Του Μπάμπη Μιχάλη

Σε τραγικές καταστάσεις οδηγεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στην Ισπανία. Πέρυσι ο Δήμος της Μαδρίτης και οι περιφερειακές αρχές της ισπανικής πρωτεύουσας πούλησαν περί τα 5.000 διαμερίσματα, που ανήκαν στους τοπικούς οργανισμούς κοινωνικής στέγασης. Αγοραστές ήταν εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity), μεταξύ αυτών και θυγατρικές της Goldman Sachs και της Blackstone. Στους ενοικιαστές αυτών των διαμερισμάτων ανακοινώθηκε αρχικά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, ούτε στο ενοίκιο ούτε στη διάρκεια του συμβολαίου τους.

Καθώς τα παλιά συμβόλαια ενοικίασης άρχισαν να λήγουν όμως, δεκάδες ενοικιαστές αντιλήφθηκαν ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν υψηλότερο ενοίκιο αν θέλουν να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους. Διαφορετικά κινδυνεύουν με έξωση. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σταδιακά χιλιάδες φτωχούς Μαδριλένους, που ήδη αγωνίζονται λόγω της κρίσης να επιβιώσουν, σε δραματική κατάσταση.

Η 44χρονη Τζαμίλα Μπούζελματ, μητέρα 6 παιδιών, ζει σε ένα διαμέρισμα στα περίχωρα της Μαδρίτης, το οποίο αγοράστηκε από την Goldman Sachs και μια ισπανική εταιρεία. Μέχρι τον Μάρτιο, η Τζαμίλα πλήρωνε μειωμένο ενοίκιο 58 ευρώ τον μήνα από το ύψους 500 ευρώ επίδομα ανεργίας του άνδρα της. Τον Απρίλιο, όμως, η τράπεζα της κοινοποίησε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού απέσυραν ξαφνικά 436 ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό. Η Τζαμίλα δεν είχε ειδοποιηθεί, αντιλήφθηκε αυτή την πληρωμή όταν πήγε να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Η γυναίκα αυτή, που συντηρεί τα 6 παιδιά της με τη βοήθεια των συσσιτίων από φιλανθρωπικές οργανώσεις, βιώνει πλέον τη φτώχεια παράλληλα με τον φόβο της έξωσης.

Βέβαια, ούτε η Goldman ούτε κάποια άλλη εταιρεία κάνουν κάτι παράνομο. Απλά μύρισαν ψητό και όρμησαν. Αγόρασαν πάμφθηνα το 15% των σπιτιών που ανήκαν στους οργανισμούς κοινωνικής στέγασης της Μαδρίτης και τώρα ασκούν το δικαίωμά τους να χρεώσουν τις τιμές της αγοράς. Από την πλευρά τους, οι οργανισμοί κοινωνικής στέγασης της ισπανικής πρωτεύουσας, που εκποίησαν τα σπίτια -και έχουν μηνυθεί γι’ αυτό, δηλώνουν ότι μόνο έτσι μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και να είναι βιώσιμοι… Βιώσιμοι όμως δεν επιτρέπεται να είναι οι φτωχοί. Ηδη περίπου 13.000 νοικοκυριά βρίσκονται στη λίστα αναμονής του Δήμου Μαδρίτης για κοινωνική στέγαση. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπίτια και διαμερίσματα -κληρονομιά της φούσκας των ακινήτων- ρημάζουν άδεια σε ολόκληρη την Ισπανία.

Via : www.efsyn.gr