«Αλυσοδεμένοι», πολιτικά, φαντάζουν οι δύο συνεταίροι της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, στο άρμα εξουσίας του Αντώνη Σαμαρά

«Αλυσοδεμένοι», πολιτικά, φαντάζουν οι δύο συνεταίροι της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, στο άρμα εξουσίας του Αντώνη Σαμαρά

του Γιάννη Καμπουράκη

Με το επιχείρημα ότι οι «νοικοκυραίοι» εγκρίνουν ή έστω σιωπούν στην υλοποίηση της δεξιάς ατζέντας του, ο πρωθυπουργός εκθέτει τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που σέρνονται πίσω από θατσερικές πολιτικές, απαξιώνοντας τις ενστάσεις των κομμάτων τους.

Νέα δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή θα είναι η συνάντηση που προγραμματίζεται μέσα στην εβδομάδα ανάμεσα στον Αντ. Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη. Η γραμμή Σαμαρά για «μηδενική ανοχή» απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις ενισχύει τα συντηρητικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης και έχει επιβαρύνει την ήδη αρνητική ατζέντα της υπερβολικής φορολογίας και της περικοπής μισθών και συντάξεων.

Το βάρος αυτό, ενώ δείχνει διαχειρίσιμο για τον πρωθυπουργό και τη Ν.Δ., συμπέρασμα που ενισχύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, διαταράσσει τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, οι οποίοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τη στρατηγική της έντασης και της σύγκρουσης, εφόσον -υποτίθεται ότι- δεν έχουν εγκαταλείψει τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται πίεση από τους κυβερνητικούς εταίρους. Αντιμετωπίζει υποτιμητικά τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις, όπως επίσης δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία και στις όποιες ενδοκυβερνητικές ή ενδοκομματικές φωνές τού λένε ότι σε μία κοινωνία, που βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, δεν μπορεί να επιδεικνύει αυταρχισμό.

Αντιθέτως, οι επιτελείς του Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι έχουν στα χέρια τους αποτελέσματα μετρήσεων που δείχνουν ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» αντιμετωπίζεται θετικά από την πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης και, κυρίως, δεν χρεώνεται στην κυβέρνηση η επιδείνωση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.

Ούτε βήμα πίσω

Με βάση αυτά τα ευρήματα, το Μαξίμου υπολογίζει ότι η υλοποίηση μιας «πούρας» δεξιάς ατζέντας ενισχύει, αντί να αποδυναμώνει τον Αντ. Σαμαρά, όσο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης παραμένει σιωπηρή. Σε πολιτικό επίπεδο, στο Μαξίμου και τη Συγγρού υπολογίζουν ότι:

* Πρώτον, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όσες ενστάσεις και να έχουν, δεν θα επιχειρήσουν να διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή, άρα θα ακολουθήσουν -θέλοντας και μη- την ατζέντα του πρωθυπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τις θέσεις της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου υπέρ της εξάντλησης του διαλόγου και κατά της σκληρής κυβερνητικής στάσης έναντι απεργών και αγροτών, κάνουν λόγο για προσχηματικού τύπου αντιδράσεις, που στόχο έχουν την εκτόνωση στο εσωτερικό των κομμάτων και τίποτε περισσότερο.

* Δεύτερον, το άνοιγμα νέου μετώπου με το ΚΚΕ, που ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους με μπαράζ στήριξης σε απεργούς και αγρότες, θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι σήμερα μονοπωλούσε το αντιπολιτευτικό μέτωπο, και όχι τη Ν.Δ.

Με αυτά ως δεδομένα, εξαιρώντας τις μικρής σημασίας υποχωρήσεις προς τους αγρότες, αλλά και τις οριακές αλλαγές στη φορολογική πολιτική, ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη των αρχηγών θα διαμηνύσει προς τους Βενιζέλο και Κουβέλη ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω από την υλοποίηση του δόγματος «νόμος και τάξη». Και όλα αυτά με το (πάγιο) επιχείρημα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Δεκεμβρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους και ελπίζοντας ότι έτσι θα υπερβεί -χωρίς ιδιαίτερες απώλειες- το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Από την άλλη πλευρά, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ, ενώ καλύπτονταν πίσω από το εθνικό στοίχημα της διάσωσης της χώρας, για να συνταχθούν με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική συνταγή, τώρα καλούνται να υιοθετήσουν και τη θατσερική τακτική της Ν.Δ. απέναντι σε όσους απεργούν ή αντιδρούν, δίνοντας κάθε φορά εξετάσεις προσήλωσης στον… εθνικό στόχο, αλλά παράλληλα και υποταγής στην ατζέντα του Αντ. Σαμαρά και της Ν.Δ.

Το «ΟΚ» Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος έδωσε στο μέσο της εβδομάδας το «ΟΚ», προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του διαλόγου και κατά της αυταρχικής αντιμετώπισης των κοινωνικών αντιδράσεων, παράλληλα όμως ξεκαθαρίζει ότι διάλογος δεν γίνεται με κλειστούς δρόμους ή κλειστές συγκοινωνίες.

Στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι με αυτή την τακτική, ασκώντας πίεση για να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου οι υπουργοί της Ν.Δ., αλλά και λαμβάνοντας αποστάσεις από την κοινωνική ένταση, θα κερδίσουν πόντους.

Το «λάθος» του Κουβέλη

Ο κ. Κουβέλης, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει την τακτική του «τζαρτζαρίσματος» με το Μαξίμου και την Ιπποκράτους και διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων, με τα οποία διαφωνεί όσον αφορά την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Προχθές έθεσε δημοσίως το θέμα της αλλαγής οικονομικής πολιτικής, αφού και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται πλέον «λάθος υπολογισμούς», ενώ προτείνει και την καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, πρόταση με την οποία διαφωνεί και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτήν την τακτική, ο κ. Κουβέλης κρατά δυνάμεις, αλλά όσο δεν πείθει ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά και δεν συμβάλλει στο να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση, θα βρίσκει έδαφος η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για αποχώρησή της από την κυβέρνηση ως απόδειξη της «ειλικρινούς διαφωνίας» της, κίνηση ωστόσο που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει αποκλείσει δημοσίως…

Via : www.enet.gr