Helmut Schmidt

Helmut Schmidt

Helmut Schmidt  και   Josckha Fischer ενάντια στην Άγκελα Μέρκελ

συνέντευξη του Helmut Schmidt και του Josckha Fischer στις εφημερίδες «Repubblica» και Dei Zeit

του Matthias Nass – μετάφραση από την «Repubblica» Στάθη Λουκά

Joschka Fischer

Joschka Fischer

Την ημέρα της συμφωνίας για το Μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, οι δυο μεγάλοι γέροντες της γερμανικής πολιτικής, ο Helmut Schmidt  πρώην καγκελάριος  και ο Josckha Fischer ιστορικός ηγέτης των πρασίνων και πρώην υπουργός εξωτερικών, πυροβολούν με μηδενικό ύψος ενάντια στην ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ.

Helmut Schmidt: «Η σημερινή κατάσταση της Ευρώπης με σπρώχνει στην απαισιοδοξία. Δεν είναι γραμμένο σε καμία Βίβλο  ότι η Ε.Ε. όπως είναι σήμερα θα φτάσει να ζήσει μέχρι το τέλος του αιώνα. Μπορεί να κομματιαστεί, γιατί οι ηγέτες του εκτελεστικού δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, ούτε στο Βερολίνο όπου γεννιέται μια καινούργια κυβέρνηση.

Josckha Fischer: «Αυτή εδώ η Ευρώπη  βιώνει την πιό δύσκολη κρίση από την αρχή του σχεδίου της ενοποίησης. Στις σημερινές ηγεσίες, ειδικά  στην Γερμανία και την Γαλλία, δεν βλέπω τη διανοητική δύναμη που να σπρώξει μπροστά την Ευρώπη».

Dei Zeit: Κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη;

Helmut Schmidt: «Δεν έχουμε ούτε άνθρωπο στο ύψος του επιπέδου του προέδρου της Επιτροπής»

Josckha Fischer: «Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη. Παραιτήθηκε, από τη μεριά της, από τον παραδοσιακό ρόλο που είχε στην Ευρώπη. Ήταν, μαζί με τη Γαλλία, στην πρωτοπορία σε όλα τα βήματα και φάσεις της ολοκλήρωσης: σκέπτονταν σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον αλλά ποτέ για να καυχιόνται στο σπίτι τους ότι πέτυχαν πλεονεκτήματα σε βάρος των άλλων.»

Helmut Schmidt: «Η Μέρκελ δεν θα σκεπτόταν ποτέ τη δική μου ιδέα-Leitmotiv: τίποτε χωρίς τη συμφωνία της Γαλλίας. Για μένα ήταν νόμος. Γι’ αυτό ενέκρινα την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ήξερα ότι η Ελλάδα δεν ήταν Κράτος αξιόπιστο, αλλά ο Giscard ήταν πεπεισμένος, γιατί οι Έλληνες είχαν ανατρέψει την δικτατορία. Τοποθέτηση που έχει ακόμα κάποια σημασία».

Josckha Fischer: «Σήμερα, ενώ παρουσιάζεται η κυβέρνηση, σκέπτομαι ότι το σημαδιακό σημείο της  γερμανικής παραίτησης είναι όταν η Μέρκελ είπε ότι: σε αυτή την κρίση  κάθε χώρα πρέπει να τακτοποιήσει τα πράγματα στο σπίτι της. Ήταν η αρχή της επιστροφής στην εθνικοποίηση».

Helmut Schmidt: « Ένα από τα σημερινά προβλήματα είναι η πολύ μεγάλη ανεργία των νέων. Είναι μια ωρολογιακή βόμβα, θα ήταν αναγκαίο ένα κοινό ευρωπαϊκό  πρόγραμμα. Αλλά η Μέρκελ δεν είναι πεπεισμένη, πιστεύει ότι οι χώρες του Νότου πρέπει, η κάθε μία χωριστά, να μεταρρυθμίσουν αγορά εργασίας, κοινωνικό κράτος και επαγγελματική εκπαίδευση».

Josckha Fischer: «Η ανεργία των νέων είναι η δραματική πλευρά της γενικότερης κρίσης. Δε βλέπω πως οι χώρες σε κρίση μπορεί να εξέλθουν από την ύφεση και το στάσιμο πληθωρισμό, χωρίς να  γίνει κάποια συγκεκριμένη περίσκεψη για τα παλιά χρέη. Όσο περισσότερες περικοπές κάνουν οι Έλληνες τόσο περισσότερο θα χρεώνονται λόγω της ύφεσης».

Helmut  Schmidt : «Το θέμα της Ευρώπης όχι μόνο έχει εξαφανισθεί από τον προεκλογικό αγώνα, αλλά ακόμα και από τις διαπραγματεύσεις  για την κυβέρνηση, που τώρα κατέληξαν. Μίλησαν για το ελάχιστο μεροκάματο και άλλα δευτερεύοντα θέματα, όχι όμως για το μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα».

Josckha Fischer: «Ακόμα χειρότερα, εάν είναι αλήθεια ότι, από την πρώτη συνάντηση της διαπραγμάτευσης που τέλειωσε σήμερα, αποφασίστηκε μια συναλλαγή: ναι στο ελάχιστο μεροκάματο και όχι στα ευρωομόλογα. Τότε μπορώ να δω μόνο σκοτάδι για το μέλλον της Ευρώπης».

Helmut Schmidt: «Η Φράου Μέρκελ δεν αντιπροσωπεύει την Ευρώπη: για τη στιγμή, μόνον η Ε.Κ.Τ.  υπό την διοίκηση του Ντράγκι είναι ο μόνος θεσμός που λειτουργεί με λογικό τρόπο σε όλη την Ε.Ε.».

Die Zeit: «Schmidt για τί ευχηθήκατε να πραγματοποιηθεί πραξικόπημα (Putsch) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλειο;

Helmut Schmidt  : «Ευχήθηκα να πραγματοποιηθεί πραξικόπημα (Putsch) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλειο γιατί θα ήθελα να ψηφίσει  ένα νόμο που να ρυθμίζει παλιά και καινούργια χρέη. Δεν έχει όμως το δικαίωμα: γι’ αυτό το αποκάλεσα πραξικόπημα (Putsch).

Josckha Fischer: «Θα θέλατε να συμβάλετε να ξεσπάσει μια θεσμική Ευρωπαϊκή κρίση;».

Helmut Schmidt  : «Θα το ήθελα, αλλά δεν θα γίνει, γιατί δεν θα συμμετείχαν όχι μόνον οι Άγγλοι, αλλά ούτε οι Δανοί, οι Σουηδοί, οι Πολωνοί ή και άλλοι».

Die ZeitΠαρ’ όλη την απαισιοδοξία σας,  σκέπτεστε  ότι, τώρα, η Ε.Ε,  με την καινούργια κυβέρνηση στο Βερολίνο, θα τα καταφέρει;».

Helmut Schmidt  : «Για την ώρα, όλα εξαρτώνται από τη Φράου Μέρκελ: περνούν από τα χέρια της».

Josckha Fischer: «Σήμερα φοβάμαι η Ευρώπη να αδειάσει όλο και περισσότερο από ουσία, με θεσμούς που δεν θα εκφράσουν πια την έννοια που ανήκουμε όλοι μαζί σε κάτι, με την εξαφάνιση της αλληλεγγύης, μ’ένα κενό που θα το γεμίσουν νέοι και παλιοί εθνικισμοί».

 

 

 

 

 

 

 

Helmut Schmidt  πρώην πρωθυπουργός , συνεργάτης και διάδοχος του Μπραντ,

Josckha Fischer ιστορικός ηγέτης των πρασίνων και πρώην υπουργός εξωτερικών.