Arxontakis-1024x768

του Κώστα Αρχοντάκη*

Το  κεντροδεξιό σενάριο

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς  στηρίζει το  Φ. Κουβέλη να γίνει πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη ΔΗΜΑΡ να εισέλθει στην κυβέρνηση αποδεχόμενη τη παραπάνω πρόταση από τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ παραμένει μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης θητείας. Βελτιώνεται η κυβερνητική ισορροπία, διευρύνεται η κυβερνητική βάση και δίνει προοπτική συνέχειας αυτού του σχήματος και της ίδιας πολιτικής μετά τις εκλογές του 2016.

Η λύση αυτή σταθεροποιεί τη κεντροδεξιά πολιτική των λαϊκών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων  στην Ευρώπη και η νέα κυβέρνηση παραμένει υπό την εύνοια των ισχυρών. Αν αποδεχτούμε την παραπάνω εξέλιξη ως προσχεδιασμένη, πρέπει να προβληματιστούμε για τις διερευνητικές προθέσεις που προκύπτουν από την επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα.

Το κεντροαριστερό σενάριο

Αρνητική τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ για ψήφιση προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα κυβέρνηση. Προκήρυξη εκλογών. Σχηματισμός μετώπου για κυβέρνηση με κορμό την αριστερά στην οποία συμμετέχει η ΔΗΜΑΡ,ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και των ΚΕΝΤΡΩΩΝ οι οποίες συμφωνούν σε μια άλλη διακυβέρνηση. Εκλογές μέσα στο προσεχές εξάμηνο. Νίκη του μετώπου ως πρώτο κόμμα. Σχηματισμός  κυβέρνησης και πρόταση υπέρ του Φ. Κουβέλη.

Το πολιτικό μέλλον και η επιβίωση της νέας κυβέρνησης  είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Η εμπλοκή της αριστεράς ως κατ ουσία κυβερνώσας θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί δεν έχει απλά να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική μέσα στο παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο αλλά να διαχειριστεί τη κρίση προς οφελος αυτών που την εμπιστεύτηκαν.

Τα σενάρια, η κοινοβουλευτική και η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ

Βαρύνουσα δύναμη επί των δύο σεναρίων είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ που για την ώρα δεν είναι συμπαγής. Και τα δύο σενάρια θα βρουν θιασώτες από τους βουλευτές. Η τοποθέτηση εκάστου θα έχει  προσωπικά και ιδεολογικά στοιχεία. ‘Οσον αφορά την ηγετική ομάδα, αυτή κινείται πέριξ του προέδρου, και το παρακολούθημα της χαράζει το δρόμο του.

Tι λέει η ιστορία

Οι χώρες που έχουν λάβει δανεισμό από το Δ.Ν.Τ. κυβερνήθηκαν μετά την κρίση από κόμματα παραπλήσια  με τα  πριν την κρίση (η Αργεντινή είναι η άρνηση του κανόνα σε πείσμα των ισχυρών) ενώ αλλαγές υπήρξαν στους τίτλους, τους αρχηγούς και τα  ποσοστά αλλά με την ίδια πάντα ποιότητα. Οι δανειστές φροντίζουν να παραμένει η πολιτική σταθερότητα του δίπολου ισχυρών – αδυνάτων  ώστε να παραμένουν δανειστές και να μη χάνουν τα κέρδη.

Αν η σημερινή κυβέρνηση κατορθώσει να εξαντλήσει τη τετραετία είναι πιθανό να επιτύχει τη μελλοντική της συνέχεια μαζί και τη συνεχεια της κρίσης, καθώς έχει με το μέρος της τη προπαγάνδα που εμψυχώνει τους κοινωνικά και οικονομικά ισχυρούς και ακυρώνει τους αδύναμους.

Η ευθύνη των μελών της ΔΗΜΑΡ

Στην  πάλη αυτή των δύο πολιτικών σεναρίων, η ευθύνη βαραίνει πλέον τα μέλη της που  έχουν καθήκον να τοποθετηθούν, ακυρώνοντας <<τη διαχειρίσιμη από το κατεστημένο ΔΗΜΑΡ >>.  Η ευθύνη τους είναι η υπεράσπιση του κεντροαριστερού σεναρίου ήτοι της προοδευτικής διακυβερνησης της χώρας με κορμό την αριστερά, που συνάδει με την ύπαρξη τους, έχοντας γνώση των υφιστάμενων αδυναμιών του εγχειρήματος τις οποίες πρέπει να παρακάμψουν .

Οι θεωρητικές αναλύσεις υπάρχουν, αλλά αν δεν  γίνουν  πράξη στο κατάλληλο χρόνο, θα δράσουν  ως άλλοθι άλλων συμφερόντων.

*Μέλος της Κ.Ε. της  ΔΗΜΑΡ.

Via : www.badiera.gr