olive

Μεγάλη σύγκρουση στη Δημοκρατική Αριστερά
Μεγάλη σύγκρουση στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς για το θέμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Δεκαεννέα μέλη της Κ.Ε. κατέθεσαν κείμενο εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση τους στην επιλογή σύγκλισης της Δημοκρατικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχοι προβληματισμοί κατατέθηκαν κι από άλλα μέλη της Κ.Ε. καθώς και από οργανώσεις του κόμματος.
Κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος για τον τρόπο αναπλήρωσης των παραιτηθέντων μελών της Κ.Ε.
Τέλος κατατέθηκε πρόταση για διαρκές συνέδριο με θέμα την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος που απορρίφθηκε από την ηγετική ομάδα.

Ακολουθεί το κείμενο που κατατέθηκε ως πρόταση απόφασης της Κ.Ε. από το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς

Το παλαιό προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το «νέο»

Το παλαιό προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το «νέο» για να διατηρηθεί στην εξουσία.
Τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών κατέδειξαν ότι οι πολίτες και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να επανέλθει κάποιο από τα παλαιά κόμματα που κατέστρεψαν και χρεοκόπησαν την χώρα και δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο με το παλαιό πολιτικό προσωπικό, αντέδρασαν ψηφίζοντας το «νέο».
Έχουν πια γνώση για τα χρόνια τεκταινόμενα του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Αρνούνται κατηγορηματικά την δραστηριοποίηση των φαύλων πολιτικών και της αδιέξοδης πολιτικής τους.
Αρνούνται να πιστέψουν θεωρίες περί ευημερίας και προσπαθούν, να επιβάλλουν διαφορετικούς όρους λειτουργίας στο πολιτικό σύστημα.

Τα υπολείμματα των διεφθαρμένων κομμάτων, όπως παλαιότερα έτσι και σήμερα, δεν έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ψελλίζουν ανούσιες προτάσεις ανακυκλώνοντας τις ίδιες πολιτικές που δημιούργησαν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Μοναδικός τους στόχος να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα και στη νομή της εξουσίας για ίδιον όφελος.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών νικητής των εκλογών είναι ο Α. Τσίπρας κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει απαξιωθεί πια σαν πολιτικό κόμμα από τις αλλεπάλληλες μεταλλάξεις που έχει υποστεί.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θυμίζουν το παλαιό που θεωρείται ταυτόσημο με τη διαφθορά και με τις πολιτικές που κατέστρεψαν την χώρα και τη κοινωνία.
Το Ποτάμι, ένα συντηρητικό κόμμα που δεν έχει λόγο ύπαρξης, υπέστη σε μικρό χρονικό διάστημα συντριβή.
Η Χρυσή Αυγή όσο συνεχίζεται η κρίση θα συντηρεί τα ποσοστά της.
Το ΚΚΕ κρατάει σταθερά τις δυνάμεις του μη παίζοντας κανένα ρόλο στα τεκταινόμενα της χώρας.
Η Δημοκρατική Αριστερά, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο, μέσα από μια ακόμη ατυχή επιλογή, ταυτίζεται (για δεύτερη φορά) με ότι πιο διεφθαρμένο έχει απομείνει από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, μετατοπίζεται σε άλλο πολιτικό χώρο και σε άλλο κόμμα, δίνοντας φιλί ζωής (νεκροφιλίας) στο υπόλειμμα του ΠΑΣΟΚ, καταγραφόμενη οριστικά και αμετάκλητα σαν το μικρό ΠΑΣΟΚ PLUS.
Είναι προφανές ότι τα συγκεκριμένα στελέχη που πήραν αυτή την ευθύνη, που διέσπασαν ότι είχε απομείνει από τη Δημοκρατική Αριστερά, λειτουργούν με νοοτροπίες και μεθόδους του παρελθόντος αλλά και του πάλε ποτέ «βαθέως ΠΑΣΟΚ», χωρίς διαδικασίες, χωρίς σεβασμό σε καταστατικές αρχές κι αποφάσεις συνεδρίων, δεν σταματάνε εδώ, συνεχίζουν και παρακάτω μεταφέροντας και συμμετέχοντας σε άλλο χώρο και στις λειτουργίες άλλου κόμματος.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία που συνυπογράψαμε σαν συν-ιδρυτικά μέλη αυτού του κόμματος.

Η Ελλάδα όμως οφείλει να γυρίσει σελίδα και να βρεθεί στην επόμενη ημέρα. Αυτήν που θα διαμορφώσουν οι κοινωνικές δυνάμεις εκφράζοντας τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και της χώρας, πράγμα το οποίο δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν τα υπάρχοντα κόμματα.
Αυτή η αντίδραση εκφράστηκε με άμεσο τρόπο από τους μισούς Έλληνες που απείχαν, ψήφισαν λευκό ή άκυρο. Επίσης πρέπει να σκεφτούμε ότι 770.000 πολίτες που ψήφισαν στο δημοψήφισμα επέλεξαν την αποχή, όπως επίσης και το νέο φαινόμενο «δεν με εκφράζει κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα».
Αυτός είναι ο μεγάλος αντίπαλος του συνόλου των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων αλλά και της κυβέρνησης.
Όσο τα παλαιά κόμματα μαζί με τους μηχανισμούς των ΜΜΕ και των οικονομικών ελίτ, εμποδίζουν την έκφραση αυτών των κοινωνικών δυνάμεων, η χώρα θα ταλαιπωρείται και θα καθυστερεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα.

Η κοινωνία προς το παρόν συνεχίζει, όπως τον Ιανουάριο, να επιλέγει τον αντίπαλο του παλαιού. Δυστυχώς, για τη χώρα και τη κοινωνία, το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του δεν εκσυγχρονίστηκε και ενώ η κοινωνία αναζητά λύσεις για τα προβλήματα της δεν φαίνεται να τις έχει ούτε η σημερινή κυβέρνηση που αυτό-προσδιορίζεται ως Αριστερή. Είναι φανερό μετά από 41 χρόνια μεταπολίτευσης, η Αριστερά στη χώρα μας δεν φρόντισε κι αυτή να εκσυγχρονιστεί.
Δεν ήταν έτοιμη να έχει ένα σχέδιο διεξόδου από την σημερινή κρίση.
Δεν αρκεί να αυτό-προσδιορίζεσαι ως Αριστερός και να μην έχεις την δυνατότητα, όταν σε καλεί η χώρα και η κοινωνία, να προτάξεις το δικό σου πολιτικό σχέδιο μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησαν τα δεξιά κόμματα στο σύνολο τους, αλλά και ο ίδιος ο εκσυγχρονισμός του καπιταλισμού με το χρηματιστηριακό κεφάλαιο και τις νέες αγορές.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Ανανεωτική Αριστερά οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να απευθυνθεί:
• στους πολίτες που αισθάνονται αριστεροί αλλά απογοητεύθηκαν από τη στροφή των κομμάτων της αριστεράς στον άκριτο κυβερνητισμό,
• στους ανέργους,
• στη μεσαία τάξη που υποφέρει από την οικονομική κρίση και
• στους ανθρώπους που υπερασπίζονται το περιβάλλον, ακολουθώντας ένα νέο αξιακό και παραγωγικό μοντέλο, μια διαφορετική στάση ζωής.

Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις έχουν την ανάγκη να εκφραστούν για να αποτελέσουν τις νέες πολιτικές δυνάμεις με στόχο τον μετασχηματισμό της χώρας.
Πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να αρχίσει ο διάλογος σε όλη τη χώρα για τη δημιουργία μίας κοινωνικής συμμαχίας που θα αναδείξει και θα ενώσει τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου με στόχο την αλλαγή και την ευημερία της χώρας.
Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από βαθιές πολιτικές τομές και οι πολίτες από ειλικρινή και έντιμο λόγο που θα προβάλει σχέδιο διεξόδου στα καθημερινά τους προβλήματα.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς:
• προσπαθεί να εισάγει τη λογική της ενεργής συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και στην άσκηση πολιτικής
• στη λογική της ατομικότητας εισάγει την αλληλεγγύη και το συνεργατισμό,
• προσβλέπει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης οικονομίας που οδηγεί σε ανάπτυξη και μεγέθυνση της ευημερίας της κοινωνίας συνολικά αλλά και του καθενός ξεχωριστά, στο πλαίσιο σεβασμού του περιβάλλοντος, των περιορισμένων φυσικών πόρων, που λαμβάνει υπόψη το οικολογικό και κοινωνικό αποτύπωμα κάθε ενέργειας

Το ιστορικό ρεύμα της Ανανεωτικής Αριστεράς ήρθε στο τέλος του 20ου αιώνα ως η υπέρβαση των παλαιών πολιτικών σχεδίων των κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που δημιούργησαν προβλήματα και παραμόρφωσαν τις σοσιαλιστικές ιδέες για το μετασχηματισμό της κοινωνίας. Η υπέρβαση αυτή του παλαιού και αποτυχημένου ήταν απαραίτητος όρος για τον εκσυγχρονισμό της Αριστεράς.
Στη χώρα μας, παρόλο ότι υπήρχε η ανάγκη για ανανέωση και εκσυγχρονισμό της Αριστεράς, επικράτησαν από τη μία πλευρά οι απόψεις του δογματικού ΚΚΕ και από την άλλη πλευρά ο λαϊκισμός και η εξαπάτηση από το ΠΑΣΟΚ (σοσιαλισμός τη Δευτέρα). Η Ανανεωτική Αριστερά εγκλωβίστηκε σε μια αντιπαράθεση για την κυριαρχία στο εσωτερικό της παλιάς αριστεράς και οι απόψεις της δεν υπηρετήθηκαν από το πολιτικό προσωπικό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν μέσα από ένα ιδιότυπο διαρκή ετεροπροσδιορισμό.

Στόχος της είναι ο Δημοκρατικός έλεγχος της παραγωγής, η διανομή του πλούτου, ο σεβασμός του πλανήτη και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Αντιθέτως η σοσιαλδημοκρατία ως ρεύμα πολιτικών πρακτικών και ιδεών, σήμερα έχει ταυτιστεί απολύτως με τον οικονομικό φιλελευθερισμό και γι αυτό έχει εγκαταλειφθεί από τους Ευρωπαίους πολίτες, που αναζητούν το Κράτος της Κοινωνίας και όχι το αποτυχημένο «Κράτος Πρόνοιας» που ευαγγελιζόταν επί δεκαετίες.
Οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ για συνέχιση της σύμπραξης με αυτούς τους φορείς, είναι ενδεικτικές της προσπάθειας ενσωμάτωσης του κόμματος-κατ’ αρχήν-στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο γνωρίζει καλά αυτές τις πρακτικές.
Οι ευθύνες ομάδας στελεχών, είναι σημαντικές και οδηγούν στην διακοπή της συμβολής της Ανανεωτικής Αριστεράς και των ιδεών της στην κοινωνία.
Η Ανανεωτική Αριστερά ήρθε για να υπερβεί τα παλιά σχέδια της Σοσιαλδημοκρατίας (και όχι μόνο) και ως εκ τούτου είναι ασύμβατη η συνύπαρξη σε κοινό φορέα, πολύ περισσότερο όταν εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας είναι το ΠΑΣΟΚ, που απεχθάνεται η Ελληνική κοινωνία.

Η Ανανεωτική Αριστερά έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, διότι έχει πυξίδα την Κοινωνία και το συμφέρον των πολιτών και αδιαφορεί για την πολιτική διαιώνιση των κομματικών στελεχών. Σε αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκαν τόσο στο τελευταίο συνέδριο όσο και στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή τα κείμενα για την ανασυγκρότηση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας
Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς, θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο από τον τοξικό χώρο της δεξιάς και του φιλελευθερισμού και θα ανασυγκροτηθεί, παρά τις προσπάθειές τους.

“Γιατί η Ανανεωτική Αριστερά προέρχεται από μακριά και βλέπει μπροστά”

Τα μέλη της ΚΕ

ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΒΛΑΧΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΖΟΜΠΟΛΑΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΩΛΕΤΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΩΤΣΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΜΑΛΤΕΖΗ ΑΝΝΑ
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΡΩΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΣΑΜΑΡΑΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΟΥΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ ΑΡΗΣ
ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΘΡΑΣΟΣ
ΦΩΤΟΥ ΝΙΚΟΣ