kouvelis-venizelos-660_4

Καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αδυνατούν να συνεννοηθούν και απειλούνται με νέα συρρίκνωση, επανέρχεται το αίτημα για «νέο φορέα, με νέα πρόσωπα»…

του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Το αίτημα ενός νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, με νέα και άφθαρτα πρόσωπα στους ηγετικούς ρόλους, επαναφέρουν στο προσκήνιο η αδυναμία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συνεννοηθούν, τα πολιτικά και αριθμητικά τους δεδομένα που παραπέμπουν σε περαιτέρω συρρίκνωσή τους, και κυρίως η εντεινόμενη αδιαφορία που δείχνουν οι δημοκράτες και προοδευτικοί ψηφοφόροι, στις όποιες προσπάθειες για ανασύνταξη του χώρου.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αλλά και τα στελέχη της Κεντροαριστεράς φέρονται ως να έχουν αποδεχθεί ότι το δίπολο εξουσίας των επόμενων ετών θα είναι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ακόμη ένα χαστούκι για το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας -σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο- και βάζουν στόχο να διατηρηθούν ως συμπληρωματικές δυνάμεις πίσω ακόμα και από την ακροδεξιά, φασιστική και νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, επιλέγοντας να απευθύνονται σε υποσύνολα της ελληνικής κοινής γνώμης.

Αυτισμός

Την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία αφήνει να διαρρεύσουν σχέδια διεύρυνσης και η Ακροδεξιά ανεβάζει τα ποσοστά της, στην Κεντροαριστερά επικρατεί ένας ιδιότυπος αυτισμός από τα δύο υπάρχοντα κόμματα και μία «κραυγαλέα σιωπή» από στελέχη, παράγοντες και ψηφοφόρους, που δεν αντιδρούν, αν και βλέπουν ξεκάθαρα το αδιέξοδο.

Το ΠΑΣΟΚ -και προσωπικά ο πρόεδρός του Ευ. Βενιζέλος- διανύει περίοδο πολιτικής απομόνωσης και στρατηγικού αδιεξόδου. Δεν καταφέρνει να βρει συνομιλητές, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του. Τα μηνύματα που στέλνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει προσωπικούς οπαδούς, για να συντηρήσει δυνάμεις, εκλαμβάνονται ως επικοινωνιακά τεχνάσματα, που η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλοι αποδέκτες αποδίδουν στην προσπάθειά του να ξεφύγει από το τέλμα. Ακόμα και πρωτοβουλίες, όπως η δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων, που ηθικά έχουν θετικό πρόσημο, χαρακτηρίζονται αποσπασματικές, που δεν εντάσσονται σε κάποιον πολιτικό σχεδιασμό.

Και έξω από το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, όμως, η κατάσταση δεν είναι διαφορετική. Μία σειρά από «άστεγα» πρώην στελέχη (όπως Γ. Φλωρίδης, ο Α. Λοβέρδος, η Α. Διαμαντοπούλου -που θα βρεθεί στη Λιψία μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο στην εκδήλωση για την Προοδευτική Συμμαχία του SPD-, ο Γ. Ραγκούσης, ο Τ. Γιαννίτσης και πολλοί άλλοι) δείχνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερβούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, παρά τη φθορά που έχουν υποστεί. Δεν έχουν, δηλαδή, πολιτική φωνή ικανή να βγάλει τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο από τη θέση της αδράνειας, της αδιαφορίας, της μη συμμετοχής.

Η ΔΗΜΑΡ και ο Φ. Κουβέλης, από την πλευρά τους, αρνούνται το διάλογο επειδή στοχεύουν στην περαιτέρω πτώση του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι θα έρθει η στιγμή που θα καρπωθούν τη φθορά του και θα πάρουν μαζί τους τούς ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, όσους δηλαδή δεν πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικές κινήσεις, που το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν με τη φιλοδοξία να μετατραπούν σε «καλούς αγωγούς» έναρξης του διαλόγου, δεν απέκτησαν την παρεμβατικότητα που ανέμεναν και εκπέμπουν πλέον πολιτικούς υπόηχους.

Δύο «όχι» στη διεύρυνση

Στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος έχουν ήδη δείξει στο ΠΑΣΟΚ το δρόμο της συνεργασίας με τη Ν.Δ. ως λύση, στη λογική της ενίσχυσης των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», ενώ ήδη λέγεται ότι ο Α. Σαμαράς, στην προσπάθειά του για αμφίπλευρη διεύρυνση, θα επιχειρήσει να προσεγγίσει στελέχη της Κεντροαριστεράς. Ηδη έχουν ακουστεί ονόματα μη πολιτικών, όπως π.χ. ο Γ. Παγουλάτος, που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Συζητείται ότι η πρόσκληση θα αφορά και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και δύο ονόματα που έχουν ακουστεί στις διάφορες συζητήσεις στα πολιτικά και δημοσιογραφικά τραπέζια είναι του Γ. Φλωρίδη και του Α. Λοβέρδου.

«Δεν υπάρχει καμία πρόταση, αλλά και να υπάρξει δεν συζητώ την ένταξή μου σε άλλο χώρο. Δεν με αφορούν προτάσεις από άλλους ιδεολογικούς χώρους» τοποθετείται μέσω της «Κ.Ε.» ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος ωστόσο επιμένει ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς ή θα αναμορφωθεί μέσα από ένα νέο φορέα ή θα τελειώσει πολιτικά.

«Η κεντροδεξιά διεύρυνση του Σαμαρά δεν με αφορά. Ο πολιτικός μου χώρος είναι η σοσιαλδημοκρατία. Θα συνεχίσω από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης, δεν στηρίζω την τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά», λέει στην «Κ.Ε.» και ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Α. Λοβέρδος.

ΔΗΜΑΡ: Συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ εναπόκειται η απόφαση για συμμαχίες και συνεργασίες στις επερχόμενες εκλογές, «χωρίς κανένα στερεότυπο και εκ των προτέρων αποκλεισμούς». Το στίγμα επρόκειτο να δώσει ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλης κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε., οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Η ΔΗΜΑΡ επιλέγει να εμφανίσει το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως «πρόσφορο πεδίο συνθέσεων», που «δεν προσφέρεται για κομματισμούς». Ταυτόχρονα, θέτει σε εγρήγορση τις περιφερειακές οργανώσεις, προγραμματίζοντας δράσεις για το επόμενο διάστημα, θέλοντας να παρουσιάσει τις θέσεις της σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, με πραγματοποίηση ειδικών θεματικών εκδηλώσεων.

Στην Αγ. Κωνσταντίνου αναθερμαίνουν τη ρητορική περί ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, επιμένουν ότι δεν μπορεί να αφορά σε συμπράξεις με άλλα κόμματα, αλλά θα επιχειρήσουν ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες. «Συστράτευση και όχι απαραίτητα ένταξη στο κόμμα», όπως λένε.

Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ