Μια εισήγηση σχετικά με τον νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της ΕΡΤ που είναι ανυπόγραφη αλλά όπως λέγεται προέρχεται από τη διεύθυνση, δηλαδή τον κύριο Β. Κωστόπουλο, άναψε ξανά τα αίματα. Εκτός από τις αντιδράσεις από μερίδα εργαζομένων και ΜΜΕ, παρενέβη και η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καθώς κρίνει ότι τα θέματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθορίζονται από την Ένωση.

Εργαζόμενοι της ΕΡΤ μιλούν για κείμενο υπαγορευμένο από την ΠΟΣΠΕΡΤ, που δίνει προνόμια στους συνδικαλιστές και καθιερώνει αργίες παράνομα. Κι ενώ ο κανονισμός περιλαμβάνει και δίκαιες διατάξεις όπως αυτήν που αναγνωρίζει  την προϋπηρεσία όσων προσλήφθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα  Παυλόπουλου, η συζήτηση περιστρέφεται, όπως είναι λογικό, γύρω από τις προκλητικές.

Ας δούμε αναλυτικά τι προβλέπει ο κανονισμός τον οποίο καλείται το ΔΣ να υπερψηφίσει:

Οι υποχρεωτικές 8 ώρες λειτουργίας γίνονται 7.5. Προσθέτονται παρανόμως μία σειρά από αργίες και ημιαργίες, πρόσθετες στις καθιερωμένες στους Οργανισμούς του δημόσιου όπως ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής (πολιούχου της περιοχής), εορτασμός της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ (29 Απριλίου ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος). Σε σχέση με το τελευταίο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε δημοσίευμα σε ηλεκτρονική εφημερίδα, η ΠΟΣΠΕΡΤ έβγαλε ανακοίνωση και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ημέρα εορτασμού και όχι αργίας.

Όμως εκτός από τα παραπάνω ο κανονισμός προβλέπει 4 ημιαργίες ενώ είναι γνωστό πως έχουν καταργηθεί στον δημόσιο τομέα αλλά και ειδική άδεια 4 ωρών την ημέρα της ονομαστικής εορτής κάθε υπαλλήλου. Αυξάνονται οι ημέρες της κανονικής άδειας από 26 που είναι σήμερα σε όλο το δημόσιο κατά μέγιστο, σε 30 κάτι που δεν προβλέπει επίσης ο νόμος. Μειώνεται  το ποσοστό αναπηρίας βάσει του οποίου υπάρχει μειωμένο ωράριο και πρόσθετες ημέρες αδείας (πέραν της κανονικής) από 67% που είναι σε όλο το Δημόσιο, σε 50%..

Προκλητικές είναι οι προτάσεις και για τις συνδικαλιστικές άδειες. Πέντε  μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ απαλλάσσονται από την εργασία τους στην ΕΡΤ (παρ. 2.7.2) ενώ  ο νόμος μιλάει για έναν μόνο. Οι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς των Πρωτοβάθμιων (μόνον εκείνων που είναι μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ κάτι που επίσης είναι παράνομο) έχουν από 3 έως 5 πρόσθετες εργάσιμες ημέρες άδειας μηνιαίως, συν τις ημέρες που έχουν ΔΣ, συνεδριάσεις επιτροπών, συνέδρια κ.λπ. Τρεις ακόμα υπάλληλοι (πέραν των 5 μελών του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ) αποσπώνται στην ΠΟΣΠΕΡΤ και απαλλάσσονται από την εργασία τους στην ΕΡΤ ενώ προβλέπονται παροχές γραφείων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στην ΠΟΣΠΕΡΤ.

 Η ΕΡΤ καλείται να παρακρατεί τις μηνιαίες συνδρομές  προς την ΠΟΣΠΕΡΤ από τους υπαλλήλους ενώ αυτό είναι  παράνομο χωρίς τη συγκατάθεση του υπαλλήλου μετά από υπεύθυνη δήλωσή του.

Σε σχέση με την ιεραρχία ενώ οι Γενικοί Διευθυντές σε όλο το Δημόσιο πρέπει να είναι  Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και να έχουν διατελέσει Διευθυντές, στην ΕΡΤ  φαίνεται να μην ισχύει το ίδιο. Αρκεί οι υποψήφιοι να είναι είτε Πανεπιστημιακής είτε Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αρκεί να έχουν έχουν 15ετή εμπειρία. Εδώ κάποιοι μιλούν για φωτογραφική διάταξη για κάποιους που προορίζουν για Γενικούς Διευθυντές της ΕΡΤ και δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα.

Σε σχέση με τους συντονιστές και τους Υπεύθυνους Έργου προβλέπεται ότι οι συντονιστές θα έχουν επίδομα Υποδιευθυντή και οι Υπεύθυνοι Έργου επίδομα Τμηματάρχη.  Έως τώρα όλες οι Επιτροπές και οι υπεύθυνοί τους δεν αμείβονταν, σύμφωνα με τις μνημονιακές απαιτήσεις. Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ, έχει δημιουργήσει πολλές  Επιτροπές που απαρτίζονται και από ανθρώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Οι όροι και οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού της ΕΡΤ  φαίνεται να καθορίζονται με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας  που συνάπτονται μεταξύ ΕΡΤ και ΠΟΣΠΕΡΤ. Εδώ, αντίθετα με όσα λέει ο ν. 4324/2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, καταργείται πρώτα απ’ όλα η ΕΣΗΕΑ που υπέγραφε τις ΣΣΕ για τους δημοσιογράφους, η οποία ήδη αντέδρασε έντονα με την παρακάτω  ανακοίνωσή.

Η ανακοίνωση – διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΑ 

«Αγαπητέ κ. Κωστόπουλε, Τέθηκε υπόψη των δημοσιογραφικών Ενώσεων από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσιογράφων ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο οποίος –αιφνιδιαστικά για εμάς– εισάγεται στο Δ.Σ. της ΕΡΤ προς ψήφιση.  Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αποκλειστική αρμοδιότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης για τους δημοσιογράφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει εκ του νόμου η πλέον αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια δημοσιογραφική Ένωση. Και ξέρετε ποια είναι αυτή.

Κατά συνέπεια θα εκτιμούσαμε αν στην σχετική παράγραφο του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού αναφέρατε ότι οι όροι αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ θα ρυθμίζονται από συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της επιχείρησης σας και της ΕΣΗΕΑ. Δεν μπορούμε άλλωστε να φανταστούμε ότι άλλη συνδικαλιστική οργάνωση, έστω και δευτεροβάθμια, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να συνομολογήσει τους όρους αμοιβής και εργασίας των συναδέλφων μας δημοσιογράφων.

Εκτός των ανωτέρω επισημάνσεων σας δηλώνουμε ότι θεωρούμε πιο παραγωγικό, αντί να εκπονείτε διάφορα πονήματα, να επανέλθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διότι, όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το δημοσιογραφικό προσωπικό σας.»

Via : tvxs.gr