euro

του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΡΕΤΑΙΟΥ

Ένα εφιαλτικό αίσθημα ανασφάλειας διαπερνά εδώ και λίγες μέρες τις μικρές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ανακάλυψαν ότι το μικρό τους μέγεθος μπορεί πολύ εύκολα στην Ευρώπη του σήμερα να αποδειχθεί μοιραίο μπροστά στους ισχυρούς της Ε.Ε.

Λουξεμβούργο, Μάλτα αλλά και Σλοβενία νιώθουν τη φωτιά της Κύπρου να τις απειλεί και προσπαθούν συστηματικά τις τελευταίες μέρες να πάρουν αποστάσεις από την περίπτωση της Κύπρου, ενώ το Λουξεμβούργο επικρίνει μάλιστα τις ηγεμονικές τάσεις του Βερολίνου, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά της Ε.Ε.

Πρωτοφανής ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, στα αγγλικά και στα γαλλικά που δεν είναι επίσημες γλώσσες της χώρας, σύμφωνα με την οποία η χώρα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σύγκριση που γίνεται με την Κύπρο αναφορικά με το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού της τομέα.

«Το Λουξεμβούργο ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην Ευρωζώνη και για τις σκέψεις σχετικά με το μέγεθος ενός χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που αυτό θα σήμαινε για τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο τομέας αυτός συμβάλλει έτσι στη γενική ανταγωνιστικότητα του συνόλου των χωρών – μελών. Η διαφοροποιημένη πελατεία του, τα υψηλής ποιότητας προϊόντα του, η αποτελεσματική επιτήρησή του και η αυστηρή εφαρμογή των διεθνών προδιαγραφών συνιστούν την ιδιαιτερότητά του».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, η αναλογία των καταθέσεων στο Λουξεμβούργο σε σχέση με το εθνικό ΑΕΠ αγγίζει το 500%, ενώ υπάρχει καθεστώς χαμηλών φόρων και τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί αρκετές φωνές στη Γερμανία που στοχεύουν το οικονομικό μοντέλο του Μεγάλου Δουκάτου.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας, Τζόζεφ Μπονίτσι, έσπευσε και αυτός να πάρει αποστάσεις από την περίπτωση της Κύπρου. Μιλώντας στο Ρόιτερ, είπε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυπριακές τράπεζες συμπεριλαμβάνουν ζημιές λόγω των ελληνικών ομολόγων, ενώ οι τράπεζες της Μάλτας έχουν περιορισμένη έκθεση σε χώρες που βρίσκονται σε δανειοδοτικό πρόγραμμα».

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ εκτιμούν ότι η επόμενη χώρα που θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια είναι η Σλοβενία, τα επιτόκια των ομολόγων της οποίας έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες μέρες. Στην έδρα της Ε.Ε. εκτιμούν ότι ο σλοβενικός τραπεζικός τομέας έχει μεγάλη ανάγκη στήριξης, ενώ η Σλοβενία επιμένει ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια των εταίρων.

!! «Σαφείς και σημαντικές διαφορές» υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ολι Ρεν, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε έναν πολύ καλό δρόμο σταθεροποίησης.

«Καθοριστικό είναι ότι η ελληνική κρίση δεν ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα και ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας απ’ ό,τι της Κύπρου. Η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο μηνών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σταθεροποίησης του τομέα, όλες οι καταθέσεις ήταν συνεχώς διαθέσιμες, στο σύνολό τους, στους πελάτες των τραπεζών. Αυτή η αρχή θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και στο μέλλον».

Via : www.enet.gr