Η πιο μεγάλη ώρα είναι… τώρα για τον αμερικανικό λαό, που συρρέει στις κάλπες για να αποφασίσει σε ένα αμήχανο δίλημμα: να επιλέξει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία του έθνους, η οποία συνοδεύεται όμως από μια φήμη που φέρνει… δυσωδία, ή έναν απολύτως άπειρο από πολιτική, εκκεντρικό, ρατσιστή μεγιστάνα.

Σήμερα είναι το «ραντεβού της Αμερικής με τη μοίρα», όπως σχολίαζε ο ανταποκριτής του BBC στις ΗΠΑ, Γκάβιν Χιούιτ.

Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι -περίπου 20 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει- πηγαίνουν σήμερα στην κάλπη για να αποφασίσουν αν ο επόμενος πρόεδρος της χώρας τους θα είναι για πρώτη φορά μια γυναίκα, η Χίλαρι Κλίντον, ή ο ιδιόρρυθμος και απρόβλεπτος μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ.

Ετσι, φτάνει στο τέλος της η προεκλογική εκστρατεία του 2016, «η πιο βρόμικη των τελευταίων δεκαετιών, που θα αφήσει την παρακαταθήκη της για το μέλλον», όπως σχολίαζαν οι New York Times.

Χθες, τελευταία ημέρα προεκλογικών συγκεντρώσεων, οι δύο μονομάχοι αλώνισαν στις πολιτείες-κλειδί που θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών: η Χίλαρι σε Βόρεια Καρολίνα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια. Ο Τραμπ σε πέντε πολιτείες με σειρά εμφανίσεως: Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια, Νιου Χαμσάιρ και Μίσιγκαν.

Oι περισσότερες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των μεγάλων ΜΜΕ (ABC, CBS, Fox News, Bloomberg) έκλιναν υπέρ της Κλίντον δίνοντάς της προβάδισμα 4% κατά μέσο όρο ή 6% σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Monmouth στο Νιου Τζέρσεϊ. Εξαίρεση η τελευταία ημερήσια δημοσκόπηση της εφημερίδας Los Angeles Times, που προέβλεπε νίκη του Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά σχεδόν 6%.

Eπίσης, σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ των New York Times και του ιστότοπου RealClearPolitics, δεν αποκλείεται οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν οριακά τη Γερουσία, καθώς σήμερα, εκτός από τον πρόεδρο, οι Αμερικανοί ψηφίζουν και για την ανανέωση του ενός τρίτου των μελών του Κογκρέσου.

Την τελική του σφραγίδα στην καμπάνια έβαλε και το FBI, καθώς ο διευθυντής της υπηρεσίας Τζέιμς Κόμεϊ έκρινε «αθώα» τη Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση των τελευταίων e-mails, προσθέτοντας χθες ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί δίωξη εναντίον της.

«Είμαστε φυσικά ικανοποιημένοι», δήλωσε σε εκπομπή του ABC ο Ρόμπι Μουκ, από τους επικεφαλής της καμπάνιας της Κλίντον. Αναρωτήθηκε ωστόσο γιατί ο Κόμεϊ δεν περίμενε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα προτού δημιουργήσει τέτοιο πολιτικό σάλο. «Η όποια ζημιά έχει ήδη γίνει», σημείωναν κάποιοι σχολιαστές.

Ακόμα τσακώνονται!

Εξοργισμένος ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «η Χίλαρι προστατεύεται από ένα στημένο σύστημα» και κάλεσε τους ψηφοφόρους του «να μη χάσουν την ευκαιρία να νικήσουν αυτό το διεφθαρμένο σύστημα και να αποδώσουν δικαιοσύνη».

Την ίδια στιγμή, η Χίλαρι Κλίντον στο τελευταίο προεκλογικό της σποτ προειδοποιούσε ότι «σε αυτές τις εκλογές δοκιμάζονται οι θεμελιώδεις αξίες μας» και καλούσε τους Αμερικανούς να σκεφτούν τι είδους χώρα θέλουν για τα παιδιά και τα εγγόνια τους: «Μια Αμερική σκοτεινή και πολωμένη ή ελπιδοφόρα και ανοιχτή σε όλους;» Δυο διαφορετικές προσεγγίσεις για μια διχασμένη χώρα, από δύο υποψήφιους που δυσκολεύονται να πείσουν όχι μόνο τους εκτός κομματικών γραμμών, αλλά και τους ίδιους τους σταθερούς ψηφοφόρους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Κάποια εκατομμύρια θα ψηφίσουν τον Τραμπ επειδή εκπροσωπεί την «αλλαγή» και υπόσχεται ότι θα τους δώσει πίσω τις χαμένες τους δουλειές, θα διώξει τους παράτυπους μετανάστες και θα αποκαταστήσει το χαμένο μεγαλείο των ΗΠΑ.

Αλλοι τόσοι θα στηρίξουν την Κλίντον επειδή είναι έμπειρη, σταθερή και υπερασπίζεται τα πολιτικά δικαιώματα. Και πάρα πολλοί άλλοι δηλώνουν αηδιασμένοι από το χαμηλό επίπεδο της φετινής προεκλογικής εκστρατείας και παραμένει άγνωστο ώς την τελευταία στιγμή ποιον υποψήφιο θα προτιμήσουν ή αν θα κάνουν καν τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν. Πού θα γείρει η πλάστιγγα;

«Η Αμερική βρίσκεται απέναντι σε ένα κάθε άλλο παρά αξιοζήλευτο δίλημμα: να εκλέξει μια γυναίκα που προκαλεί ευρέως αποστροφή ή να επιλέξει έναν ηγέτη που δεν κατείχε ποτέ του δημόσιο αξίωμα και τον οποίο πολλοί θεωρούν έναν επικίνδυνο αδαή;» σχολίαζε ο Γκάβιν Χιούιτ του BBC. Ή, επί το ελληνικότερον, «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη».

Via : www.efsyn.gr