maths

Του Αγγελου Αναστασόπουλου

Δεν υπάρχει πιο μισητό μάθημα από τα μαθηματικά, για εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο «Καταραμένα μαθηματικά» ο Κάρλο Φραμπέτι προσπαθεί να εξηγήσει με απλό τρόπο τα βασικά στοιχεία τους, χωρίς να γεμίζει τις σελίδες εξισώσεις και περίεργες μεταβλητές. Είναι ένα βιβλίο που στην κυβέρνηση πρέπει όχι απλώς να το ξεφυλλίσουν, αλλά να το κάνουν ευαγγέλιο, αφού τα μαθηματικά τους πηγαίνουν από παράδοξο σε παράδοξο.

Μεγαλύτερο και πιο φρέσκο παράδειγμα το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ. Ακόμα και αν αφήσουμε έξω τους λάθος υπολογισμούς και την ίδια την αντισυνταγματικότητα του φόρου, υπάρχει μία παράμετρος που δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Είναι η επιεικώς αστεία εμμονή της κυβέρνησης να πανηγυρίζει καθετί ως επιτυχία. Ετσι κάνει και τώρα. Θεσπίζει από το πουθενά έναν δυσβάσταχτο φόρο, προαναγγέλλει ότι το 2015 θα τον μειώσει στο μισό και ζητά ευγνωμοσύνη. Σαν να σε πυροβολεί κάποιος στον δρόμο χωρίς λόγο, να σε πηγαίνει στο νοσοκομείο και να σου ζητάει τα ρέστα επειδή σου έσωσε τη ζωή.

Αλλά ας μη γελιόμαστε. Η σχέση των (εκάστοτε) κυβερνώντων με την απλή αριθμητική και τις υποσχέσεις ουδέποτε υπήρξε καλή. Αν προσπαθήσουμε να μετρήσουμε πόσες φορές την τελευταία πενταετία πρωθυπουργοί και υπουργοί έχουν υποσχεθεί πως ο κατώτατος μισθός και οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, θα χάσουμε τον μπούσουλα. Ομως η συλλογική μνήμη είναι κοντή. Κανείς δεν μοιάζει να θυμάται το φθινόπωρο του 2012.

Τότε που τα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης υποσχέθηκαν, μέσα Οκτώβρη, πως δεν θα παρθούν άλλα μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου, εισπράττοντας το χειροκρότημα από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Η αποστολή τους ήταν απλή για να μείνουν πιστοί στις υποσχέσεις τους: να μην υπογράψουν νέα μέτρα για εβδομήντα μέρες. Ομως η τρόικα πίεζε και έτσι, πριν βγει καλά καλά ο Νοέμβριος, υπογράφηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα λιτότητας. Και τότε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έκαναν ξανά το ίδιο: υποσχέθηκαν να μην παρθούν νέα μέτρα μέχρι το τέλος του 2012!

Δεν σημαίνει πως οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών -και όχι μόνο- πρέπει να είναι Αϊνστάιν όταν υπολογίζουν φόρους και μέτρα (παρεμπιπτόντως ο μύθος ότι ο Αϊνστάιν πάτωνε στα μαθηματικά ως μαθητής είναι ψευδής, αφού από τα 7 του ακόμα έλυνε διαφορικές εξισώσεις). Απλώς πρέπει να ξέρουν πως αν κλέψεις δύο και επιστρέψεις το ένα, δεν σημαίνει ούτε ότι σου χρωστάνε ούτε ότι έχετε πατσίσει.

Via : www.efsyn.gr