, η οποία καταστράφηκε. Εχουν γίνει μεγάλες κατολισθήσεις, πολύ σοβαρά έργα, είναι μια από τις κύριες πηγές υδροδότησης του Βόλου και είναι αρκετά μολυσμένη. Η δική μας πηγή δεν μας έχει προδώσει ποτέ, της οποίας τα νερά είναι πεντακάθαρα, φροντίζουμε το δίκτυο όπως μας έμαθαν οι παλαιότερες γενιές και έτσι θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ελεύθερα για όλο τον κόσμο. Για όλα αυτά που συνέβησαν τώρα και αφορούν το νερό, έχουμε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές από το 2018. Οι πηγές είναι παρατημένες, κανείς δεν ενδιαφερόταν, τους λέγαμε για τη “Μάνα” και δεν έκαναν τίποτα. Οι υδρομαστεύσεις έχουν εξαφανιστεί όλες, αυτά τα πράγματα είναι παρατημένα», σημειώνει ο Πρόδρομος.

Παρότι στις Σταγιάτες διαμένουν περίπου 80 κάτοικοι, εκλογικό δικαίωμα ασκούν πολύ περισσότεροι, γύρω στους 200. Ο λόγος αυτονόητος. Ανθρωποι που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το μέρος ανηφορίζουν κάθε τέσσερα χρόνια, κάνουν την καθιερωμένη στάση στο δημαρχείο του Βόλου και φυσικά καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Είναι πολύ διαφορετικό και πολύ ουσιαστικό να ζεις στο χωριό» προσθέτει ο Πάνος και συμπληρώνει. «Εχει και τις δυσκολίες του γιατί όλα γίνονται με τα χέρια μας, υπάρχει ένα τεράστιο κύμα ανθρώπων που μας βοηθάει. Ερχεται ένα γκρουπ από τη Δανία για να μιλήσουμε για τη δημοκρατία. Πρέπει να παλεύεις για τα αυτονόητα απέναντι σε έναν δήμαρχο και σε ένα κράτος που είναι αυτό που είναι. Δεν περιμένουμε καμία επιχορήγηση, δεν περιμένουμε κάτι, είναι όλα στα χέρια μας.

»Συντηρείται από εμάς με τη βοήθεια όλου του κόσμου. Τις μεγάλες εκτάσεις ο Δήμος Βόλου τις δίνει σε ιδιωτικές εταιρείες και όχι σε ελαιοπαραγωγούς και νέο κόσμο, τα κανονίζει για αλλού. Εδώ έχουμε αυτό το παράδοξο που όταν όλα τα χωριά αδειάζουν, στις Σταγιάτες έρχεται κόσμος και ψάχνουμε να βρούμε σπίτια για να μείνουν. Το πρώτο πράγμα που είχε κάνει η “απόδραση” ήταν να ανοίξουμε τα έξι μονοπάτια που ενώνουν το χωριό μας με τα περίχωρα του Βόλου. Συμβολικά και πρακτικά, για να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο. Είναι δύσκολη η ζωή γιατί δεν υπάρχουν υποδομές, αλλά αυτό που παίρνεις πίσω είναι απίστευτο. Ενας παράδεισος».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους ανθρώπους των Σταγιατών, μπορείτε να τους βρείτε στο facebook στη σελίδα «Σταγιάτες – Ελεύθερα Νερά». Αν θέλετε να τους γνωρίσετε ακόμα καλύτερα και να βρεθείτε στο χωριό τους, ο Πρόδρομος, ο Πάνος και όλοι οι κάτοικοι θα είναι εκεί για να σας φιλοξενήσουν και να σας ξεναγήσουν στον τόπο τους. Στα πεντακάθαρα νερά των Σταγιατών καθρεφτίζονται οι φωτεινές ψυχές των μόνιμων κατοίκων του χωριού.

Πηγή : https://www.efsyn.gr