«Μάχη» για την επιβίωσή του δίνει το «Αμόνι» στην Πλατεία Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων. Ξεκινά σήμερα το πρωί με το μαγιάτικο παζάρι της γειτονιάς, ενώ το απόγευμα (6.30) θα ακολουθήσει συνάντηση – διαμαρτυρία.

Το βιβλιοπωλείο έκανε γνωστό στην αρχή του μήνα τον κίνδυνο, που αντιμετωπίζει έπειτα από σχεδόν 22 χρόνια λειτουργίας, γιατί «ένα μαγαζί εστίασης θέλει» να το «καταπιεί για να γίνει από 100 τ.μ., 113 τ.μ.»

«Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Ήρθε κόσμος από κοντά για να μάθει τα νέα και να μας δηλώσει την αλληλεγγύη του, λάβαμε μηνύματα από ανθρώπους που δεν μένουν καν στην περιοχή, μιλήσαμε με δημοσιογράφους για τη ζωή στις γειτονιές και πόσο σημαντικό είναι να μην μετατραπούν σε αποκλειστική εξυπηρέτηση του τουρισμού. Λάβαμε κείμενα που τα δημοσιεύσαμε από κόσμο και συλλογικότητες που έχουμε δουλέψει μαζί όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε παρουσιάσει βιβλία, έχουμε μιλήσει μαζί στη λέσχη ανάγνωσής μας, έχουμε οργανώσει παζάρια, βραδιές ποίησης και παραμύθια για παιδιά» γράφει το «Αμόνι» για να προσθέσει:

«Όλα αυτά μας συγκίνησαν, μας γέμισαν δύναμη και αισιοδοξία, μας ξεκαθάρισαν πόση μεγάλη ανάγκη υπάρχει για την υπεράσπιση της στέγης, των μικρών μαγαζιών, των πλατειών και των ελεύθερων χώρων, του πολιτισμού. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με τη σιγουριά ότι όλη αυτή η φανταστική αλληλεγγύη θα αποδώσει καρπούς.
Συνεχίστε να μας στέλνετε μηνύματα, πάρτε μέρος στις εκδηλώσεις μας, ελάτε να τις οργανώσουμε μαζί, κάντε δικές σας προτάσεις για παρουσιάσεις».

Το βιβλιοπωλείο απευθύνει έκκληση για οικονομική στήριξη ξεκινώντας καμπάνια στον τραπεζικό του λογαριασμό: (Εθνική τράπεζα με IBAN GR 6101101370000013700795290 στο όνομα Ιωάννης Μαραβελάκης).

Γιατί απειλείται το «Αμόνι»

Μετά από 22 χρόνια λειτουργίας, το βιβλιοπωλείο μας βρίσκεται κάτω από την απειλή να χάσει τον χώρο του, τη γνωστή πορτοκαλί γωνία της πλατείας Μερκούρη. Γιατί; Γιατί η γειτονιά μας έχει αλλάξει. Όταν ανοίξαμε η πλατεία ήταν για πολλά χρόνια μια μικρή άγνωστη πλατεία. Μετά όμως ήρθε η ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ανάπτυξη σημαίνει να μετατραπούν οι γειτονιές μας χωρίς καμία συζήτηση και σχέδιο σε γειτονιές θελκτικές μόνο για τουρίστες. Στην περίπτωση μας ένα μαγαζί εστίασης να καταπιεί εμάς για να γίνει από 100τμ, 113τμ.

Απ’ τον Οκτώβρη είμαστε σε διαπραγμάτευση για το συμβόλαιό μας που λήγει τον Ιούνη. Παλινωδίες, καμία καθαρή απάντηση -κάθε φορά που πλησιάζαμε σε μια συμφωνία ανέβαινε το ποσό στη λογική να αρπάξουμε όσα περισσότερα μπορούμε, να συρρικνωθεί ήδη το μικρό  μεροκάματο στον βωμό του μεγαλύτερου ενοικίου- και τελικά καμία διάθεση συμφωνίας, αφού η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη γιατί οι άλλοι δίνουν περισσότερα. Άρα το μικρό μας βιβλιοπωλείο να γκρεμιστεί!

Προφανώς όλο αυτό μας στεναχωρεί κι όχι μόνο εμάς αλλά και όλο τον κόσμο της γειτονιάς και πολύ ευρύτερα πιστεύουμε αλλά είμαστε πολύ μακριά απ’ το να αισθανόμαστε ότι είμαστε οι αδύναμοι. Στα 22 χρόνια λειτουργίας του, το βιβλιοπωλείο και η ομάδα του έχουν χαράξει ένα έργο τεράστιο σε σχέση με το μέγεθος του βιβλιοπωλείου. Στη γειτονιά μας έχουν έρθει συγγραφείς, ιστορικοί, καλλιτέχνες, παιδαγωγοί και άλλοι πολλοί δημιουργώντας μια εστία πολιτισμού.

Για όλα αυτά ξεκινάμε μια καμπάνια να μην κλείσει το Αμόνι και θα το παλέψουμε με τη βοήθεια όλων! Θέλουμε νομική υποστήριξη, δημοσιοποίηση, αλληλεγγύη και να συμβάλλουμε στο δυνάμωμα του κινήματος που θα έχει λόγο για το τι γίνεται στη γειτονιά του. Έτσι κι αλλιώς, πιστεύουμε ότι χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε!

Πηγή : https://www.efsyn.gr