Όποιος πει ότι μπορεί να βγάλει σαφές πολιτικό συμπέρασμα από τον χτεσινό πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών κινδυνεύει να πάθει ό,τι έπαθαν οι δημοσκόποι: ένα διπλό κάζο. Μέχρι την παραμονή των εκλογών προέβλεπαν προβάδισμα Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής και Καμίνη στον δήμο Αθηναίων. Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες πρόβλεπαν προβάδισμα της Δούρου με εφτά μονάδες και του Σακελλαρίδη με δύο μονάδες. Οι κάλπες, όταν άνοιξαν, τους έστειλαν αδιάβαστους.

Ας μην κάνουμε, λοιπόν, κι εμείς τους έξυπνους, προσποιούμενοι ότι υπάρχει κάποιο μεγάλο μήνυμα από τις χτεσινές εκλογές. Δεν υπάρχει ένα μήνυμα. Υπάρχουν περισσότερα. Και οι τρεις βασικές πολιτικές παρατάξεις μπορεί να ισχυριστούν ότι είναι νικητές. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ηττημένοι.

Παράδειγμα πρώτο: ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήρε κεφάλι στις πρώτες εντυπώσεις. Κέρδισε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Πήγε πολύ καλά και στον μεγαλύτερο δήμο, την Αθήνα (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παιζόταν η πρωτιά). Άρα, μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι νικητής. Δεν πέτυχε, όμως, καμιά ανατροπή, όπως επιδίωκε. Η εξήγηση ακολουθεί. Δεν πήγε καθόλου καλά στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά. Επίσης, οι υποψήφιοί του έμειναν έξω από τον δεύτερο γύρο στις 8 από τις 13 περιφέρειες. Όλα αυτά συνιστούν ήττα – και μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς ότι έδωσε την εκλογική μάχη μέσα σ’ ένα κλίμα πολύ ευνοϊκό γι’ αυτόν και πολύ δυσμενές για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Παράδειγμα δεύτερο: Η Ν.Δ. έπαθε πανωλεθρία στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αθηναίων. Άρα, μεγάλη ήττα. Ταυτόχρονα, όμως, πήγε αρκετά καλά στις 10 από τις 13 περιφέρειες και σε πολλούς δήμους. Άρα, νίκη.

Παράδειγμα τρίτο: το καθημαγμένο ΠΑΣΟΚ, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, επέδειξε μεγάλη αντοχή σε όλη τη χώρα. Δικοί του υποψήφιοι διεκδικούν πέντε περιφέρειες και πολλούς δήμους. Αρα, νίκη;

Οι αντιφατικές αυτές εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο χτεσινός πρώτος γύρος των εκλογών για την αυτοδιοίκηση δεν έβγαλε κανέναν μεγάλο νικητή. Ίσως και κανέναν μεγάλο ηττημένο. Οι ψηφοφόροι ίσως κράτησαν το μεγάλο μήνυμα για την επόμενη Κυριακή. Ο δεύτερος γύρος σε περιφέρειες και δήμους και, πρωτίστως, οι ευρωεκλογές θα μας δείξουν αν θα φυσήξει αέρας «ανατροπής», όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή αν οι κάλπες θα βγάλουν «σταθερότητα», όπως θέλουν τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Για να το πούμε αλλιώς, χτες υπήρξε μόνο ένας αδιαμφισβήτητος νικητής. Η Μακάμπι του Ισραήλ!

Via : www.protagon.gr