13foto-thumb-medium

του Γιάννη Καμπουράκη

Η έλλειψη του νέου ηγέτη, η αίσθηση ότι η όλη προσπάθεια εξαντλείται στο χώρο μιας ελίτ και δεν δύναται να κινήσει κοινωνικές διεργασίες, αλλά και το ότι οι κινήσεις και τα πρόσωπα που συμμετέχουν εδώ και μήνες στη δημόσια συζήτηση αδυνατούν να προτείνουν κάτι ουσιαστικά διαφορετικό από την πολιτική που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, καθιστούν τη δημόσια συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ένα ναρκοθετημένο πεδίο.

Ο ενθουσιασμός του ξεκινήματος, παρά το ότι η κρίση αντιπροσώπευσης και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να καλύψουν το χώρο είναι πράγματα δεδομένα, δεν υπάρχει πια και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια για ένα νέο φορέα είτε με τη μορφή νέου κόμματος είτε με τη μορφή ενός συνασπισμού κομμάτων και πολιτικών κινήσεων τύπου ιταλικής «Ελιάς» μετατίθενται πλέον χρονικά για πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014.

Ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το ποιο κόμμα θα ηγηθεί, με τον Φ. Κουβέλη να διαμηνύει ότι η ΔΗΜΑΡ συζητεί με όλους αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το γεγονός ότι πρόσωπα και κινήσεις δεν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη, αποτελούν εμπόδια.

Η απογοήτευση ωστόσο προκύπτει από το ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται, κυρίως επειδή έχουν αποτελέσει μέλη των κυβερνήσεων Παπανδρέου και σε μεγάλο βαθμό θεωρούνται υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση, αδυνατούν από τη μια πλευρά να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση, ουσιαστικά διαφορετική από την ακολουθούμενη πολιτική, και από την άλλη να κινητοποιήσουν τη σιωπηλή πλειοψηφία του κόσμου της Κεντροαριστεράς.

«Γνωστά ονόματα που αποδοκιμάστηκαν στις τελευταίες εκλογές δεν μπορούν να εμφανιστούν ως νέοι ηγέτες για την Κεντροαριστερά. Κινήθηκαν εδώ και χρόνια στην αποκλίνουσα του νεοφιλελευθερισμού και έδειξαν ότι έχουν σχεδόν απέχθεια σε αυτό που λέγεται λαϊκός παράγοντας», λέει στην «Ε» επικεφαλής μίας από τις έξι κινήσεις που συμμετείχαν στην εναρκτήρια εκδήλωση στο Γκάζι, αλλά θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, για να μην κατηγορηθεί ότι υπονομεύει την όποια προσπάθεια και μηδενίζει τις λιγοστές πιθανότητες που υπάρχουν να ξεκινήσει κάτι μεγάλο.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο από τις έξι κινήσεις (Π 80, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία, Κοινωνικός Σύνδεσμος, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές) για τη συγκρότηση ενός νέου φόρουμ για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς υπονομεύθηκε από τη ΔΗΜΑΡ και δείχνει να μην προχωράει. Στα μέσα Φεβρουαρίου οι έξι κινήσεις θα ξανασυναντηθούν με σκοπό να συγκροτήσουν άτυπα ένα χώρο διαλόγου, αλλά αισιοδοξία δεν υπάρχει.

Διάλυση

Ο Γ. Φλωρίδης, επικεφαλής του Κοινωνικού Συνδέσμου, ο οποίος στην αρχή της προσπάθειας είχε ενοχλήσει την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου ζητώντας τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ως προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, λέει στην «Ε»: «Η δυνατότητα για την αναγέννηση του χώρου μπορεί να βρεθεί μόνο από μια πρωτοβουλία μεγάλη και συλλογική και όχι ως άθροισμα μικρών. Δυστυχώς τα κομματικά μαγαζιά, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, δείχνουν ότι δεν επιθυμούν το νέο».

Τότε, ο Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να υπερβεί την κριτική ότι κόβει το δρόμο, είχε πει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να μπει στο διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που σημαίνει χωρίς να διεκδικεί ο ίδιος την αρχηγία στο νέο κόμμα ή το συνασπισμό κομμάτων σε ένα σχήμα τύπου «Ελιάς», τα εκτός ΠΑΣΟΚ πρόσωπα και κινήσεις όμως είδαν αυτή την πρωτοβουλία ως προσχηματική προκειμένου, όπως λένε, να κερδίσει χρόνο και να αποκτήσει πολιτικό ενδιαφέρον το συνέδριο.

Αντίστοιχη ήταν βεβαίως και η στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία υπονόμευσε την προσπάθεια των έξι κινήσεων με την απόφαση Κουβέλη να μη συμμετάσχει το κόμμα του στη συγκρότηση του φόρουμ, που ήταν και ο αρχικός στόχος των έξι κινήσεων.

Σε αυτό το τοπίο, οι συζητήσεις που συνεχίζονται χαρακτηρίζονται σχεδόν από όλους ατέρμονες και χωρίς βασικό διακύβευμα. «Αθροίζουν στο μηδέν. Διαχειρίζονται τα προσωπικά τους αδιέξοδα», λέει χαρακτηριστικά ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες και τις συζητήσεις που γίνονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα.

Νέο κόμμα

Ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος συμμετείχε στις πυκνές συζητήσεις του αρχικού διαστήματος, αλλά παραδέχεται πλέον ότι οι συζητήσεις έχουν αραιώσει λόγω διαφωνιών επί της πολιτικής αλλά και επί του χρόνου κατά τον οποίο θα έπρεπε να αναπτυχθεί μια συλλογική πρωτοβουλία, προχωρά πλέον στη μετατροπή της ΡΙΚΣΣΥ σε κόμμα, όπως έχει δεσμευθεί, μέσα στον Ιούνιο και έχει βάλει στόχο τα έξι χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος της άνοιξης:

«Αποδείχθηκε ότι, όταν δεν έχεις υπόσταση και εξαρτάσαι από το «ναι» ή το «όχι» του άλλου, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Με πολλά μαγαζάκια δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το μεγάλο στόχο, που είναι και παραμένει η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη», δηλώνει στην «Ε».

Σε συζητήσεις με τη ΡΙΚΣΣΥ, αλλά και χωρίς να αποκλείει κανέναν, και, πολύ περισσότερο, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, προχωρά και η Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα το γεγονός ότι σε όλες τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί όλοι αναζητούν καρέκλες. «Η Δυναμική Ελλάδα πηγαίνει από πόλη σε πόλη σε όλη την Ελλάδα, διατηρούμε χαμηλούς τόνους, έχουμε προτάσεις και αυξάνουμε τα μέλη μας.

»Δεν βάζουμε όρους και προϋποθέσεις, θα συνεργαστούμε στις επόμενες εκλογές με όποιον έχουμε τα περισσότερα σημεία συμφωνίας», δηλώνει στην «Ε» ο επικεφαλής της κίνησης, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος φέρεται να θεωρεί ότι η όποια προσπάθεια πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα ή και τα δύο κόμματα του χώρου, εννοώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Φέρεται μάλιστα στο παρασκήνιο των συζητήσεων που έχει συμμετάσχει να έχει πει ότι σε οτιδήποτε νέο φτιαχτεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς η Δυναμική Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τις θέσεις 1 ώς 5…

Διέψευσε

Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι εφημερίδες γέμισαν από δημοσιεύματα που αφορούσαν μια έτερη προσπάθεια, με επικεφαλής την Α. Διαμαντοπούλου, συμμετέχοντες τον Γ. Ραγκούση, τον Π. Καψή, τον Γ. Παγουλάτο, ενώ κάποιοι ενέπλεκαν ως συνομιλητές τον Τ. Γιαννίτση, τον Ν. Χριστοδουλάκη και άλλους. Η Α. Διαμαντοπούλου αρχικά διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο για δημιουργία νέου κόμματος, καθώς, όπως λέει στους συνομιλητές της, το ζήτημα δεν είναι να φτιαχτεί άλλη μία πολιτική κίνηση, άλλο ένα κόμμα, αλλά να υπάρξει συνεννόηση για να φτιαχτεί κάτι μεγαλύτερο. Φέρεται πάντως να θεωρεί ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση της μεγάλης και ενιαίας Κεντροαριστεράς, δεν υπάρχουν η κινητήρια δύναμη και το πολιτικό διά ταύτα, βλέπει ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα και ότι η ίδια κινείται στη λογική τής αποστασιοποίησης, δεν συμμετέχει πλέον σε σχετικές συζητήσεις αυτή την περίοδο.

Via : www.enet.gr