του Παντελή Μπουκάλα

Αλλο ένα «δημοσκοπικό ντέρμπι», λοιπόν, έληξε με άνετη και καθαρή νίκη του ενός από δύο μονομάχους: του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος ηττημένος κατόπιν αυτού οι δημοσκοπικές εταιρείες, για πολλοστή φορά. Δεύτερος ηττημένος η Νέα Δημοκρατία: όσα έλεγε το πρόσωπο του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη την ώρα που έφτανε στα γραφεία της Συγγρού δεν θα μπορέσουν να τα αναιρέσουν τα συνήθη σοφίσματα. Τρίτος ηττημένος, βαριά ηττημένος, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Ο υπερβολικός στόχος του 10% αποδείχθηκε εξίσου ανεδαφικός με το 17% που είχε στόχο του το ΚΚΕ το 1981, γεγονός αποκαλυπτικό για το πολιτικό αισθητήριο του ηγετικού κλιμακίου του Ποταμιού.

Τέταρτος ηττημένος, βαρύτατα, η Λαϊκή Ενότητα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είναι φανερό ότι ο μονόπλευρος πόλεμος του νέου κόμματος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με ορολογία κωνσταντινοπούλειας κοπής από τη μέση της προεκλογικής περιόδου και έπειτα, κόστισε παρά απέδωσε. Πέμπτος ηττημένος το ΚΚΕ. Εκτός και η ηγεσία του πείσει τα μέλη ότι, με τραυματισμένο τον διασπασμένο ΣΥΡΙΖΑ και με χιλιάδες αριστερούς απογοητευμένους, δηλαδή με μια μεγάλη δεξαμενή προς άντληση ψήφων, είναι νίκη η διατήρηση του εκλογικού του ποσοστού.

Εκτος ηττημένος η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία: η σταθεροποίηση της αποχής σε υψηλά επίπεδα (και μάλιστα στις μικρότερες ηλικίες), παρά την κρισιμότητα των στιγμών,  δεν είναι παρηγορητικό σημείο.

Καθόλου παρηγορητική δεν είναι φυσικά, ίσα ίσα, η αύξηση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής, και μάλιστα δύο ημέρες μετά την ανάληψη από τον κ. Μιχαλολιάκο της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από στέλεχος της φιλοναζιστικής οργάνωσης.

Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την απροσδόκητη και για τους οπαδούς του διαφορά των επτά μονάδων, αποτελεί προσωπική νίκη του προέδρου του.

Μεγάλο ποσοστό του λαού (περίπου το ίδιο που εμπιστεύτηκε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη) έκρινε δίκαιο -μετά το «πρώτη φορά Αριστερά» που δεν πρόλαβε καν να λάβει υπόσταση- να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, όσο κι αν απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και την ασχεδίαστη διακυβέρνηση. Αυτό όμως είναι και το τελευταίο ψηφοδέλτιο-συχωροχάρτι.

Via : www.kathimerini.gr