untitled 2

του Τάσου Παππά

Η πολιτική πυγμής του Δένδια και οι επικονωνιακοί χειρισμοί του Κεδίκογλου προκαλούν αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Η συνοχή της κυβέρνησης δεν έχει απειληθεί σε βαθμό που να θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή της στην εξουσία, ωστόσο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που θα συναντηθούν σύντομα (ίσως αύριο) πρέπει να ασχοληθούν με τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν προκαλέσει ρωγμές στην εικόνα της. Οσοι πίστεψαν ότι μετά την εκταμίευση της δόσης και την κάμψη της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ η πορεία της κυβέρνησης θα ήταν ανέφελη διαψεύστηκαν. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης καλούνται να αναμετρηθούν με αρκετά ανοιχτά μέτωπα.

*Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μπορεί να έχει κερδίσει την αμέριστη συμπαράσταση του πρωθυπουργού σε ό,τι κάνει, όμως η κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα έχει ανησυχήσει το μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για διάφορα ζητήματα (ωμή γλώσσα του υπουργού, φορολογία ακινήτων, μνημονιακότερος των τροϊκανών) και δηλώνουν αιφνιδιασμένοι με κάποιες πρωτοβουλίες του, στον χορό έχουν μπει και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία ενοχλήθηκαν και με την πολιτική για τα ακίνητα και με τις απαξιωτικές αναφορές του κ. Στουρνάρα για την περίοδο Καραμανλή. Για την ώρα πάντως το μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι ο υπουργός Οικονομικών παραμένει ακλόνητος στη θέση του.

* Οι δύο εταίροι της Νέας Δημοκρατίας δεν αισθάνονται και πολύ άνετα με την τακτική Δένδια στα θέματα της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης των απεργιών. Η θεωρία «του νόμου και της τάξης» και η συνεπαγόμενη πρακτική της πυγμής εισπράττονται, κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ και λιγότερο από το ΠΑΣΟΚ, ως μια προσπάθεια συντηρητικοποίησης και εκφοβισμού της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να ερευνηθεί η υπόθεση της κακοποίησης των συλληφθέντων για τρομοκρατία, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να καλύψει την Αστυνομία. Και για τον κ. Δένδια λένε στο μέγαρο Μαξίμου ότι δεν υπάρχει θέμα αντικατάστασής του…

* Σφοδρή είναι η κριτική που ασκούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου. Τον κατηγορούν ότι άγεται και φέρεται από το ακροδεξιό επικοινωνιακό επιτελείο της Συγγρού. Η δυσφορία της Ιπποκράτους και της Αγ. Κωνσταντίνου είχε κατατεθεί και πριν από το μοντάρισμα του βίντεο με θύμα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή η κίνηση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση Κεδίκογλου προκειμένου να συγκροτηθεί ένα κοινό επικοινωνιακό επιτελείο που θα παρεμβαίνει προληπτικά και πυροσβεστικά. Αν ο κ. Κεδίκογλου αποχωρούσε από την κυβέρνηση, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ θα είχαν αντίρρηση.Το αντίθετο. Θα το επιθυμούσαν.

* Διαφορές μεταξύ των τριών υπάρχουν και στο θέμα των θεσμικών αλλαγών και του εκλογικού νόμου. Η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, θέλει απλή αναλογική, η Ν.Δ. όμως δεν το συζητά, ενώ το ΠΑΣΟΚ στέκεται κάπου στη μέση. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι το μπόνους των 50 εδρών είναι τερατούργημα, το ΠΑΣΟΚ ζητεί αναλογικότερο σύστημα με μικρότερο μπόνους, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Το τι θα πράξει θα εξαρτηθεί από τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας το προσεχές διάστημα.

* Ο ανασχηματισμός είναι μια εκκρεμότητα που απασχολεί τον πρωθυπουργό. Εχει σχηματίσει άποψη για το ποιοι υπουργοί πρέπει να απομακρυνθούν και περιμένει τις εισηγήσεις των άλλων αρχηγών. Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει ακόμη καταλήξει αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εμπλακεί πιο ενεργά στην κυβέρνηση. Στο κόμμα του υπάρχουν και αυτοί που προτείνουν μεγαλύτερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοί που ζητούν να φύγει το κόμμα από την κυβέρνηση και να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην ανασυγκρότησή του. Ο Φ. Κουβέλης είναι ικανοποιημένος με τις ποσοστώσεις που έχει εξασφαλίσει το κόμμα του στη στελέχωση του κυβερνητικού μηχανισμού, δεν συζητά την περίπτωση ενίσχυσης της παρουσίας της ΔΗΜΑΡ, ούτε όμως θα δεχτεί να αλλάξει η ηγεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Εσωτερικών (Ρουπακιώτης, Μανιτάκης). Ο ανασχηματισμός πιθανότατα θα γίνει τον Μάρτιο μετά το συντακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό τουλάχιστον έχει ζητήσει ο κ. Βενιζέλος.

Via : www.efsyn.gr