Τα μπαρ δεν έχουν πάγο ούτε για τα κοτκέιλ και τα ποτά που σερβίρουν ενώ οι καταψύκτες στα σούπερ μάρκετ είναι άδειοι.

Ο πάγος έχει γίνει «καυτό» προϊόν στην Ισπανία, με τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε με το σταγονέτρο και τα μπαρ να ξεμένουν από παγάκια για σανγκρία και κοκτέιλ λόγω των αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα και των υψηλών τιμών ενέργειας.

«Δεν υπάρχουν παγάκια» αναφέρει η επιγραφή στην είσοδο καταστήματος στην Ρόντα της Ισπανίας.
«Δεν υπάρχουν παγάκια» αναφέρει η επιγραφή στην είσοδο καταστήματος στην Ρόντα της Ισπανίας.

Στην αρχή του έτους, οι κατασκευαστές πάγου έβαλαν φρένο στην παραγωγή των συνηθισμένων αποθεμάτων τους λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ρεύματος και της αβεβαιότητας σχετικά με τη ζήτηση το καλοκαίρι μετά την πανδημία του κορονοϊού.

A woman sits at a bar to drink a mojito in Madrid, Spain, August 4, 2022. REUTERS/Juan Medina
 Ομως ο τουρισμός έχει ανακάμψει, για να συμπέσει με ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην ιστορία της Ισπανίας, με ένα τρίτο διαδοχικό κύμα καύσωνα να βρίσκεται προ των πυλών.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των κοινωνικών συναναστροφών σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, σημαίνει ότι ο πάγος έχει μεγάλη ζήτηση.

Ο Ρικάρντο Μπλάσκο, ιδιοκτήτης ενός από τους παλαιότερους κατασκευαστές πάγου της Μαδρίτης (Blasco Ice) είπε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 50%-60% από τις αρχές του τρέχοντος έτους και ότι καθυστέρησε την έναρξη της παραγωγής (τον Μάιο αντί για τον Μάρτιο) για να αντισταθμίσει εν μέρει το αυξημένο κόστος.

Το εργοστάσιό του λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά δεν μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή. Οπως λέει, η ανησυχία του ότι θα απογοητεύσει τους πελάτες, που τηλεφωνούν καθημερινά για να αναζητήσουν περισσότερο πάγο, τον κρατά ξύπνιο τη νύχτα.

Τα άδεια ράφια στου καταψύκτες των σούπερ μάρκετ, όπου θα έπρεπε να υπάρχουν σακούλες με πάγο, είναι πλέον συνηθισμένη εικόνα σε όλη την Ισπανία, με τους καταναλωτές να στρέφονται σε πρατήρια καυσίμων και μίνι μάρκετ για να βρουν προμήθειες.

«Αν συνεχιστεί αυτό, θα έχουμε πραγματικά προβλήματα με το να κρατήσουμε ανοιχτό ένα μαγαζί με ποτά» λέει η Μερσέντες Νιέτο, ιδιοκτήτρια μπαρ στη Μαδρίτη.

Ορισμένα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου λιανοπωλητή της Ισπανίας Mercadona, έχουν βάλει περιορισμό στις πωλήσεις μέχρι πέντε σακούλες ανά άτομο. Μια άλλη αλυσίδα, η Consum, επιτρέπει μόνο δύο.

Πηγή : https://www.huffingtonpost.gr