Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

του Σπύρου Αναγνωστόπουλου *

Επηρεασμένος, όπως φαίνεται από την ενασχόλησή μου επί 60 χρόνια με τους Συλλογικούς Φορείς στους οποίους ποτέ δεν ανακάτεψα τις συνδικαλιστικές με τις κομματικές μου επιδιώξεις, (προσοχή: Όχι τις πολιτικές), αποφεύγω και σήμερα να κάνω πολιτικά σχόλια προτιμώντας να μεταφέρω στους νεότερους όσα είδα και έζησα στην μακρά μου διαδρομή.
Όμως, όπως όλοι, έχω και εγώ τις κόκκινες γραμμές μου, όπως είναι τα δημοκρατικά μου δικαιώματα, και κλωτσάω όταν μου τα καταπατούν.
Αυτό συμβαίνει και τώρα όταν ακούω τον κύριο Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει την Απλή Αναλογική Βόμβα, Νάρκη, Καταστροφικό Σύστημα και τόσα άλλα.
Για να τιμήσω τις … 412 υπογραφές που έχω βάλει για την Απλή Αναλογική, κατ’ ομόφωνη εντολή χιλιάδων συναδέλφων μου όλα αυτά τα χρόνια, θα μου επιτρέψει ο κ. Πρωθυπουργός να κάνω μερικά σχόλια, έτσι όπως τα καταλαβαίνω ως ένας απλός Πολίτης, με τρόπο ήρεμο και πολιτισμένο αποφεύγοντας τις βαρύγδουπες αρνητικές φράσεις και αναφορές που ποτέ δεν χρησιμοποίησα.
1 Τι είναι και τι κάνει τέλος πάντων αυτή η Απλή Αναλογική για να της προσάπτετε τόσο βαριές κατηγορίες;
Απ’ ότι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι η Απλή Αναλογική είναι ένα Εκλογικό Σύστημα που κατανέμει σε κάθε Κόμμα τις βουλευτικές έδρες ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε σε όλη την Χώρα όπως επιτάσσει η Δημοκρατία που καμαρώνουμε ότι την ανακαλύψαμε και την διαδώσαμε σε όλον τον Κόσμο.
Αναγνωρίζει δηλαδή την ισότητα της ψήφου όλων των πολιτών.
(Υπάρχει ένα πρόβλημα με το όριο του 3% αλλά ας το δεχτούμε γιατί, λέει, μπήκε για εθνικούς λόγους).
Με το ίδιο εκλογικό σύστημα κατανέμονται οι έδρες του Δ. Σ. στους συνδυασμούς όλων των Μαζικών Φορέων, όπου βέβαια υπάρχουν συνδυασμοί.
2 Ας αφήσουμε όμως τις θεωρίες, που δεν τις ξέρουμε και καλά, και ας έρθουμε στην πραγματικότητα.
Γίνονται εκλογές όπου όλα τα κόμματα έχουν την δυνατότητα, (που λέει ο λόγος δηλαδή) να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και το κάνουν. Οι Πολίτες τους ακούν όλους και ψηφίζουν.
Τα αποτελέσματα (ας πούμε δηλαδή ως υπόθεση εργασίας), είναι:
ΝΔ = 34,001%, ΣΥΡΙΖΑ = 34%, ΠΑΣΟΚ = 12%, ΚΚΕ = 7%, Μέρα 25 = 5%, Ελληνική Λύση 4%, Άλλα = 4%.
Ως πρώτο Κόμμα παίρνετε την πρώτη εντολή αλλά σαν … παιδάκι που δεν το άφησαν να παίξει με τα παιχνίδια του την καταθέτετε αμέσως όπως έχετε δηλώσει και έχετε δικαίωμα.
Την παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και το Μέρα 25, (το ΚΚΕ λέει όχι), σχηματίζουν Κυβέρνηση συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων των Πολιτών και 155 βουλευτές. (Είπαμε υπόθεση εργασίας).
Από που και ως που η Κυβέρνηση αυτή, που εκφράζει το 51% των Πολιτών που ψήφισαν και έχει 155 βουλευτές, αποτελεί «Κυβέρνηση Ηττημένων», «Τερατογέννηση» και τόσα άλλα που της προσάπτετε;
Ας θεωρήσουμε όμως ότι δεν σχηματίζεται Κυβέρνηση και πάμε σε δεύτερες εκλογές με τα εξής αποτελέσματα:
ΝΔ 38%, (ας μην σας χαλάσουμε το χατίρι), ΣΥΡΙΖΑ 37%, ΠΑΣΟΚ 9%, ΚΚΕ 6%, Μέρα 25 3%, Ε. Λ. 4%, Άλλα 3%.
Σαν πρώτο Κόμμα, με το μπόνους που έχετε ψηφίσει, σφαγιάζοντας την Δημοκρατία και την ισότητα των πολιτών, σχηματίζετε Κυβέρνηση με πάνω από 150 Βουλευτές.
Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι ούτε «Κυβέρνηση Ηττημένων», ούτε «Τερατογέννηση» αλλά η Ισχυρή Κυβέρνηση που επέλεξε … ο Λαός.!!!!
Αλλά ποιος Λαός κ. Πρωθυπουργέ;
Είχατε όλη την ευχέρεια να απευθυνθείτε δυο φορές στον Ελληνικό Λαό και να του πείτε όλα αυτά τα ωραία και καλά που σκοπεύετε να κάνετε, (ας μην πούμε τι δεν τα κάνατε 4 χρόνια), αν σας εμπιστευτεί και πάλι την διακυβέρνηση της Χώρας.
Και το 3 8 % σας είπε ναι.
Αλλά τ ο 6 2 % σας α π ά ν τ η σ ε μ ε  έ ν α β ρ ο ν τ ε ρ ό  Ό Χ Ι.
Γιατί το 32% ναι διαβάζεται και ως  6 2 % Ο Χ Ι.
Με πιο ηθικό δικαίωμα λοιπόν θέλετε να κυβερνήσετε αυτόν τον Τόπο, εν ονόματι του Λαού μάλιστα, έχοντας απέναντί σας το 62% των Πολιτών;
Τι σόι Δημοκρατία είναι αυτή όταν δεν αποφασίζει το 62% αλλά το 38%;
Και αν ζωντανέψει εκείνος ο έρμος ο Αριστοτέλης, που όπως διαβάζω, είχε πει ότι «Δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο επικρατούν οι απόψεις της πλειοψηφίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πολίτες της μειοψηφίας δεν έχουν και αυτοί τα ίδια δικαιώματα» τι θα του πείτε;
Σε επόμενη ανάρτηση δυο λόγια για «Ακυβερνησία» και «Σταθερές Κυβερνήσεις».
* Επί 20 έτη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος