Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός αναζητεί ήδη τον άνθρωπο στον οποίο θα παραδώσει τα κλειδιά της ομάδας για τη νέα σεζόν, με στόχο να δημιουργήσει μια… κανονική ομάδα που θα αφήσει πίσω της σταδιακά όσα μπασκετικά ανορθόδοξα έγιναν και οδήγησαν την ομάδα σε μια ακόμη αποτυχημένη σεζόν.

Ο πήχης έχει μπει ψηλά από την διοίκηση της ΚΑΕ, που έχει ήδη αρχίσει επαφές και κρούσεις με προπονητές που θεωρεί ότι μπορεί να οδηγήσουν το «τριφύλλι» στην επόμενη μέρα. Το sport-fm.gr παρουσιάζει τα συν και πλην επτά περιπτώσεων που μπορεί να απασχολήσουν ή έχουν ήδη απασχολήσει τον Παναθηναϊκό: Από τον Πάμπλο Λάσο, που φέρεται να είναι ο διακαής πόθος, μέχρι τους… παλιόφιλους Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Τσάβι Πασκουάλ ή και τον Μάικ Μπατίστ. Και από τον μέχρι πρότινος αντίπαλο Γιάννη Σφαιρόπουλο, στους προσεχώς ελεύθερους Αντρέα Τρινκιέρι και Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Πάμπλο Λάσο


Γιατί ναι: Για… πάρα πολλούς λόγους. Είναι (για την ώρα) ελεύθερος και με διαφορά ο πιο πετυχημένος από τους διαθέσιμους προπονητές. Για του λόγου το αληθές, σε 11 σεζόν στον πάγκο της Ρεάλ κατέκτησε 18 εγχώριους τίτλους (από 6 πρωταθλήματα, Κύπελλα και Σούπερ Καπ), αλλά και δύο Ευρωλίγκες βάζοντας τέλος σε μια ανομβρία 20 ετών στην Ευρώπη για την «βασίλισσα», όπως και παρουσία σε ακόμη τρεις τελικούς Final 4.

Οι ομάδες που έχει χτίσει παίζουν σύγχρονο και επιθετικό μπάσκετ, με υψηλό ρυθμό αλλά χωρίς να αμελούν την άμυνα. Συν τοις άλλοις, δεν διστάζει να δίνει τόπο στα νιάτα, όπως έχει πράξει όχι μόνο σε περιπτώσεις μοναδικών ταλέντων όπως ο Λούκα Ντόντσιτς, αλλά και σε πολλούς ακόμη παίκτες που εξελίχθηκαν επί των ημερών του. Διαθέτει ίσχυρη προσωπικότητα, που δεν… χαμπαριάζει από βεντέτες και μεγάλα ονόματα, αποπνέει σεβασμό και εμπνέει τους παίκτες του, ενώ είναι άκρως επικοινωνιακός: πώς ήταν ο Ράντονιτς; Καμία σχέση!

Τέλος, έχει πολύ μεγάλο προσωπικό κίνητρο να αποδείξει πως δεν… τελείωσε προπονητικά, πως έχει αφήσει πίσω του το πρόβλημα υγείας που αποτέλεσε αφορμή για να απομακρυνθεί από τη Ρεάλ, αλλά και πως μπορεί να δημιουργήσει σχεδόν από το μηδέν μια ισχυρή ομάδα δίχως απεριόριστο μπάτζετ.

Γιατί όχι: Δεν έχει δοκιμαστεί σε υψηλό επίπεδο πέρα από την «ασφάλεια» της Ρεάλ Μαδρίτης και μακριά από την πατρίδα του, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής. Ίσως ο μεγαλύτερος ενδοιασμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί ποτέ να δημιουργήσει μια ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας χωρίς να έχει… περίπου απεριόριστο μπάτζετ. Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία τετραετία ο προϋπολογισμός της Ρεάλ, μόνο για τους μισθούς, ήταν σταθερά πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι έφτασε τα 41,4 εκατ. ευρώ! Πώς θα ανταποκριθεί σε μια ομάδα που φέτος είχε το 1/3 ή 1/4 των προϋπολογισμών που είχε συνηθίσει να του διατίθεται για να χτίσει ένα ρόστερ;

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Παναθηναϊκός: Επτά προπονητές-Γιατί ναι και γιατί όχι
Γιατί ναι: Δεν είναι μόνο το πράσινο παρελθόν του ως παίκτης ο λόγος για να επιλέξει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον Παναθηναϊκό ως επόμενο προπονητή του. Πέρα από αυτό και ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που έχουν πολλοί για το στυλ μπάσκετ που παρουσιάζει στην Μπαρτσελόνα, ο Λιθουανός τεχνικός έχει αποδείξει ως προπονητής της Ζαλγκίρις πως μπορεί να κάνει θαύματα με ένα πολύ περιορισμένο μπάτζετ. Ταυτόχρονα, πλέον είναι ένας έμπειρος προπονητής και όχι στοίχημα, όπως το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τού είχε προτείνει να αποσυρθεί για να γίνει άμεσα πρώτος προπονητής στον Παναθηναϊκό.

Επιπλέον, διαθέτει πανίσχυρη προσωπικότητα που επιβάλλεται στους παίκτες και κερδίζει τον κόσμο, ενώ το όνομά του είναι ικανό να συσπειρώσει τους φιλάθλους αποτελώντας και μια σύνδεση με το ένδοξο πρόσφατο παρελθόν της ομάδας του Παναθηναϊκού.

Γιατί όχι: Πρώτον, γιατί ιδανικά ο Παναθηναϊκός θα ήθελε να έχει κλείσει τον προπονητή του για τη νέα σεζόν το συντομότερο δυνατό και όχι να περιμένει ως το καλοκαίρι, όταν και θα ξεκαθαρίσει αν η Μπαρτσελόνα θα κρατήσει τον «Σάρας» στον πάγκο της. Δεύτερον, γιατί το μπάσκετ που έχει παρουσιάσει στη Βαρκελώνη, όχι τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων αλλά σε επίπεδο… ομορφιάς, είναι κάθε άλλο παρά θελκτικό. Έχει κατηγορηθεί, ακόμη και από τον Νικ Καλάθη, πως «στραγγαλίζει» τους παίκτες υποχρεώνοντάς τους σε ένα μάλλον αναχρονιστικό στυλ παιχνιδιού στερώντας τους τη χαρά του παιχνιδιού και την ανάδειξη των αρετών τους. Τρίτον, είναι αρκετά συγκρουσιακός ως χαρακτήρας, πράγμα που ίσως να μην είναι καλό για τη συνύπαρξη με παίκτες-ονόματα ή με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού.

Γιάννης Σφαιρόπουλος

Παναθηναϊκός: Επτά προπονητές-Γιατί ναι και γιατί όχι
Γιατί ναι: Γιατί είναι ελεύθερος και εγνωσμένης αξίας, αλλά και ως Έλληνας γνωρίζει άριστα τι συμβαίνει στην ομάδα. Πρόκειται για έναν εργασιομανή προπονητή, που… κοιμάται στο γήπεδο και δουλεύει νυχθημερόν για κάθε λεπτομέρεια. Ταυτόχρονα, είναι διψασμένος για επιστροφή στο top level μετά τις πετυχημένες θητείες του σε Ολυμπιακό και Μακάμπι αναζητώντας εδώ και καιρό την επόμενη μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του. Έχει αποδείξει πως μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα από την αρχή βάζοντας αρχές αγωνιστικές και πειθαρχίας, δίχως να του διατίθενται τεράστια μπάτζετ, αφού οδήγησε τους Πειραιώτες σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας και τη Μακάμπι μια ανάσα από το Final 4 πριν τον σταματήσει ο… κορωνοϊός. Τέλος, σε όλες τις ομάδες του εμπιστεύτηκε και ανέδειξε νεαρούς γηγενείς παίκτες, από τον Βασιλόπουλο και τον Βασιλειάδη στον ΠΑΟΚ, μέχρι τους Παπαπέτρου και Αγραβάνη στον Ολυμπιακό και τους Άβντιγια και Ζούσμαν στη Μακάμπι.

Γιατί όχι: Διότι παρότι δεν προκάλεσε ποτέ με την συμπεριφορά του, το ερυθρόλευκο παρελθόν του ίσως είναι κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί από μερίδα του κόσμου. Και στη δική του περίπτωση, πιθανώς η υπομονή του κόσμου να είναι λιγότερη λόγω της σχέσης του με τον Ολυμπιακό, προκαλώντας μια αχρείαστη εσωστρέφεια σε μια ομάδα που χρειάζεται απόλυτη ηρεμία και εμπιστοσύνη για να χτιστεί από την αρχή.

Τσάβι Πασκουάλ

Παναθηναϊκός: Επτά προπονητές-Γιατί ναι και γιατί όχι
Γιατί ναι: Πρωτίστως, δεν αμφιβάλλει ουδείς για την προπονητική του επάρκεια, αφού έχει παρουσιάσει έργο σε κάθε ομάδα του. Επίσης, γιατί όλοι έχουν εκτιμήσει-έστω και… μετά την αποχώρησή του ορισμένοι-το έργο του στην πρώτη θητεία του, όταν ο Παναθηναϊκός πέρα από τους εγχώριους τίτλους που κατέκτησε έφτασε δύο φορές στα playoffs της Ευρωλίγκας με πλεονέκτημα έδρας και αποκλείστηκε από τις μετέπειτα πρωταθλήτριες Ευρώπης Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ.

Παράλληλα, γνωρίζει άριστα τον οργανισμό, με τα καλά και τα στραβά του και έχει διαχειριστεί με επιτυχία «σκληρές» καταστάσεις, με αποκορύφωμα την επιστροφή από την Κωνσταντινούπολη με πούλμαν.

Γιατί όχι: Κατ’ αρχάς δεσμεύεται από τη Ζενίτ ως το 2024 με συμβόλαιο, το οποίο είναι πανίσχυρο. Και παρότι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης δεν του προσφέρει τη δυνατότητα της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, οι αποδοχές του είναι πολύ υψηλές και ο ίδιος δεν εργάζεται σε καθεστώς πίεσης. Κατά δεύτερο ρόλο, το… ξαναζεσταμένο φαγητό δεν έχει την ίδια γεύση και ο Παναθηναϊκός το έχει νιώσει στο πετσί του στις επιστροφές των Πεδουλάκη, Πιτίνο ή και Βόβορα.

Αντρέα Τρινκιέρι

Παναθηναϊκός: Επτά προπονητές-Γιατί ναι και γιατί όχι
Γιατί ναι: Έχει αποδεδειγμένα παρουσιάσει έργο σε ομάδες που δεν διαθέτουν μεγάλο μπάτζετ. Σε Καντού, Μπάμπεργκ, Παρτιζάν και Μπάγερν δούλεψε με έσοδα-έξοδα, κατέκτησε τίτλους όπου κι αν εργάστηκε, ενώ τις δύο προηγούμενες σεζόν στην Ευρωλίγκα αποκλείστηκε σε πέντε ματς στα playoffs από τις πολύ ακριβότερες Μπαρτσελόνα και Αρμάνι Μιλάνο. Συν τοις άλλοις έχει την ικανότητα επιλογής καλών ξένων χωρίς μεγάλο κόστος, ενώ επιπροσθέτως, είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, πάντα οι δηλώσεις του έχουν ενδιαφέρον και ξέρει να… χειρίζεται τα media.

Γιατί όχι: Γιατί δεν έχει κληθεί να κουμαντάρει ποτέ ομάδα επιπέδου Παναθηναϊκού, με τις απαιτήσεις και την πίεση που συνεπάγεται μια τέτοια δουλειά. Μάλιστα, το πέρασμά του από την Εθνική ομάδα το 2013 συνδυάστηκε με μια αποτυχημένη (έστω και με δικαιολογία σημαντικές απουσίες και πολλούς τραυματισμούς) παρουσία στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας. Παράλληλα, πρόκειται για έναν χαρακτήρα που συχνά είναι εκρηκτικός, απέναντι σε παίκτες, διαιτητές ή και δημοσιογράφους, κάτι που ίσως δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια ομάδα που θέλει να χτίσει κάτι με ηρεμία πάνω σε στέρεες βάσεις και που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στη συνεργασία του με τη διοίκηση.

Βέλιμιρ Περάσοβιτς

Παναθηναϊκός: Επτά προπονητές-Γιατί ναι και γιατί όχι
Γιατί ναι: Πρώτα από όλα, στο τέλος της σεζόν θα είναι ελεύθερος από την Ούνιξ και σίγουρα θα επιθυμεί να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα μετά από μια διετία στο Καζάν. Διαθέτει πλούσια εμπειρία και ικανότητες που έχει παρουσιάσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα και χώρες, ενώ παράλληλα έχει αφήσει εδώ και πολλά χρόνια πίσω του ένα καρδιακό πρόβλημα που είχε παρουσιάσει το 2007. Το κασέ του δεν είναι απαγορευτικό, ούτε απαιτεί να δημιουργεί ομάδες με μεγάλα μπάτζετ.

Γιατί όχι: Γιατί παρότι έχει κατά καιρούς δημιουργήσει καλές ομάδες, που έχουν παίξει καλό μπάσκετ και έχουν προχωρήσει στην Ευρωλίγκα, δεν έχει στο παλμαρέ του πολλούς μεγάλους τίτλουςούτε έχει μακροημερεύσει σε κάποιο κλαμπ. Σε 20 χρόνια προπονητικής καριέρας που συμπληρώνει φέτος έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα μόνο στην πατρίδα του, την Κροατία, ενώ διεθνώς έχει να επιδείξει την κατάκτηση του Eurocup με τη Βαλένθια το 2014, καθώς και τρεις παρουσίες σε Final 4, όλες με την Μπασκόνια, αλλά ποτέ στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Μάικ Μπατίστ

Παναθηναϊκός: Επτά προπονητές-Γιατί ναι και γιατί όχι
Γιατί ναι: Λόγω της σύνδεσης με το χρυσό παρελθόν του Παναθηναϊκού και της λατρείας του κόσμου στο πρόσωπό του, είναι δεδομένο πως θα έχει σημαντική πίστωση χρόνο και μεγάλη περίοδο χάριτος. Ο ίδιος φέρεται να επιθυμεί διακαώς να κάνει τη μετάβαση από τα πολλά χρόνια ως assistant στο ΝΒΑ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το οποίο αγαπά ιδιαιτέρως. Επιπροσθέτως, η αντίληψη που είχε για το παιχνίδι ως παίκτης, αλλά και η θητεία ετών δίπλα στον δάσκαλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δείχνουν πως μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό προπονητή.

Γιατί όχι: Γιατί παρότι… μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο Ζέλικο Ομπράντοβιτς για χρόνια και μετρά ήδη σχεδόν εννιά χρόνια στην προπονητική, δεν έχει εργαστεί ποτέ ως πρώτος προπονητής, ούτε καν στην G League, πόσω μάλλον σε μια ομάδα απαιτήσεων στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός στην κατάσταση που βρίσκεται θα προτιμούσε έναν προπονητή-εγγύηση και όχι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα, που-κακά τα ψέματα-έχει μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας παρά επιτυχίας. Ίσως θα ήταν πιο φρόνιμο να μην «καεί» τόσο νωρίς το χαρτί «προπονητής Μπατίστ» για τον Παναθηναϊκό και καλύτερα να δοκιμαστεί πρώτα σε χαμηλότερο επίπεδο, προτού κληθεί να κολυμπήσει σε τόσο βαθιά νερά.

Πηγή : https://www.sport-fm.gr