«Στόχος μας είναι να συγκροτήσουμε μια ευρεία συμπαράταξη» επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης στην πανηγυρική πολιτική εκδήλωση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία.

Επίθεση στη δικομματική κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο Ποτάμι, το οποίο πάντως δεν κατονόμασε, εξαπέλυσε ο Φώτης Κουβέλης στην πανηγυρική πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση του προοδευτικού πόλου ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, οι δύο πολιτικοί πόλοι – αυτός της δικομματικής κυβέρνησης και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ – δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

«Η κυβερνητική πολιτική εμποδίζει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά, χωρίς αλλαγές και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο, να συσπειρώσουν κομματικά ακροατήρια .Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες αυτός ο δικομματισμός που εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά Το Ποτάμι, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την ‘’κοινή λογική’’ και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους. Όμως ερωτώ από αυτό το βήμα. Τι προτάσσει η λεγόμενη ‘κοινή λογική’ για τις εργασιακές σχέσεις; Ποια είναι η πρόταση της ‘κοινής λογικής’ για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποια είναι η πρόταση της ‘κοινής λογικής’ για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα
με τον κ. Κουβέλη, «δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του. Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του. Το νέο προϋποθέτει λόγο συγκεκριμένο και για το σήμερα και για το αύριο, καθώς και προγραμματικές δεσμεύσεις. Το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση. Έτσι, καταντά αυθεντικός συνεχιστής του παλιού. Πολιτική χωρίς περιεχόμενο είναι σίγουρο πως καταντά πολιτική δίχως πολιτική».

Για το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «μας κατηγόρησαν γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου. Απαντούμε. Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Και είναι σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η επιλογή της στρατηγικής σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία που έκανε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει, ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός.»

«Συγκροτούμε μια συμπαράταξη ανοικτή στους ενεργούς πολίτες και στα προοδευτικά ρεύματα ιδεών. Θα διευρύνουμε αυτή τη συμπαράταξη με την ένταξη νέων πολιτικών κινήσεων και προσώπων. Δημιουργούμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αναδεικνύουμε ως πρώτιστη αρχή την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των συλλογικών αγαθών»τόνισε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουβέλης, «στη συμπαράταξη μας έχουν θέση όλοι οι πολίτες, που αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι. Όλοι οι πολίτες που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Που επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.»

Ομιλίες στελεχών στην εκδήλωση

Δεν υπάρχει πουθενά Κεντροαριστερά ή Σοσιαλδημοκρατία που οικοδομήθηκε με μονομέτωπο αγώνα κατά της Αριστεράς. Δεν υπάρχει πουθενά Σοσιαλδημοκρατία που έβαλε την πολιτική κυβερνητική σταθερότητα πάνω από την επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας, τόνισε στην παρέμβασή της στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία η μέχρι πρότινος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, και πρόσθεσε ότι τα διακυβεύματα είναι: «Να αγωνιστούμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, χωρίς αναγκαστικά να ταυτιζόμαστε με τη λογική της Κομισιόν ή της ΕΚΤ. Η Ευρώπη είναι μια αξιακή δέσμευση με πολλούς δρόμους. Δεν υπάρχει ευρωμονόδρομος».

Στον χαιρετισμό του ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε ότι όσοι συμμετέχουν στην Προοδευτική Συνεργασία βρίσκονται στη σωστή πλευρά για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και πως είναι αναγκαία η αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική. «Γιατί εμείς κι όχι οι άλλοι;» διερωτήθηκε και απάντησε λέγοντας: «Οι άλλοι πιστεύουν στις πολιτικές της ύφεσης, ενώ εμείς θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα της Αναδημιουργίας». Ο κ. Καστανίδης απέρριψε τη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοι κανενός», και δήλωσε ότι προσέρχεται στη συνεργασία χωρίς καμία προϋπόθεση και χωρίς να διεκδικεί τίποτα.

Το πρώην ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μανίκας, είπε ότι η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ απευθύνεται σ’ όλους, αλλά διευκρίνισε ότι δεν φιλοδοξεί να είναι δεκανίκι της συντηρητικής πολιτικής ούτε του αριστερού λαϊκισμού. Καταληκτικά τόνισε: «Δεν θα σωθεί η χώρα στο όνομα προσωπικών φιλοδοξιών που κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της Κεντροαριστεράς».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Γιώργος Σιακαντάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης, ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ και εκπρόσωποι φορέων.

Via : www.skai.gr