H παραίτηση του Διονύση Τσακνή από την θέση του προέδρου της ΕΡΤ ήταν το τελευταίο επεισόδιο μιας πολύμηνης σύγκρουσης παρασκηνίου και ισχύος, αλλά και μια ακόμη πράξη στην ασταθή και ατελέσφορη προσπάθεια ανασύνταξης της δημόσιας τηλεόρασης μετά το «μαύρο».

Ο Διονύσης Τσακνής παραιτήθηκε χθες καταγγέλλοντας, με επιστολή του, παράδοση της ΕΡΤ στον «καλφαγιανισμό» – ήτοι, στις παλιές συντεχνιακές πρακτικές και στην συνδιοίκηση με τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ και τον πρόεδρό της Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Είχε προηγηθεί η επίσημη τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου – μια τελετή στην οποία, παρουσία πολλών υπουργών και βουλευτών, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης έθεσε μακροσκελή ατζέντα αιτημάτων και συστάσεων προς την κυβέρνηση και, στην ουσία, κατήγγειλε ότι την προηγούμενη διετία η δημόσια τηλεόραση διοικείτο με λογικές «ημετέρων».

Για τους παροικούντες την Αγία Παρασκευή όμως, η παραίτηση Τσακνή ήταν απλώς το αναμενόμενο τέλος μιας μάχης που σοβούσε από το καλοκαίρι και είχε στοιχεία τόσο προσωπικής σύγκρουσης όσο και δομικών διαφωνιών για την λειτουργία και τον προσανατολισμό της ΕΡΤ.

Το «πραξικόπημα» και ο «ανεκδιήγητος»

Πριν, άλλωστε, από την χθεσινή παραίτηση ο Διονύσης Τσακνής είχε στείλει δύο ακόμη επιστολές, με σκληρό περιεχόμενο, που προανήγγειλαν την συνέχεια. Και τις δύο επιστολές, που τότε δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, παρουσιάζει σήμερα το tvxs.gr.

Η πρώτη επιστολή με αποδέκτες τα μέλη του ΔΣ και τους Γενικούς Διευθυντές της ΕΡΤ εστάλη στις 19 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση μέρους του νέου ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, και κατήγγειλε «πραξικόπημα». Το πλήρες περιεχόμενό της είναι το εξής:

«Προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ και τους Γενικούς Διευθυντές.

Κύριοι,

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε προ εκπλήξεων. Με δελτίο τύπου, που εστάλη επισήμως, …«διέρρευσε» το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ, χωρίς να ενημερωθεί κάνεις εξ ημών και χωρίς φυσικά, να έχει συζητηθεί προηγουμένως, στο ΔΣ της εταιρίας. Τέτοιο πραξικόπημα και απαξίωση του ρόλου του ΔΣ, δεν πρέπει να έχει προηγούμενο στα χρονικά της ΕΡΤ. Όποιος μέχρι σήμερα, δεν έχει αναρωτηθεί για τις πρακτικές του Διευθύνοντος Συμβούλου, είναι καιρός να το κάνει.

Η πρόθεσή μου είναι να καλέσω  έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ για αύριο, αν και γνωρίζω καλά ότι δε θα πραγματοποιηθεί, λόγω άρνησης του εν λόγω να παραστεί. Ο νόμος βλέπετε ορίζει, πως η παρουσία του είναι απαραίτητη. Ο προσφάτως διορισθείς Διευθύνων Σύμβουλος, οφείλει να απαντήσει για την πολιτική και αντιδεοντολογική του απρέπεια.

Τα μέλη του ΔΣ, οι Γενικοί Διευθυντές και ο πρόεδρος, δεν είναι ακροατές των αποφάσεων του Διευθύνοντος Συμβούλου. Συν-διαμορφώνουν από κοινού την πολιτική και το πρόγραμμα της εταιρίας και χαράσσουν τη στρατηγική της.

Διονύσης Τσακνής

Πρόεδρος ΔΣ ΕΡΤ ΑΕ»

Η δεύτερη επιστολή είχε ημερομηνία 29ης Σεπτεμβρίου και τους ίδιους αποδέκτες. Με αυτήν, ο Διονύσης Τσακνής κατήγγειλε ουσιαστικά πως ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος συγκάλεσε σκοπίμως διοικητικό συμβούλιο σε χρόνο που ο ίδιος ήταν απών και δεν θα μπορούσε να παραστεί. Συγκεκριμένα, στην επίμαχη συνεδρίαση, ο Διονύσης Τσακνής βρισκόταν στην Κρήτη εκπροσωπώντας την ΕΡΤ σε συναυλία των μουσικών συνόλων στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Και στην επιστολή του έγραψε:

«Προς τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ και τους Γενικούς Διευθυντές

Ο ανεκδιήγητος Βασίλης Κωστόπουλος για άλλη μια φορά συγκαλεί Διοικητικό Συμβούλιο, απουσία του Προέδρου, ο οποίος παρεμπιπτόντως λείπει στο Ηράκλειο Κρήτης για  υπηρεσιακούς λόγους (ταξίδι το οποίο υπέγραψε ο ίδιος ο Διευθύνων). Προφανώς και θα δημοσιοποιήσω την όλη στάση του και θα καλέσω τους υπευθύνους να τοποθετηθούν δημόσια.

Διονύσης Τσακνής

Πρόεδρος ΕΡΤ».

Μια κόντρα με παρελθόν

Πίσω από τις βαριές αιχμές και τους χαρακτηρισμούς, η κόντρα Τσακνή – Κωστόπουλου ήταν μια κόντρα με βαρύ παρελθόν. Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και επί θητείας Χρήστου Παναγόπουλου στην ΕΡΤ, ο Βασίλης Κωστόπουλος – τότε νομικός σύμβουλος – είχε απολυθεί επειδή δεν συναινούσε με τις παροχές της ΕΡΤ προς την ΑΕΠΙ. Μετά την απόλυση έκανε αγωγή κατά της ΕΡΤ, την κέρδισε και επανήλθε. Στην εκδίκαση της αγωγής όμως, ο Διονύσης Τσακνής, τότε μέλος του ΔΣ της ΑΕΠΙ, είχε καταθέσει ως μάρτυρας σε βάρος του Βασίλη Κωστόπουλου.

Οι δύο τους ξανασυναντήθηκαν το καλοκαίρι, όταν ο Βασίλης Κωστόπουλος ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ μετά την αποχώρηση του Λάμπη Ταγματάρχη. Ο Διονύσης Τσακνής του καταλόγιζε ότι την πρώτη ημέρα που έφθασε στο ραδιομέγαρο, αντί να συναντηθεί με τα στελέχη και τον πρόεδρο, επέλεξε να επισκεφθεί τα γραφεία της EΡΤ Open,  χρίζοντας ουσιαστικά «συνδιοικητή» τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

Από την δική του πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος αρνείτο να έρθει σε οποιαδήποτε συζήτηση με τον πρόεδρο και να του αναγνωρίσει την όποια αρμοδιότητα. Έκτοτε ξεκίνησε ένας κλεφτοπόλεμος μηνών, που συχνά εξετράπη και σε τραγελαφικές καταστάσεις κι επεισόδια.

Τα… κλειδωμένα γραφεία

Σε ένα εξ αυτών, ο πρόεδρος της ΕΡΤ είχε… κλειδώσει το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου και είχε δώσει εντολή να μην επιτραπεί η είσοδος του Βασίλη Κωστόπουλου σε αυτό έως ότου δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο διορισμός του.

Σε έτερο ανάλογο επεισόδιο ήταν ο Βασίλης Κωστόπουλος που έδωσε εντολή να… κλειδωθεί η αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου για να μην μπαίνει ο Τσακνής. Το περιστατικό συνέβη συγκεκριμένα την παραμονή της επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Την ημέρα εκείνη ο Διονύσης Τσακνής είχε συνάντηση, ως πρόεδρος της ΕΡΤ, με εκπροσώπους γαλλικών μιντιακών επιχειρήσεων – μια συνάντηση, η οποία έγινε στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου και στην οποία είχαν κληθεί επίσης δύο Γενικοί Διευθυντές και στελέχη της ΕΡΤ σχετικά με το αντικείμενο. Ο Βασίλης Κωστόπουλος όμως δεν είχε ενημερωθεί, και όταν το έμαθε έδωσε εντολή να… κλειδωθεί η αίθουσα και να μην ξανανοίξει χωρίς δική του έγκριση.

Επεισόδια τέτοιου τύπου ήταν περίπου καθημερινά στην ΕΡΤ το τελευταίο τρίμηνο. Και πέραν των προσωπικών διαφορών, επιδιώξεων και συγκρούσεων συμφερόντων, ίσως να είναι ενδεικτικά και για το έλλειμμα προσανατολισμού και παρέμβασης που εξακολουθεί να επιδεικνύει η δημόσια τηλεόραση δυόμισι χρόνια μετά την επαναλειτουργία της. Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών.

Via : tvxs.gr