Κώστας Ζαφειρόπουλος

Η διοίκηση του εκλεκτού του Αδωνη Γεωργιάδη, Αντώνη Αυγερινού, παραβιάζει την αρχή της Ουδετερότητας του μεγαλύτερου φιλανθρωπικού σωματείου της χώρας. ● Ο «γαλάζιος» κομματικός στρατός, οι καταγγελίες για τις εσωτερικές εκλογές, οι υπερκοστολογημένες φιέστες και οι δικαστικές προσφυγές.

Δεν είναι μόνο η ποινική δίωξη εναντίον του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινού, για το κακούργημα της φοροδιαφυγής, που απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη, όπως ανέδειξε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό πρώτο μέρος της έρευνας. Σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες επίσης έχουν φτάσει στα δικαστήρια, διατυπώνονται ακόμα για τις εκλογικές διαδικασίες τον Μάιο του 2022 στο μεγαλύτερο ανθρωπιστικό σωματείο της χώρας, οι οποίες οδήγησαν στην απόλυτη παντοδυναμία του νυν προέδρου. Πώς φτάσαμε όμως εκεί;

Ποσοστά… Βόρειας Κορέας

Ο Ερυθρός Σταυρός αποτελούσε διαχρονικά έναν προνομιακό χώρο για πολιτικές -συνήθως «γαλαζοπράσινες»- διευκολύνσεις με επιχειρηματικές και ενίοτε εκκλησιαστικές προεκτάσεις και για κάθε λογής εξυπηρετήσεις, πάντα υπό τον ερυθρό μανδύα του εθελοντισμού. Μετά την εποχή Μαρτίνη, ο Αντώνης Αυγερινός ήταν επί χρόνια δοτός πρόεδρος στον Ερυθρό Σταυρό. «Ο κ. Αντώνης Αυγερινός είναι ένας άνθρωπος που εγώ τον έχω φέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν στενός μου συνεργάτης, αμέμπτου ηθικής και εκπληκτικών ικανοτήτων» έχει πει σε ανύποπτη στιγμή ο Αδωνης Γεωργιάδης (κανάλι Attica, 24/5/2017).

Το 2018 με την απόφαση 440/2018 του Πρωτοδικείου Αθηνών παύθηκε η διοίκηση του μη εκλεγμένου προέδρου Αυγερινού σε μια χρονιά που ο Ερυθρός Σταυρός είχε μπει σε πρωτοφανείς περιπέτειες με την απόφαση αναστολής που του είχε επιβάλει η Διεθνής Ομοσπονδία (ΔΟΕΣ). Στις αρχαιρεσίες που έγιναν το 2019 ο Αυγερινός, πάντως, βγήκε πρώτος. Μετά την παραίτηση ωστόσο 9 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (σ.σ. όλη η αντιπολίτευση), ορίστηκε νέα διοίκηση Πρωτοδικείου με ανθρώπους του Αυγερινού κατά πλειοψηφία. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να κάνει νέες εκλογές τον Μάιο του 2022, όπου σάρωσε πετυχαίνοντας κάτι σχεδόν αδιανόητο, να ελέγχει και τα 21 μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά έναν πρωτόγνωρο τρόπο όλοι οι υποψήφιοι της «λίστας Αυγερινού» πήραν πάνω από 4.000 ψήφους και οι υπόλοιποι κάτω από 1.000.

 Τι είχε συμβεί; Με βάση το καινούργιο καταστατικό, το οποίο παραδόξως είχε εγκρίνει και η Διεθνής Ομοσπονδία, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για όσα ακολούθησαν, τα μέλη του Ερυθρού, το 2019, μέσα σε μια νύχτα έφτασαν περίπου τις 20 χιλιάδες από 2,5 χιλιάδες που ήταν πριν. Πλέον όποιος θέλει να γίνει μέλος και να ψηφίσει πληρώνει μια ετήσια συνδρομή 10 ευρώ και άλλα 10 ευρώ για την εγγραφή του. Με αυτόν τον τρόπο, οποιοσδήποτε θέλει να «ελέγξει» το Σωματείο μπορεί με μερικές χιλιάδες ευρώ να το πετύχει εύκολα. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2022 διαγράφηκαν περίπου 9.000 μέλη που δεν ήταν ταμειακώς εντάξει. Αντιστοίχως φέρεται να καταβλήθηκαν μαζικά ποσά στα ταμεία του Σωματείου για νέα μέλη που μαζικά και ξαφνικά αγάπησαν τη δράση του φιλανθρωπικού σωματείου.

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», έντεκα τακτικά μέλη του ΕΕΣ έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της γενικής συνέλευσης και των αρχαιρεσιών που την ακολούθησαν. Μεταξύ των σοβαρών καταγγελιών που διατυπώνονται γίνονται αναφορές για αθρόα εγγραφή μελών παρά της πλειοψηφίας της προσωρινής διοίκησης, για έλλειψη απαρτίας, παρατυπίες στη σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής (σ.σ. την αποτελούσαν μη ενεργά μέλη, με σχέση μάλιστα εργασιακής εξάρτησης με τη διοίκηση), παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου, μη ταυτόχρονη αποσφράγιση της ψήφου, έλλειψη λειτουργίας της εξελεγκτικής επιτροπής, αποκλεισμός ολόκληρων περιφερειακών τμημάτων που δεν πρόσκεινται στη διοίκηση κ.ά. Τραγελαφικό είναι και το καταγγελλόμενο περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο εκδόθηκαν τελικά αποτελέσματα και συντάχθηκε πρακτικό ενώ η καταμέτρηση και οι εκλογές σε ένα τμήμα πραγματοποιήθηκαν μια εβδομάδα μετά και σε αρκετά άλλα τμήματα οι κάλπες ανοίχθηκαν την επόμενη μέρα από τη σύνταξη του πρακτικού.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκασε την υπόθεση στις 7 Δεκεμβρίου 2022, αλλά η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Αν γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί των εναγόντων, που εκπροσωπήθηκαν από τον ειδικό στο σωματειακό και συνδικαλιστικό Δίκαιο δικηγόρο Ελευθέριο Σεραφείμ, η διοίκηση Αυγερινού θα είναι παρελθόν.

Βραβεύσεις νεοδημοκρατών και κοστοβόρες εκδηλώσεις

Εκτός από το σημαντικό ανθρωπιστικό έργο στο οποίο συμβάλλουν οι εκατοντάδες εθελοντές και εργαζόμενοι του Σωματείου, η διοίκηση Αυγερινού προβαίνει σε πλήθος πανάκριβων εκδηλώσεων με στόχο τις δημόσιες σχέσεις με φιλικά πολιτικά και επιχειρηματικά πρόσωπα. Οπως προκύπτει για πολλές από αυτές τις εκδηλώσεις, υπάρχει έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για ένα αρχικό ποσόν, όμως στην πράξη το κόστος καταλήγει να είναι υπερπολλαπλάσιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής στις 8 Μαΐου 2022 όπου τιμήθηκαν ο εφοπλιστής Θ. Μαρτίνος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, είχε αρχικό κόστος 6.000 ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με έγγραφα που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.» η εκδήλωση κόστισε τελικά 27.927 ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα γίνεται νέα εκδήλωση για την… ορκωμοσία εθελοντών στο Περιστύλιο του Ζαππείου με κόστος 28.052 ευρώ. Στις 9 Οκτωβρίου 2022 βραβεύεται στο Ζάππειο ακόμα ένα στέλεχος της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης. Το Δ.Σ. εγκρίνει αρχικά ποσόν 6.000 ευρώ για την εκδήλωση, η οποία τελικά κόστισε 27.903 ευρώ, το οποίο επικυρώθηκε με μεταγενέστερη απόφαση. Ο κατάλογος τέτοιων εκδηλώσεων είναι μεγάλος. Η διοίκηση δεν απάντησε στα σχετικά ερωτήματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις υπερκοστολογήσεις και με τα κριτήρια επιλογής των αναδόχων των έργων.

Χθες το απόγευμα, Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, διοργανώθηκε νέα εκδήλωση στο Ζάππειο (με κόστος περίπου 20 χιλιάδες ευρώ), όπου βραβεύτηκε η κ. Μαριάννα Λάτση για το φιλανθρωπικό της έργο με την ανώτερη διάκριση του «Χρυσού Σταυρού μετά Χρυσού Κλάδου Δάφνης». Πρόκειται περί… επικαιροποίησης μεταλλείου καθώς η κ. Λάτση έχει ξαναβραβευτεί από τον ΕΕΣ από τον Ανδρέα Μαρτίνη.

Ο Μητσοτάκης, ο Αδωνης και τα τραπεζώματα

Στη ΔΕΘ του 2022, σύμφωνα με παρευρισκόμενους μάρτυρες, ο Αυγερινός, όντας εκεί ως πρόεδρος του ΕΕΣ, είπε δημοσίως την ώρα που ερχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να τος, να τος, ο καλύτερος πρωθυπουργός!». Στις 12 Φεβρουαρίου στην προσωπική φιέστα (σ.σ. ονομάστηκε κοπή βασιλόπιτας) που διοργάνωσε σε γνωστό mall ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης έδωσε το «παρών» ο Αντώνης Αυγερινός με το σήμα του Ερυθρού Σταυρού πάντα στο πέτο του.

Την Τσικνοπέμπτη του 2023 ο κ. Αυγερινός κάνει στον κ. Γεωργιάδη τιμητικό τραπέζι σε ταβέρνα όπου παρόντες ήταν και υπάλληλοι και εθελοντές του ΕΕΣ. Και δεν θα υπήρχε τίποτα μεμπτό αν όλη αυτή η συμπεριφορά δεν αντίκειτο στις αρχές του ερυθροσταυρικού κινήματος, που έχει ως υπέρτατη αξία αυτήν της «ουδετερότητας». Μόνο ουδέτερο δεν ήταν και το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, εμφανίστηκε μια αφίσα-κάλεσμα για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας όπου δίπλα στο σήμα της Ν.Δ. υπήρχε το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Για «αδιανόητη συνύπαρξη του ιστορικού εμβλήματος του ΕΕΣ με το λογότυπο ενός πολιτικού κόμματος» έκανε λόγο τότε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενός ανδρός αρχή

Αποκαλυπτική ήταν η ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη στις 27/5/2022 ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τίτλο: «Υπό καθεστώς αντικαταστατικής και αντιδημοκρατικής διοίκησης ξανά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός». Οπως αναφερόταν, «η μεγαλύτερη ΜΚΟ της χώρας έχει καταντήσει “όχημα” εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών, ιδιοτελών επιδιώξεων και πελατειακών διευθετήσεων. […] Σήμερα, η διοίκηση Αυγερινού έχει ακυρώσει πλήρως τις καταστατικές προβλέψεις και έχει απαξιώσει τη δημοκρατική λειτουργία του οργανισμού, υλοποιώντας με προκλητικό τρόπο μια ιδιότυπη “ενός ανδρός αρχή”.

Εχει ουσιαστικά καταργήσει πολλά κρίσιμα καταστατικά όργανα του Ερυθρού Σταυρού (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εκτελεστική Επιτροπή, Εξελεγκτική Επιτροπή κ.ά.), μεταβιβάζοντας ταυτόχρονα τις σχετικές αποφάσεις στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο και στον ίδιο. Η Γενική Συνέλευση δεν συγκαλείται ποτέ λόγω των συνθηκών της πανδημίας, με αποτέλεσμα σημαντικές αποφάσεις και υποχρεώσεις έναντι της Διεθνούς Ομοσπονδίας (π.χ. η κύρωση Κανονισμού Λειτουργίας του ΕΕΣ) να εκκρεμούν για χρόνια. Κατά παράβαση του καταστατικού, ο πρόεδρος κλείνει και ανοίγει Παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού κατά το δοκούν και διαγράφει μέλη που δεν είναι ταμειακώς εντάξει χωρίς να τους δίνει καν την ευκαιρία να πληρώσουν τις καθυστερούμενες οφειλές. Η τελευταία μεθόδευση γίνεται με σαφή στόχο να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών του ΕΕΣ».

Πηγή : https://www.efsyn.gr