Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Τσίπρας

Μπορεί η ελληνική Βουλή να έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι ψηφίζει δύσκολα μέτρα με στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όμως η κυβερνητικά πλειοψηφία βγήκε βαριά τραυματισμένη από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Συνολικά 229 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ., το Ποτάμι, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν «Ναι» στη συμφωνία που θα αποτελέσει την αρχή για τις διαπραγματεύσεις προς το τρίτο Μνημόνιο. Τα «Οχι» έφτασαν τελικά τα 64, από το ΚΚΕ, τη Χρυσή Αυγή και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα «παρών» ήταν 6 και σημειώθηκε μία απουσία, όλα από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τους 149 βουλευτές του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος, οι 32 επέλεξαν να καταψηφίσουν την πρόταση του πρωθυπουργού, οι έξι να πουν «παρών» και μία να απουσιάσει. Μεταξύ τους η πρόεδρος της Βουλής, δύο υπουργοί και ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά, «όχι» ψήφισαν οι εξής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Θωμάς Κώτσιας, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Κώστας Δερμιτζάκης, Γιάννης Ζερδελής, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Βασίλης Κυριακάκης, Ζήσης Ζάννας, Ηλίας Ιωαννίδης, Κώστας Δελημήτρος.

«Παρών» ψήφισαν οι εξής: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη, Βασιλική Λέβα. Απουσίαζε η Αλεξάνδρα Τσανάκα.

«Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από την ευθύνη, αλλά και ο τελευταίος που θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων» επανέλαβε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός, εξηγώντας για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες προς τον ελληνικό λαό και κυρίως προς τους υποψήφιους «αυτόχειρες» της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας «το σχέδιο απομάκρυνσης» της κυβέρνησής του.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

«Ο πρωθυπουργός δεν παραιτείται. Συνεχίζουμε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών στελεχών κοντά στον Αλέξη Τσίπρα όταν εκλήθησαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, μετά τη σύσκεψη που ακολούθησε την ψηφοφορία, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, αποσαφηνίστηκε κάτι ακόμα. Ότι μετά την Τετάρτη,όταν δηλαδή ξεπεραστεί ο επόμενος «σκόπελος» με την ψήφιση του δεύτερου «πακέτου» προαπαιτούμενων για την επίτευξη συμφωνίας, ο πρωθυπουργός «θα προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες». Η πληροφορία αυτή επί της ουσίας ισοδυναμεί με παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα στελέχη του Μαξίμου είχαν θέσει ως «ψυχολογικό όριο» τις 120 θετικές ψήφουςτων βουλευτών της συγκυβέρνησης και ο στόχος επετεύχθη, καθώς οι θετικές ψήφοι ανήλθαν τελικά σε 123. Η σύσταση της κυβέρνησης όμως δεν προβλέπεται να παραμείνει η ίδια.

Αντιθέτως στο Μαξίμου έχουν ήδη επεξεργαστεί το πλάνο ανασχηματισμού, καθώς οι τρεις υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα και καταψήφισαν τη συμφωνία, δηλαδή οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Κώστας Ησυχος και Δημήτρης Στρατούλης, αναμένεται να αποχωρήσουν από τις υπουργικές τους θέσεις.

Επιπλέον, θα πρέπει να αντικατασταθούν η Νάντια Βαλαβάνη που παραιτήθηκε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετακινήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και ο Νίκος Χουντής που πήρε τη θέση του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, ο ανασχηματισμός αναμένεται να «ακουμπήσει» και άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία είτε θα μετακινηθούν προς άλλα υπουργεία, είτε θα αποχωρήσουν υπό το βάρος των ευθυνών που συνεπάγεται η πολιτική της κυβέρνησης.

Via : www.efsyn.gr