Πώς λειτουργεί η οργάνωση Cooperativa Placido Rizzotto στη Σικελία. Οι άνθρωποι που σήκωσαν ανάστημα απέναντι στους μαφιόζους (Pics)

                                                Έχουν περάσει 13 χρόνια αφότου Σικελοί αγρότες δημιούργησαν την Cooperativa Placido Rizzotto στην καρδία της Cosa Nostra, λίγα χιλιόμετρα μακριά από Corleone.

Η Libera επιτρέπει σε δεκάδες μικροπαραγωγούς όπως ο Francesco Galante να παράξουν με οργανικές μεθόδους πορτοκάλια, λάδι, ζυμαρικά, μπισκότα και κρασί με την ετικέτα «Libera Terra» (ελεύθερη γη).

 

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στη χαμένη αίγλη της μαφίας η οποία τα τελευταία 15 χρόνια αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα να μην είναι σοβαρή απειλή για τους καλλιεργητές.

Η Libera Terra «μεγάλωσε» μαζί με το κίνημα Addiopizzo, μια ομάδα επιχειρηματιών της Σικελίας που αρνούνταν να πληρώσουν χρήματα για προστασία.

 

Η δράση της ξεκίνησε το 1995 όταν ένας καθολικός ιερέας, ο Luigi Ciotti ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιέσει την ιταλική κυβέρνηση να διαθέσει τις εκτάσεις κατασχεμένες από άτομα συνδεδεμένα με το οργανωμένο έγκλημα σε “κοινωνικά επωφελείς σκοπούς”.

Ο πρώτος συνεταιρισμός της Libera Terra συστάθηκε το 2001 στο San Giuseppe της Σικελίας, λίγα χιλιόμετρα από το Corleone, έδρα της Cosa Nostra.

 

Το χωριό, San Giuseppe

Σήμερα υπάρχουν οκτώ συνεταιρισμοί που επενδύουν σε έναν αναπτυσσόμενο κλάδο της ιταλικής οικονομίας: την οργανική καλλιέργεια.

Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν την καλλιέργεια των «ματωμένων» εκτάσεων υποχρεούνται να αποδείξουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη Mαφία και να παρουσιάσουν πιστοποιητικά των βιολογικών μεθόδων καλλιέργειας.

 

Ο καθολικός ιερέας Luigi Ciotti

Οι αγρότες του δικτύου Libera οφείλουν να επιδείξουν κουράγιο και τόλμη. Η εργασία σε γη που κάποτε ανήκε στη μαφία ποτέ δεν είναι ασφαλής.

Via : news247.gr