imagesCAP90NTM

του Γιώργου Λιάλιου

Νέο «επεισόδιο» στην υπόθεση του Πράσινου Ταμείου… Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Βαγγέλης Λιβιεράτος, διά τροπολογίας, παύει τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι διά νόμου είχαν τετραετή θητεία… Ενδεχόμενος στόχος, να ανοίξει ο δρόμος για τον διορισμό ακόμα ενός κομματικού στελέχους και μάλιστα σε μια θέση που αφορά τη διαχείριση ενός ταμείου περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η τροπολογία αυτή κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται διεθνής συμφωνία, αντίθετα με όσα επιτρέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Εδώ και μήνες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει εδώ και μήνες ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του Πράσινου Ταμείου, Κώστα Σερράου, ο οποίος διορίστηκε το 2011 με 4ετή θητεία (στόχος ήταν να μην υπάρχουν συχνές «πολιτικές» εναλλαγές στην ηγεσία του ταμείου, αλλά να επιλέγονται στελέχη με ανάλογα προσόντα).

Μάλιστα, ο αντικαταστάτης του κ. Σερράου φέρεται να έχει ήδη από μηνών επιλεγεί: ένα κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με θητεία σε δευτερεύουσες κυβερνητικές θέσεις, πάντα σε άμεση σύνδεση με στέλεχος «πρώτης γραμμής». Μάλιστα, το θέμα είχε αναδείξει και με επερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επερώτηση που ουδέποτε απαντήθηκε.

Ο κ. Σερράος αρχικά ζήτησε να ολοκληρώσει τον ετήσιο απολογισμό του Πράσινου Ταμείου για το 2012, ωστόσο στη συνέχεια αρνήθηκε να παραιτηθεί, όπως του είχε ζητηθεί.

Τι γίνεται λοιπόν όταν ένα υπουργείο επιθυμεί να παύσει ένα στέλεχος από τη θέση του για να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα, αλλά δεν επιτρέπεται διά νόμου; Τον τροποποιεί. Με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου για την «Κύρωση μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας του κράτους του Ισραήλ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελληνικής Δημοκρατίας», ορίζεται ότι η θητεία του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου που διορίστηκε το 2011 «παύει από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Εκτός από τη σκοπιμότητα που η τροπολογία αυτή εξυπηρετεί, η απόφαση του υπουργείου έχει ακόμα ένα «γκρίζο» σημείο. Η κατάθεση τροπολογιών σε σχέδια νόμου με τα οποία κυρώνονται διεθνείς συμφωνίες ή συμβάσεις απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής  (άρθρο 112).

Προσφάτως, ανάλογη απόπειρα είχε ατυχές τέλος: τροπολογία, που είχε κατατεθεί από 84 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και όριζε ότι θα εισάγονται στις στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσοι είναι «Ελληνες το γένος», αποσύρθηκε καθώς είχε ενταχθεί στην κύρωση συμφωνίας Ελλάδας – Νιγηρίας για συνεργασία σε ζητήματα πολιτισμού.

Via : news.kathimerini.gr