Αττικόν: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και φαρμάκων πρώτης γραμμής

Ένα ακόμη νοσοκομείο της Αττικής και μάλιστα πανεπιστημιακό με περγαμηνές και μεγάλες δυνατότητες, βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και της υποχρηματοδότησης των μνημονιακών πολιτικών του Α. Γεωργιάδη.

Το Αττικό νοσοκομείο, νοσηλευτήριο αιχμής και καμάρι του ΕΣΥ, δεν έχει την τύχη που θα άξιζε να έχει και να υποστηρίζει τους ασθενείς του. Όχι μόνο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο κατά 30% στον προϋπολογισμό του, αλλά και με καθημερινές εικόνες και περιστατικά, τα οποία όχι μόνο δεν τιμούν την Ελλάδα, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι το τελευταίο τρίμηνο, φέρνουν από τα σπίτια τους ακόμη και μετρητές σακχάρου.

Και όμως, αυτό το νοσοκομείο, με τόσες τραγικές ελλείψεις και με σοβαρά προβλήματα, μόλις την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους διοικητές, βραβεύθηκε για το γεγονός ότι πέτυχε τους επιχειρησιακούς στόχους (λειτουργικότητα και προσβασιμότητα νοσοκομείων) που είχε θέσει το υπουργείο Υγείας. Τι τραγική ειρωνεία θα λέγαμε!

Σύμφωνα με την κυρία Ισαβέλλα Μαργάρα, γιατρό ειδικευόμενη στο τμήμα Παθολογίας του Αττικού, μέλος στην 5μελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου και εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ, «στην Παθολογική Κλινική αυτή την στιγμή λείπουν 30 φάρμακα πρώτης γραμμής». Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσηλευτηρίου, σημειώνει προσθέτοντας: έχουμε φθάσει στο σημείο να ζητάμε από τους ασθενείς να φέρουν από το σπίτι τους ακόμη και μετρητές σακχάρου, ή το ειδικό καθαρτικό για την κολονοσκόπηση, ενώ στη Νευρολογική Κλινική υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε ηλεκτρόδια.

Ακόμη, ελλείψεις υπάρχουν σε βιοχημικά μπουκαλάκια τα οποία είναι απαραίτητα για να ελεγχθούν βασικές και στοιχειώδεις βιοχημικές εξετάσεις.

Εν τω μεταξύ, ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο αντιμετωπίζει το Αττικό εδώ και μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2013 είναι η υπολειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, το οποίο εξυπηρετούσε πάνω από 2500 καρκινοπαθείς τον χρόνο (200 τον μήνα). Σήμερα το τμήμα υπολειτουργεί, ενώ η διοίκηση δεν έχει εγκρίνει χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των μηχανημάτων, με τραγικά αποτελέσματα για τους ίδιους τους ασθενείς.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ήδη εδώ και μερικούς μήνες ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος εξακολουθεί να κωφεύει και να γυρίζει την πλάτη σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα χρονίως πασχόντων, στους καρκινοπαθείς.

Αναφορικά με το προσωπικό του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι ξεπερνούν σήμερα τους 1500 (λείπουν 350 επιπλέον), ενώ η τραγική υποστελέχωση είναι ευδιάκριτη από το γεγονός ότι για 50 ασθενείς υπάρχουν δύο νοσηλευτές. Επιπλέον, με το κλείσιμο των Πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ όπως ήταν φυσικό και συνέβη, σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας στα δημόσια νοσοκομεία και κατ’ επέκταση στο Αττικόν. Υπάρχουν 11 τραυματιοφορείς στο νοσοκομείο ενώ οι κανονικές θέσεις είναι για 70. Το Αττικόν επισκέπτονται πάνω από 1000 ασθενείς την εβδομάδα στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ οι νοσηλευόμενοι αγγίζουν τους 700.

Εάν οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, τότε βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση για την δημόσια υγεία, με τους εργαζόμενους του Αττικού νοσοκομείου οι οποίοι- αν και απλήρωτοι οι νοσηλευτές τα τελευταία τα τρία χρόνια για τα ρεπό τους- εξακολουθούν να βάζουν πλάτη περιμένοντας καλύτερες ημέρες για τους ίδιους και τους ασθενείς τους.

Via : www.newsbomb.gr