giati-parakalo

του Στάθη Λουκά*

Η έλλειψη βάθους που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση του «Γραφείου Τύπου» της Δημ.Αριστεράς για ένα θέμα, που ξεπερνά τις «τύχες» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, δεν μου προκαλεί κατάπληξη για τους παρακάτω κυρίως λόγους:

-α. Oταν η ηγετική ομάδα έκανε τις ανακοινώσεις για την απαρχή της Ουκρανικής κρίσης , ευθυγραμμιζόμενη περισσότερο ή λιγότερο με την πολιτική που επέβαλε το αντιρωσικό «μπλοκ» (Αγγλία, Πολωνία, Ρουμανία και Βαλτικές Χώρες) – υποκινούμενο από τον υπερατλαντικό σύμμαχο – δεν είχε καταλάβει ότι είχε δοθεί το σύνθημα του roil-block ενάντια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

-β. Η κυβερνητική αλλαγή που επιδιώχθηκε από τις ΗΠΑ και το ξέσπασμα του πολέμου, που είναι συνέπεια κυρίως της πρόθεσής τους «to keep Putin honest» (=να υπενθυμίσουν στον Πούτιν ποια είναι η θέση του και ποιος είναι ο ρόλος του) έχει τις συνέπειές του.

Πρώτον: ενισχύει την αντιρωσική παράταξη της Ε.Ε., που εκτιμά πιά ότι το «roil-block» έχει αρχίσει.

Δεύτερον: δημιουργεί το καινούργιο «σιδηρούν παραπέτασμα», που δομείται στον άξονα «Ιntermarium» (Bαλτική –Μαύρη Θάλασσα) με διακρατικό άξονα Πολωνία-Ουκρανία-Μολδαβία-Ρουμανία.

Τρίτον: ένας τέτοιος θερμός άξονας ενισχύει την υπερατλαντική πρωτοβουλία – έμπνευσης Ι.Ζ. Βrzezinski – για διάρρηξη της υπό διαμόρφωση οικονομικής και γεωπολιτικής σχέσης Πεκίνο-Μόσχα-Βερολίνο. Αναγκαία συνθήκη για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού είναι η διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και βασικός της και τελικός στόχος είναι η κυριαρχία στην Ευρασία, που στοχεύει στην από Δυσμάς απομόνωση και περικύκλωση της Κίνας και στην επιβεβαίωση της παγκόσμιας κυριαρχικής ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Κι αν μεν μπορεί να είναι καταστροφική για την Ε.Ε. η διάρρηξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αντί της επιδίωξης ισότιμων τέτοιων, «θα ήταν παραφροσύνη και σχιζοφρένεια η με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή στη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στην απομόνωση της Κίνας» .

Υπάρχουν και λόγοι, πέρα από τα παραπάνω, που σχετίζονται με δομικά προβλήματα της Δημ. Αριστεράς:

-α. Μία στάσιμη και ειδυλλιακή προσέγγιση της Ε.Ε. – δεκαετίας του ΄90 – που αντίθετα ευρίσκεται σε κατάσταση δυναμικής εξέλιξης, με απροσδιόριστες καταλήξεις ανάλογα του συσχετισμού δύναμης που διαμορφώνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στα αντίστοιχα εθνικά επίπεδα, όπως δείχνουν τα προβλήματα της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης και η συγκεκριμένη Ουκρανική κρίση.

-β. Μια αντίληψη οργάνωσης της πολιτικής προσωποκεντρική και προσωποπαγής, με τελευτική διάσταση απόφασης «ενός ατόμου στο τιμόνι». Διαμορφώνεται έτσι ένα κόμμα παραγόντων, που τη μόνη διάσταση της οργάνωσης της πολιτικής που αντικρίζουν και στοχεύουν είναι εκείνη του προσεχούς σταθμού ταξί για να τους μεταφέρει στα καινούργια δωμάτια του παλατιού που θέλουν να καταλάβουν.

*Ο Στάθης Λουκάς είναι μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ