timthumb

Μία ανάλυση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αλλά και των κινήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δημοσίευσε χθες ο Νίκος Μπίστης.

Παρόλα αυτά, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ δεν κρύβει τον προβληματισμό του, όχι μόνον για την δημοσκοπική καθίζηση των δύο κομμάτων, αλλά και για το ότι έχουν «κολλήσει» οι διεργασίες ανασυγκρότησης της Αριστεράς. Μάλιστα, ουσιαστικά προειδοποιεί τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη πως «δεν έχουν πολύ χρόνο» και… ότι αν δεν κάνουν εκείνοι ό,τι πρέπει, τότε θα βρεθούν άλλοι να ανασυνθέσουν την Αριστερά. Το ερώτημα, βεβαίως, που αφήνει αναπάντητο είναι ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι» που μπορούν να κάνουν ό,τι αποτυγχάνει προς το παρόν το δίδυμο Βενιζέλου-Κουβέλη…

Η ανάλυση του Νίκου Μπίστη έχει ως εξής:

«1 Πολύ καλός ο Κουβέλης στο MEGA.
2 Πολύ καλός και ο Βενιζέλος στην Στάη την Δευτέρα.
3 Σωστή απάντηση στην ΝΔ και εκ του αποτελέσματος στον ΣΥΡΙΖΑ η από κοινού κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
4 Παρά ταύτα η συνολική εικόνα για τον κεντροαριστερό χώρο όπως προκύπτει και από τις τρεις τελευταίες μετρήσεις του Μαΐου ( ΑLKO,RASS ,GPO όπου ΠΑΣΟΚ 5,8% 4,1% 6,7% και ΔΗΜΑΡ 4,1% 3,8% και 5,1% αντιστοίχως) είναι αποκαρδιωτική.
5 Ο χώρος συνολικά μειώνεται και κατακερματίζεται. Τον μουτζούρη τον παίρνουν και τα δυο κόμματα. Ελάχιστη παρηγοριά ( μόνο για αμετανόητους και αφελείς) το ότι του ΠΑΣΟΚ είναι πιο μαύρος. Από την πτώση του ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ επωφελούμαστε εμείς. Απλώς πέφτουμε πιο αργά.
6 Τα θραύσματα και οι απελεύθερες προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και επιρροή από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ.
7 Η ένταξη στην ΔΗΜΑΡ προσώπων από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, που το μόνο τους προσόν είναι ότι μισούν τον Βενιζέλο ούτε ουσιαστική διεύρυνση είναι ούτε πολύ περισσότερο συσπείρωση των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Αν οι λέξεις διατηρούν κάποια σημασία δηλαδή…
8 Την ίδια ώρα πάνω από 60% σε όλες τις μετρήσεις θέλει την δημιουργία ενός κόμματος ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην ανήκουν τουλάχιστον οι μισοί στον μεταρρυθμιστικό κεντροαριστερά χώρο;
9 Ποιες είναι οι λύσεις που έχουν μπροστά τους τα κόμματα της κεντροαριστεράς;
α. να πούνε ότι πήρανε την ζωή τους λάθος, να βγούν από την κυβέρνηση και να πέσουν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση – εκτός από την συνολικότερη βλάβη στην χώρα- θα στείλουν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους στον Σαμαρά. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνουν.
β. να μην κάνουν τίποτε και να παρακολουθούν την πτώση τους και να αφήνουν τον Σαμαρά να πιστώνεται τα οποία θετικά και να γκρινιάζουν για την λειτουργία της κυβέρνησης.
γ. να αποτελέσουν την μεταρρυθμιστική πρωτοπορία της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να εργαστούν για την συγκρότηση μαζί και με άλλους πολλούς από τον ευρύτερο χώρο μια μεγάλης μεταρρυθμιστικής παράταξης.
10 Η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνεται τα κενά. Ο χρόνος που έχουν μπροστά τους είναι οι μήνες του καλοκαιριού. Αν δεν προχωρήσουν, αναπόφευκτα άλλοι θα πάρουν την πρωτοβουλία».

Via : www.matrix24.gr